<

 Independència de Catalunya
 Resistències
 Nuclear? No gràcies
 EG i OGM
 Grup de tòxics
 Ecologisme pràctic
 Ecologisme: bases teòriques
 Ecologisme: clàssics
 Ecologisme: emergències planetàries
 Novetats
 Agenda
 e-Biblioteca
 Documentació
 La Revista
 Vincles
 Una sola terra
 Venda Llibres
 Nosaltres


Escriu el teu correu
 
Arxiu SVT a Filmoteca | Dates significatives | Cronologia MEC | Cronologia MEM | Cronologia Eco-Nacionalista |

Centre de Documentació

MOVIMENT ECOLOGISTA CATALÀ
Cronologia: nov.1971 - feb. 1990

Novembre de 1971: Entra en funcionament la Central Tèrmica de Cercs

Agost de 1972: la Central Nuclear de Vandellòs I comença a comercialitzar l'energia nuclear produïda.

19 d'octubre de 1972: L'Escola Catalana d'Espeleologia (E.C.E.) denuncia l'impacte ecològic que suposaria construir un abocador a Garraf.

22 d'octubre de 1972. El poble de Cubelles s'oposa en pes a la construcció d'una central tèrmica.

7 de novembre de 1972. Taula rodona de científics per ratificar l'informe de l'ECE denunciant el perill de destrucció del Massís de Garraf per un abocador.

25 d'abril de 1974. S'inaugura l'abocador de Garraf.

1974. Creació del grup antinuclear d'Ascó amb Miquel Redorat, Joan Carranza i Carmel Biarnés com animadors.

1975. Apareix a la revista Muntanya del C.E.C. una sèrie titulada "Els problemes del medi natural a Catalunya" composta d'onze articles elaborats per prestigiosos científics i tècnics catalans.

1975. Es posa en marxa el primer itinerari de natura de l'estat espanyol en uns boscos i conreus de Santiga (Vallès Occidental).

Març de 1976. El departament de Biologia del Col·legi Universitari de Girona fa públic un comunicat advertint del perill de repoblar amb eucaliptus.

23 d'abril de 1976. Publicació del llibre NATURA, US o ABUS: EL LLIBRE BLANC DE LA GESTIO DE LA NATURA ALS PAISOS CATALANS, coordinat per en Ramon Folch i Guillèn.

11 de juny de 1976. Acte fundacional, als locals del Centre Excursionista de Catalunya, de la Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural (DE.PA.NA.)

20 de juny de 1976. Catedràtics i professors de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona difonen el "Manifest dels Eucaliptus".

7 d'agost de 1976. 3000 persones es manifesten a Torroella de Montgrí cridant "Salvem el Ter", "Peixos sí, Merda no".

Novembre de 1976. Inici de la Campanya de Salvaguarda del Patrimoni Natural en el marc del Congrés de Cultura Catalana. Edició de L'Auca de la Natura. Es preveu l'edició de cartells i audiovisuals per fer campanya amb temes com la protecció efectiva del Parc Nacional d'Aigüestortes, dels Aiguamolls de l'Empordà, les Gavarres, Garraf, etc, contra les carreteres de muntanya, la contaminació dels rius, etc., per promoure la pedagogia de la natura, etc. Durant onze mesos es desenvoluparan més de 300 actes en unes 150 poblacions.

Desembre de 1976. El Govern Civil de Barcelona reconeix oficialment la Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural (DE.PA.NA.)


1977

Febrer de 1977. Creació del Col.lectiu de Periodistes Ecologistes.

15 de febrer de 1977. Apareix un extra de la revista "Ajoblanco" titulat "Energias libres" i realitzat pel col.lectiu que més tard s'anomenarà TARA –Tecnologias Alternativas Radicales y Autogestionadas-.

Febrer de 1977. S'obra al Palau d'Esports de Montjuic l'exposició "SALVEM CATALUNYA PER A LA DEMOCRACIA", dedicada fonamentalment a la defensa del patrimoni natural.

30 d'abril/1 de maig de 1977, reunió a Sòria de la Coordinadora Antinuclear Estatal amb 60 representants d'una trentena de grups d'Aragó, Castella, Lleó, Centre, Catalunya, Euskadi, Santander, Extremadura, Galícia, Navarra i País Valencià.

21 i 22 de maig de 1977. Festa Popular als Aiguamolls de l'Empordà , organitzat pel Grup de Defensa dels Aiguamolls Empordanesos.

Juny de 1977. Surt el primer número de la revista USERDA sota el títol "Partidos contaminados".

Estiu 1977, surt el número 0 d'ALFALFA - "Revista crítica ecológica y alternativas".

23/24/25/26 de juny 1977. Primera assemblea ecologista de l'Estat espanyol. 38 grups ecologistes es reuneixen a La Granja -Valsaín (Segovia)- on s'elabora un manifest ecologista i s'acorda convocar el congrés constituent de la Federació del Moviment Ecologista.

Juliol de 1977. Apareix el butlletí del CANC –Comitè Antinuclear de Catalunya-.

4/10 de juliol de 1977 Té lloc a Eivissa la Setmana Internacional de Solidaritat Ecològica "Natura i Tècnica".

25 de juliol de 1977. 2500 persones es concentren davant la Central Tèrmica de Cubelles exigint la seva demolició. Els manifestants i centenars de cotxes, una manifestació de més de 2 Km. de llargada, criden "oa, oa, oa la tèrmica a la Moncloa".

6 d'agost de 1977. Primera Assemblea Ecologista de Catalunya a Torroella de Montgrí amb motiu d'una Jornada de Defensa del Medi Ambient.

7 d'agost de 1977. Unes 4000 persones es manifesten contra la Central Tèrmica de Cubelles. El 22 d'agost en una altra concentració la Guàrdia Civil provoca 4 ferits per trets.

14 d'agost de 1977. Entre 300 i 400 persones participen en la marxa des de la Rambla de Figueres fins les obres de Port Llevant , iniciant una ocupació dels Aiguamolls de l'Empordà.

28 d'agost de 1977. Primera manifestació antinuclear davant mateix de la C.N. d'Ascó. Unes 2000 persones es manifesten contra la concessió d'aigües de l'Ebre per refrigerar les centrals nuclears.

17/18 de setembre de 1977. Segona assemblea ecologista de l'Estat espanyol a Las Dehesas, Cercedilla (Madrid). 74 grups ecologistes de tot l'Estat constitueixen la Federació del Moviment Ecologista.

15/16 d'octubre de 1977. Cloenda a Olot de la campanya per a la Salvaguarda del Patrimoni Natural promoguda pel Congrés de Cultura Catalana. Durant la mateixa es reivindica que s'aturin les extraccions de greda al volcà Croscat. D'aquesta campanya neixeria el Departament de Natura de la Fundació Roca i Galés que produirà un bon nombre de cartells, audiovisuals i fins i tot films sobre temes de natura.

6 de novembre de 1977. Assemblea dels ecologistes catalans a Torroella de Montgrí. Es rebutja la participació a les eleccions municipals.

Novembre de 1977. El número 2 de la revista Butifarra es dedica monogràficament als problemes ecològics amb el títol "Alternativa Ecológica. Mierda no!".

Tardor de 1977. Es posa en marxa l'Escola de Natura de Can Lleonart, la primera escola de natura de l'estat espanyol al parc natural del Montseny, dirigida pel naturalista Martí Boada.

18 desembre 1977. Manifestació en bicicleta per Barcelona en el marc de la Campanya FEM LA CIUTAT HABITABLE, organitzada per la Societat Naturista Vegetariana.


1978

9 d'abril de 1978. Concentració amb el clam de "Salvem el Vallès" per aturar el projecte urbanístic de l'ACTUR de Santa Maria de Gallecs.

20 d'abril de 1978. La UNESCO declara el parc natural del Montseny com a Reserva de la Biosfera.

Maig de 1978. Apareix el llibre d'en Vicenç Fisas titulat "Centrales Nucleares: Imperialismo Tecnológico y Proliferación Nuclear".

Estiu de 1978. Apareix el primer número de BIEN -Boletín de Información sobre Energía Nuclear-, editat pel CANC.

Juliol de 1978. Apareixen tallats 20.000 eucaliptus a les Guilleries i a la Selva en protesta pels projectes de repoblació amb aquests arbres per part de Torres Hostench i la Diputació de Girona.

Juliol de 1978. Tenen lloc a Pamplona les "Jornadas de Estudio de Alternativas". Les ponències presentades, tant per persones del país com de fora, seran posteriorment publicades en un llibre titulat "ALTERNATIVAS".

11 de juliol de 1978. Més de 200 morts en explotar un camió cisterna de propilè liquat davant del Càmping dels Alfacs al terme municipal d'Alcanar (Montsià).

24/25 de juliol de 1978. Tercera Assemblea Ecologista de l'Estat espanyol, anomenada ja Federación del Movimiento Ecologista, a Daimiel, La Manxa. Hi participen més de 20 grups de tot l'Estat i s'acorden unes mínimes bases teòriques o declaració de principis, coneguda també per la Proposta de Daimiel.

25-26 de juliol de 1978, els Grups de Defensa dels Aiguamolls paralitzen les obres d'urbanització dels estanys.

30 d'agost de 1978. Es constitueix la Coordinadora per la Salvaguarda del del Massís de St. Llorenç del Munt per lluitar contra una urbanització de 700 ha planificada en terrenys del futur parc natural.

Agost/setembre de 1978. Durant els dos mesos té lloc la Marxa del Llobregat, que s'inicia el 28 d'agost a Castellar de N'Hug, a despit d'haver estat prohibida per dues vegades consecutives pel governador civil.

9 de setembre de 1978. Amb motiu de la finalització de la Marxa del Llobregat té lloc al Prat del Llobregat la 2ª Assemblea dels Ecologistes Catalans, on s'hi apleguen més de 25 grups.

Tardor de 1978. Apareix el primer número de la revista INTEGRAL, salud y vida natural dirigida per Santiago Giol.

7/8 d'octubre de 1978. Tercera Assemblea dels Ecologistes Catalans a Ca l'Estany, Gallecs. Diverses propostes d'estructuració de l'ecologisme com opinió diferenciada dels partits polítics són rebutjades per l'assemblea, que únicament considera la necessitat de coordinació.

12/13/14/15 d'octubre de 1978, tenen lloc a Dènia les Jornades Ecologistes de la Mediterrània.

5 de novembre de 1978. Uns cent mil manifestants recorren, a peu i en bicicleta, els carrers de Barcelona "lluitant per una nova vida" seguint la convocatòria de la Diada Naturista.

29 de novembre de 1978. S'obre un acte de processament contra Igor Grabulosa, Ignasi Roca, David Sunyer i Jordi Sargatal, acusats pel Jutjat de 1era Instància de Figueres d'ocupar els Aiguamolls de l'Empordà el juliol de 1978.


1979

Gener de 1979. Per primera vegada la revista d'un barri de Barcelona (la Sagrera) dedica la meitat d'un número a parlar d'Ecologia i Associacions de Veïns.

9 de gener de 1979. Es funda a Vic el Comitè Antiurani d'Osona, constituint-se poc després la Coordinadora Antiurani de la Segarra.

15-21 de gener de 1979. I Setmana de Salvaguarda de la Natura organitzada pel Club d'Amics de la Futurologia i DEPANA.

11 de març de 1979. Primera manifestació antinuclear convocada pel CANC i grups ecologistes a Barcelona. Hi assisteixen més de 50.000 persones que desfilen sol.licitant una moratòria nuclear i la paralització del "Plan Enegético Nacional".

8 d'abril de 1979. Té lloc a Barcelona una manifestació de protesta per l'accident de la central nuclear de "Three Mile Island" a Harrisburg.

23 d'abril de 1979. Apareix el llibre EL COMBAT ECOLOGISTA A CATALUNYA de Xavier Garcia, Jaume Reixach i Santi Vilanova. 2º Premi Xarxa.

Fracassa la covocatòria feta a Andalusia d'una nova Assemblea de la Federació del Moviment Ecologista. Després d'una enquesta feta a tots els grups, la Federació es desintegra.

28/29 d'abril de 1979. Es constitueix a Navacerrada la "Federación de Amigos de la Tierra".

14/17 de maig de 1979. Setmana de DEBATS SOBRE ENERGIA NUCLEAR I ALTERNATIVES a la Universitat Autònoma de Barcelona organitzada per estudiants de la UAB amb el suport del Rectorat.

28 de maig de 1979. Es crea a les comarques gironines, sota la pressió de diferents col.lectius ecologistes, la Coordinadora d'Ajuntaments per una Moratòria Nuclear -CAMON-.

3 de juny de 1979. Amb motiu de la Diada Internacional contra l'Energia Nuclear, més de 100.000 persones es manifesten pels carrers de Barcelona contra la nuclearització del país.

15 de juny de 1979 Grups antiurani de la comarca d'Osona impedeixen que tècnics de la multinacional Chevron s'emportin mostres de minerals, segrestant-los-hi mapes topogràfics i documentació diversa.

22 de juny de 1979. Més de 3000 persones es manifesten contra l'urani a la plaça Major de Vic. Les FOP intervenen brutalment.

23 de juny de 1979. Diversos col.lectius ecologistes organitzen el DIA DEL SOL a Barcelona, d'on surten unes "Bases per una proposta de plà energètic alternatiu per a Catalunya".

25 de juny/5 de juliol de 1979. S'exposa a l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya el projecte de carril-bici a Barcelona, realitzat per uns estudiants del darrer curs d'enginyeria industrial.

5 de juliol de 1979. Diversos Comitès Antiurani i la CAMON nomenen una Comissió Tècnica d'Assessorament coordinada per Pere Carbonell i formada per Oriol Cabré, Josep Puig i Santi Vilanova.

14 de juliol de 1979. Unes 6000 persones assisteixen al festival VISCA LA TERRA a l'Esquirol (Osona) contra mines d'urani.

23 de juliol de 1979. El Comitè Antiurani d'Osona presenta públicament els documents i mapes requisats als tècnics de la Chevron.

Agost de 1979. Es fa públic, a la Universitat Catalana d'Estiu cel.lebrada a Prada de Conflent, el "Manifest Ecologista de Prada".

Tardor de 1979. El veterinari de la Pobla de Lillet atribueix la mort de vaques a la contaminació produïda per la Central Tèrmica de Cercs.

13 d'octubre de 1979. La CAMON encomana a la seva Comissió Tècnica l'elaboració d'un estudi sobre l'impacte de les mines d'urani i les seves conseqüències socio-econòmiques.

Novembre de 1979, veu la llum el primer número de la revista EL ECOLOGISTA.

8 de novembre de 1979. Es fa públic el Dictàmen de l'Institut d'Estudis Catalans sobre les mines d'urani. El signen: Enric Casasses, Oriol de Bolós, Ramon Folch, Oriol Riba i Manel Ribas.

16 de novembre de 1979. Sota el crit "Visqui la Terra i morin els mals governants" es celebra una Diada Antinuclear a Seva (Osona). Es crea la Coordinadora Antimines d'Urani.

18 de novembre de 1979. Entre 3000 i 5000 persones assisteixen a la festa ecologista, que sota el lema "Salvem Sant Llorenç" havia convocat la Coordinadora per a la Salvaguarda del Massís de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac.

9 de desembre de 1979. Manifestació contra la contaminació a Barcelona.

15 de desembre de 1979. L'equip tècnic de la CAMON lliura l'informe elaborat sobre les mines d'urani. Setmanes després és distribuit als grups antiurani per tal de facilitar una major extensió i credibilitat de la lluita.


1980

Gener de 1980. Els ecologistes catalans intenten organitzar-se en tres fronts de lluita: antiurani, antitransports radioctius i anticentrals nuclears. Després de diverses reunions a Sant Cugat del Vallès , Cervera i Martorell l'estratègia fracassa i decideixen coordinar-se per preparar una marxa contra la nuclearització. Les diferents estratègies i tendències que conflueixen en el moviment ecologista i antinuclear dificulten el procés unitari.

Gener de 1980. Neix LA TOMAQUERA, publicació del Comitè Antiurani d'Osona.

27 de gener de 1980. 10.000 persones es manifesten a Tarragona contra l'entrada d'urani a la C.N. d'Ascó i contra l'energia nuclear.

3-9 de març de 1980. II Setmana de Salvaguarda de la Natura, a la Universitat Industrial

Març de 1980. El Comitè Antiurani de Vic inicia la publicació d'una col.lecció que aplegarà informes i treballs sobre diferents aspectes de l'energia nuclear.

Primavera de 1980. Apareix el primer número de La Fullaraca, editada pel Col.lectiu Ecologista de Girona.

10 d'abril de 1980. El Parlament de Catalunya obre les portes amb la presència de pancartes que s'oposen a les extraccions d'urani a Osona.

20 d'abril de 1980. De 3000 a 4000 persones responen a la crida de la Comissió de Defensa de Gallecs i es manifesten contra l'intent d'edificar a les 1472 Ha.

Juliol de 1980. Es presentada la revista Ciència –Revista catalana de ciència i tecnologia-. En el seu primer número publica el dictàmen de l'IEC sobre l'urani i les conclusions de l'informe CAMON-I.

25 de juliol de 1980. Comença la Marxa Antinuclear de Catalunya.

Agost de 1980. L'editorial ECOTOPIA publica "Energias Libres-II".

Setembre de 1980, apareix el llibre "EL SINDROME NUCLEAR: el accidente nuclear de Harrisburg y el riesgo nuclear en España" d'en Santi Vilanova.

25-28 de setmebre de 1980. Congrés de metges i biòlegs de llengua catalana celebrat a Reus. La 2ona ponència dedicada a Ecologia i Salut estudia amb detall els problemes de la contaminació física i química del medi.


1981

10 de gener de 1981. En el transcurs de la campanya CONTRA L'OFENSIVA NUCLEAR D'AQUESTA GENERALITAT-VISCA LA TERRA es fa públic el manifest "Per uns Països Catalans lliures de la nuclearització" promogut pel Grup de Científics i Tècnics per a un Futur no Nuclear.

11 de gener de 1981. Diverses organitzacions ecologistes criden a manifestar-se "Contra l'ofensiva nuclear d'aquesta Generalitat".

9 a 14 de març de 1981. III Setmana de Salvaguarda de la Natura, al Col.legi d'Arquitectes de Barcelona.

Abril de 1981. Es presenta el llibre d'en Castellà Gassol, LA FEBRE DE L'URANI.

Maig de 1981. Campanya "Salvem el Pedraforca" organitzada per la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya per paralitzar les mines a cel obert al Pedraforca i que es declari com a parc natural.

Maig de 1981. INTEGRAL publica un número extra monogràfic dedicat al sol, "EL SOL PARA TODOS: todas las formas de aprovechar la Energia Solar".

25/26 de juny de 1981. El Manifest "Per uns Països Catalans Lliures de la Nuclearització", signat per més de 200 professors/es de les Universitats Politècnica, Autònoma i Central de Barcelona i Universitat de València, és lliurat al Parlament de Catalunya i el Consell Executiu de la Generalitat.

30 de juny de 1981. El Parlament de Catalunya dóna llum verda a les C.N. d'Ascó i aprova el dictàmen de la Comissió creada a tal efecte.

19/20 de setembre de 1981. Una quinzena de grups ecologistes catalans celebren a Olot una Assemblea per rellançar el moviment i organitzar-lo com una alternativa autònoma i independent dels partits polítics. Mentre per a alguns grups era l'hora de definir les bases ideològiques de l'ecologisme, altres consideraven prioritari la praxi de lluites concretes com l'antinuclear.

Octubre de 1981. Apareix publicat el llibre CATALUNYA SOTA EL PERILL DE L'URANI (versió lleugerament resumida de l'informe CAMON-I), d'Oriol Cabré, Pere Carbonell, Josep Puig i Santiago Vilanova.

Novembre de 1981. Es presenta el primer curt sobre natura realitzat per l'Institut Català del Cinema titulat "Els parc naturals de Catalunya" i produït per la Diputació de Barcelona.

8 de novembre de 1981. Unes 2000 persones es manifesten per un Gallecs Verd i lliure de pisos.

14-15 de novembre de 1981. Vè Congrés Excursinista Català, celebrat a Terrassa. Es recullen diverses comunicacions sobre la necessitat de la salvaguarda del patrimoni natural que són recollides a les conclusions en els àmbits dedicats a Ordenació del Territori i a Ciències Naturals.

27-29 de novembre de 1981. Conferència internacional contra la pol.lució de la Mediterràni celebrada a Barcelona


1982

Gener de 1982. Es publica el primer número de la revista d'estudi i defensa de la natura Quercus, editada des de Madrid.

Febrer de 1982. La Taula Antinuclear i Ecologista -TAE- presenta el seu full informatiu ALARMA que, ben aviat, esdevindrà butlletí periòdic.

28 de febrer de 1982. El campionat del món de trial de St. Llorenç del Munt es trasllada a Olot després de cinc anys de forta oposició i concentracions populars per celebrar-se dins del parc natural.

8-13 de març de 1982. IV Setmana de Salvaguarda de la Natura al Col.legi d'Arquitectes de Barcelona.

21 de març de 1982. Celebració de la XII Diada del Bosc amb la inauguració de l'exposició itinerant "El bosc és vida" elaborada a partir d'una idea de la WWF de Suïssa.

14 de maig de 1982. Es publica la llei sobre declaració del Paratge Natural d'Interès Nacional del massís del Pedraforca aprovada pel Parlament de Catalunya.

Maig de 1982. El GCTPFNN fa públic un treball on s'afirma que Catalunya podria ser autonoma energèticament, tot prescindint de les nuclears.

Setembre de 1982. El Centre d'Estudis del Baix Empordà, la Institució Alt-Empordanesa per a l'Estudi i la Defensa de la Natura -IAEDEN- i la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural -DEPANA-, a traves d'un manifest que aplega moltes signatures, fan una crida a les forces polítiques i institucions catalanes perquè facin possible la protecció dels Aiguamolls de l'Empordà.

Octubre de 1982. La Generalitat de Catalunya legalitza el MEC-Moviment Ecologista Català com entitat cívica.

Octubre de 1982. Primera trobada del MEC a la Bisbal d'Empordà.

Novembre de 1982. Apareix el primer número de la revista Terra Verda, publicació de l'Assemblea Verda (barri del Poblet, Barcelona).


1983

8/9 de gener de 1983. Segona trobada del MEC a la Bisbal d'Empordà.

5 de febrer de 1983. Es constitueix a Barcelona la Coordinadora d'Agricultura Ecològica, CAE.

19 de maig de 1983. Es presenta el llibre "Supervivència 2000" del periodista ecologista Xavier Garcia.

Maig de 1983. El GCTPFNN denuncia publicament i davant de la Direcció General de Promoció de la Salut l'ús d'aparells de raigs X en exploracions mèdiques escolars.

18/19 de juny de 1983. Assemblea Constituent del MEC al Centre Martí Codolar, Barri d'Horta, Barcelona.

Estiu de 1983. El Col.lectiu Gracia Verda inicia a Barcelona la campanya "La Bici al Carrer" amb manifestacions setmanals de ciclistes pel centre de Barcelona, que culminen amb la inauguració del carril bici pirata per diversos carrers de l'eixample.

27 de juny de 1983. El BOE publica l'article 347 bis del Codi penal que reconeix l'anomenat Delicte Ecològic.

8/9 d'octubre de 1983. L'Assemblea del Moviment Ecologista acorda unànimament convertir-se en organització política respectant i restant fidel als principis i objectius del MEC.

13-16 d'octubre de 1983. Primeres Jornades d'Educació Ambiental organitzades per la Diputació de Barcelona i el MOPU a Sitges.

29 d'octubre de 1983. S'inaugura a la Sala Municipal de Castelló d'Empúries el curmetartge "Encara hi som a temps" produit per l'Institut Català del Cinema.

11 de novembre de 1983. Es publica la Llei de declaració de Paratges Naturals d'Interès Nacional i de reserves integrals zoològiques i botàniques dels Aiguamolls de l'Empordà elaborada pel Parlament de Catalunya..

12/13 de novembre de 1983. A la Bisbal d'Empordà, l'Assemblea ecologista acorda les bases organitzatives i s'otorga el nom d'ALTERNATIVA VERDA.

Novembre de 1983. S'inicien a la cerveseria "Glaciar" les Tertúlies Ecologistes.


1984

Gener de 1984. El GCTPFNN fa pública la proposta "Cap a l'Aprofitament Integral de les Fonts Renovables d'Energia. una proposta per a casa nostra".

21 / 24 de juny de 1984. Alternativa Verda participa a la primera Conferència dels Verds reunida a la Universitat de Malaga, on es consensuen les bases per a construir una organització política verda de caracter confederal a nivell de l'Estat espanyol.

Tardor de 1984. El Centre per a la Investigació i Salvaguarda dels Espais Naturals (CISEN), endega una campanya a favor del Delta del Llobregat a fi de promoure que sigui declarat Reserva Integral.

7 de setembre de 1984. Alternativa Verda exerceix l'Acció Penal Popular per Delicte Ecològic contra la Tèrmica de Cercs i sol.licita el reconeixement judicial de la zona.

24-27 d'octubre de 1984. Celebració d'unes Jornades Tècniques d'Informació sobre l'equilibri entre l'home i l'entorn al Delta del Llobregat, organitzades per l'Ajuntament del Prat del Llobregat i DEPANA.

1/2/3 de novembre de 1984. Tenen lloc a les Llars Mundet de Barcelona les Jornades d'Ecologistes i alternatius Alemanys a Catalunya, organitzades per diferents grups ecologistes catalans.

Novembre de 1984. Apareix el primer volum de l'enciclopèdia "Història Natural dels Països Catalans" dirigida pel Dr. Ramon Folch i editada per Enciclopèdia Catalana S.A.

22 de novembre de 1984. El President del Govern de l'Estat espanyol rep a la Moncloa una representació dels ecologistes de l'estat representants del Comité de Participación Pública, òrgan depenent de la Comisión Interministerial del Medio Ambiente (CIMA). De Catalunya hi assisteix en Salvador Filella de DEPANA.

Desembre de 1984. DEPANA fa públic un treball sobre les alternatives a l'embassament de Rialb a partir d'uns, treballs confeccionats per tècnics de l'entitat.

Nadal de 1984. Per darrera vegada s'instal.la un avet centeneri davant uns grans magatzems situats al portal de l'Angel de Barcelona. La pressió ecologista aconsegueix el compromís de la direcció dels magatzems per no tallar ni exibir cap més avet centenari.


1985

Febrer de 1985. Alternativa Verda organitza el Ier Congrés dels Verds a Cardedeu, on critíca durament els estatuts inscrits al Ministerio del Interior per no respectar els acords assolits a la Iera Conferència dels Verds celebrada a Malaga

13 de març de 1985. Inauguració de l'exposició itinerant "El Foc!, El Bosc!" al Museu de la Ciència de Barcelona.

4 de maig de 1985. Es celebra el I Col·loqui de Naturalistes Vallesans, organitzat pel Centre Vallesà d'Estudis dels Ecosistemes Mediterranis, CEEM.

Maig de 1985. Celebració de la Universitat Verda del Vallès a Caldes.

Juny de 1985 Alternativa Verda es retira del procés estatal de constitució de Los Verdes, justificant "manca de sensibilitat confederal" per part dels col.lectius espanyols.

9 d'agost de 1985. El Jutge de Berga dicta auto de processamemt contra el Director de la Central Tèrmica de Cercs, per suposat delicte ecològic.

5 de setembre de 1985. APENVO presenta denúncia a la sol.licitud d'ampliació de l'empresa química GEMA S.A. del terme municipal de Les Franqueses.

29 de Setembre de 1985. Protesta ecologista al Pla d'Anyella per la celebració de la prova motorista "Sis dies Internacionals d'Enduro de la Cerdanya".

Desembre de 1985. S'inaugura l'exposició "L'Ecologia" amb un guió del Dr. Ramon Margalef al Museu de Zoologia. Al llarg de deu mesos l'exposició serà visitada per més de 100.000 persones.


1986

1986. Es publica el llibre d'en Xavier Garcia i en Jaume Reixach "El Pantà de Rialb. Elegia pel Mig Segre". La seva edició va ser promoguda per ADEMISE (Associació per la Defensa del Mig Segre).

Gener de 1986. Alternativa Verda porta a la Comissió de les Comunitats Europees el cas de la C.T. de Cercs mitjançant el diputat ecologista François Roelants du Vivier.

23 d'abril de 1986. Alternativa Verda fa lliurament al President de la Generalitat i al president del Consell d'Administració de FECSA d'arbres morts per les emissions de la C.T. de Cercs.

Maig de 1986. La Fundació Roca i Galès convoca el I premi Jaume Salvador i Pedrol per promoure i estimular treballs sobre l'estudi i defensa del Medi Ambient.

22 de Juny de 1986. Eleccions Generals, Alternativa Verda es presenta en solitari a Catalunya, i Los Verdes a la resta de l'Estat a les primeres eleccions que hi haurà participació de partits verds.

10 de juliol de 1986. Presentació de la Campanya Salvem el Montseny, organitzada per la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny. A la Campanya hi participa el pintor Antoni Tàpies.

Agost de 1986. Es cremen 5.500 ha de bosc a Montserrat. Un equip de biòlegs publiquen un informe demanant que es deixi regenerar el bosc davant les iniciatives populars de repoblar amb el que sigui.

Octubre de 1986. En el primer número de la revista Catalunya, apareix un article del Dr. Jaume Terradas, titulat "Un país maltractat".

Novembre de 1986. Neix la Confederació dels Verds, integrada per Alternativa Verda (Catalunya), Los Verdes Alternativos (Madrid), Alternativa Ecoloxista (Galícia), i el Partit Ecologista d'Euskadi.

6/7/8 de desembre de 1986. IIIera Trobada de Joves Naturalistes de Catalunya a Sant Celoni, organitzada pel Centre d'Estudis i Documentació del Baix Montseny.

21 de desembre de 1986. Alternativa Verda s'oposa a la prova automovilística del Paris-Dakar, que aquest any passa per Catalunya, realitzant un acte de protesta a la frontera hispano-francesa.


1987

14 de febrer de 1987. En una reunió celebrada a Sabadell, diversos col.lectius i grups de defensa i estudi de la natura acorden iniciar una publicació que faciliti el coneixement entre ells. La publicació anomenada FULL dels Grups d'Estudi i Defensa de la Natura edita el seu primer número l'abril del mateix any.

26 de febrer de 1987. I Conferència Catalana per un Futur sense Nuclears, organitzada pel GCTPFNN: El Tancament de les Nuclears a Anglaterra i a França.

18-24 de maigde 1987. Diada dels Ocells Europa 1987, amb motiu de la celebració de l'Any Europeu del Medi Ambient.

8 de juny de 1987, Eleccions al Parlament Europeu amb la participació de dues candidatures verdes: LOS VERDES, encapçalada per Ramiro Pinto destacat activista en la lluita contra la construcció del pantà de Riaño (aprox. 100.000 vots) i la CONFEDERACION DE LOS VERDES, liderada per Santiago Vilanova i Tané, destacat membre d'Alternativa Verda. (aprox. 70.000 vots).

Eleccions Municipals, algunes formacions ecologistes assoliren la representació en certs municipis, Alternativa Verda un regidor al municipi de Ponts, a Roses el Grup de Defensa de les Platges 1 regidor, a Besalú els Anti-Abocador 5 regidors i a Mont-Ral la gent de la Comunitat del "Arco Iris" van guanyar l'Ajuntament.

Juny de 1987. Es forma a Catalunya la Federación Catalana de Los Verdes, després que Alternativa Verda ho deixés de ser abans de les eleccions generals de 1986.

Agost de 1987. El GCTPFNN presenta a Prada -en el marc de la Universitat Catalan d'Estiu- la ponència : La llei del silenci i el dret dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya a conèixer els resultats de les mesures realitzades arran de l'accident de la Central nuclear de Txernòbil.

20 de setembre de 1987 es escollit "dia sense cotxes" a tota Europa. a Catalunya s'organitzaren diferents actes.

Octubre de 1987. Covocatòria del 1er Concurs de Treballs sobre la Natura Garrotxina, organitzat per l'Agrupació Naturalista de la Garrotxa.

Octubre de 1987. La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montsec organitza les Jornades del Montsec amb una exposició itinerant i un video per portar a tots els pobles de la zona.

10/11/12 d'octubre de 1987. Es celebren a Ripoll les IV Trobada de Joves Naturalistes de Catalunya, organitzades pel GEDENA-Ripollès.

5/15 d'octubre de 1987. Camp de treball "Serrat del Duc" amb naturalistes catalans i alemanys, organitzat per BIORAMA.

21 d'octubre de 1987. el Defensor del Pueblo contesta l'escrit de queixa presentat per Alternativa Verda i reconeix el Dret a la Informació Ambiental de totes les persones físiques i jurídiques.

5/6 de desembre de 1987. "Jornades sobre els Valors Naturals de les Serres del MONTSANT I PRADES", organitzades per Grups Naturalistes de Tarragona i la Coordinadora per la Defensa del Montsant. Fruit d'aquestes Jornades és el manifest per a la Salvaguarda del riu Montsant, "SALVEM LO MONTSANT, NO A L'EMBASSAMENT".


1988

16 de febrer de 1988, a les 10h. del matí està anunciat a l'Audiència de Barcelona, el judici oral contra el director de la Central Tèrmica de Cercs.

23 de febrer de 1988. La Sala Tercera de l'Audiència Provincial de Barcelona fa pública la sentència condenatòria per Delicte Ecològic del Director de la C.T. de Cercs.

8-11 de març de1988. I Congrés forestal de Catalunyaque aplegà tots els sectors socials interessats en el tema. Hi participen grups ecologistes.

Abril de 1988. Alternativa Verda es convidada a presentar la seva experiència entorn la C.T. de Cercs, al "Seminario sobre Grandes Plantas de Combustión y su impacto Ambiental" celebrat a l'oficina del Parlament Europeu a Madrid i organitzades per la Federación de Amigos de la Tierra i el Bureau Eurepeen de l'Environement".

15 d'abril de 1988. Es publica la Llei Forestal de Catalunya. Els grups ecologistes reaccionen publicant un manifest de valoració de la llei forestal que es fa públic l' 11 de maig i al qual s'hi adherexen 53 entitats.

18 d'abril de 1988. II Conferència Catalana per un Futur sense Nuclears, organitzada per GCTPFNN: l'impacte de l'accident de Txernòbil.

Maig de 1988. Alternativa Verda denuncia, davant el jutjat de Reus, la central Nuclear d'Ascó per realitzar abocaments radioactius que superen els límits autoritzats per la concessió d'aigües per part de la Dirección General de Obras Hidraulicas (MOPU).

4 de maig de 1988. Roda de premsa convocada per DEPANA i pels Catedràtics de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona demanant la suspensió del festival aeri a l'aerodrom d'Alfés (Lleida) i demanant la declaració d'aquest ecosistema, l'unica timoneda de Catalunya, com a reserva integral.

29 de maig de 1988. Eleccions al Parlament de Catalunya, quatre candidatures verdes es presenten: Alternativa Verda (16.349 vots), Els Verds (8.105 vots), Els Verds Ecologistes (8.730 vots) i el PEC-VERDE (5.927 vots).

30 de maig /5 de juny de 1988. Setmana Internacional d'Acció Contra la Pluja Acida, organitzada per Alternativa Verda i amb el suport de diverses entitats i grups ecologistes.

Juliol de 1988. Alternativa Verda denuncia, davant el jutjat de Reus, que els controls de radioactivitat de les aigües del riu Ebre, han estat sense funcionar des de gener de 1988.

20 d'agost de 1988. Concentració d'Ecologistes a la llacuna de la Tancada del Parc Natural del Delta de l'Ebre per evitar la seva urbanització, organitzada per la Coordinadora per a la Defensa de les Comarques de l'Ebre i els Ports.

25 d'agost/10 de setembre de 1988. Es celebra la II Marxa del Llobregat

11 de Setembre de 1988. S'inicia l'emissió per TV3 del programa "Mediterrània" dirigit pel Dr. Ramon Folch que aborda els problemes i la realitat de la Gestió de la Natura a l'àrea mediterrània.

Octubre de 1988. Neix la Coordinadora per a la Defensa Integral de Collserola, a iniciativa de diverses entitats ecologistes i associacions de veïns. Es fa públic el manifest "Collserola vol ser Parc Natural".

23 d'octubre de 1988. S'inicia la IIª campanya "Salvem el Pedraforca" per evitar la instal.lació d'una central tèrmica a Saldes.

4/5/6 de novembre de 1988. Es celebren a El Catllar (Camp de Tarragona) les V Trobada de Joves Naturalistes de Catalunya, organitzades pel Grup de Natura "L'Aglà" del C.E. de Tarragona.

19 de novembre 1988. Concentració ecologista a Artesa de Segre per Salvar el Bosc del Barranc de la Clua, organitzada per la Comissió per a la Salvaguarda del Montsec.

Novembre de 1988. 1er Concurs de Fotografia Naturalista, organitzat per l'Associació de Naturalistes de Girona.

Tardor de 1988. Campanya No a la Caça amb vesc, contra l'ordre de vedes de la Generalitat de Catalunya, promoguda per DEPANA.

Tardor de 1988. Es constitueix la Comissió PARIS-DAKAR: No hi estem PAs D'Akord! que aplega més d'una vintena d'entitats preocupades per l'incidència d'aquesta prova.fent públic un manifest.

10 de desembre de 1988. L'Assemblea general de la "Commission de Recheerche Independe d'Information sur la Radioactivite - CRII-RAD" acorda admetre al GCTPFNN perque pugui actuar com antena de la CRH-RAD a Catalunya.


1989

Gener de 1989. Alternativa Verda inagura la Vidiotèca Verda amb l'edició del video "L'enverinament de l'atmosfera i un perill evitable".

Gener/Febrer de 1989. Una vegada més l'ANG i la Coordinadora de la N-II inicien una recollida d'adhesions per manifestar la seva oposició al projecte de variant de la N-II.

14 de febrer de 1989. Es presenta a Barcelona la segona edició del llibre Blanc de la Gestió de la natura als Països Catalans; NATURA, US o ABUS?. Coordinat per Ramon Folch i Guillèn.

Abril de 1989. Es constitueix l'Associació per a la Banca Social i Ecològica.

Abril de 1989. El Comité de Natura de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya fa públic el primer informe sobre la problemàtica ecològica de les pistes d'esquí a Catalunya, en el marc de la campanya "Salvem els Pirineus".

26 d'abril de 1989. III Conferència Catalana per un Futur sense Nuclears: Els laboratoris independents de mesura de la radioactivitat.

30 de maig 1989 En ocasió de la presentació a Catalunya de l'Informe de la Comissió Mundial sobre Medi Ambient i Desenvolupament (Informe "Brudtland"): EL NOSTRE FUTUR COMU, organitzada per Alternativa Verda i DEPANA, es visiona la versió catalana del video sobre Desenvolupament Sostingut i es publica el llibret Una Sola Terra.

15 de juny de 1989. Es celebren Eleccions al Parlament Europeu. A Catalunya es presenten Alternativa Verda, Lista Verde, Los Verdes Ecologistas, i el PEC-VERDE.

17/18 de juny de 1989. Es constitueix l'ANNEC (Agrupació d'Entitats Naturalistes del Nord-Est de Catalunya).

20 de juny de 1989. Alternativa Verda difón un informe sobre la contaminació radiactiva del llit del riu Ebre al seu pas per les Centrals Nuclears d'Ascó, amb Cessi 134 i 137, i Cobalt 58 i 60, realitzat pel GCTPFNN.

Juliol de 1989. El Col.lectiu Agudells, del barri barceloni de Sant Genis, després d'anys de pressió sobre l'Ajuntament de Barcelona, assoleix que la construcció del Centre Cívic del barri sigui un edifíci dissenyat bioclimaticament i aprofiti l'enegia solar.

1-2 de juliol de 1989. Primer Debat Eco-Ideològic al voltant del tema "Present i futur del moviment ecologista. Una reflexió crítica".

8 de juliol de 1989. ADENA i Animal Help presenten denúncia contra la Societat de Caçadors de la Roca del Vallès per l'adquisició de 2800 ous de guatlla enverinats.

18-22 de setembre de 1989. Seminari sobre Gestió d'Espais Protegits Humanitzats celebrat en el parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa.

7/8 d'octubre de 1989, 2ª Assemblea de DEBAT ECO-IDEOLOGIC.

12-15 d'octubre de 1989. Venas Trobades estatals d'Amics de les Deixalles celebrades a Molins de Rei i organitzades per l'ADENC i el CEPA.

15 d'octubre de 1989. El GCTPFNN fa públic un informe sobre la contaminació radioactiva del riu Ebre a causa de les C.N. de Santa Maria de Garoña i d'Ascó.

19 d'octubre de 1989. Accident a la Central Nuclear de Vandellós I. Un greu incendi afecta a diversos sistemes vitals de la central inutilitzant diversos els mecanismes de seguretat de la mateixa. L'accident hagués pogut estar una catàstrofe.

Octubre de 1989. Simposi Internacional "Una Sola Terra". Els grups ecologistes entregan als cinc ponents una manifest titolat "Una Sola Catalunya" on s'expliquen els problemes ecològics de Catalunya.

Octubre de 1989. Organitzada la Iera Setmana de la Natura pel Grup de Natura del Club Muntanyenc de Sant Cugat.

Octubre de 1989. S'inicien a L'Artesà de Gràcia els Iers seminaris d'Autoformació Ecologista, organitzats pel Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius, CEPA.

29 d'octubre de 1989 Eleccios Generals, a Catalunya es presenten Alternativa Verda, Els Verds-Llista Verda, Els Verds Ecologistes i el PEC-VERDE.

10/12 novenbre 1989. Es celebren les "24 hores en Bicicleta per Barcelona" organitzades per Amics de la Bici, Grup de Ciclo turisme de LA FARINERA i el Grup de treball BICICLOT.

17 de novembre de 1989. El Ple del Parlament de Catalunya demana per unanimitat que Vandellos I no torni a funcionar més.

22 de novembre de 1989. El Centre d'Analisis i Programes Sanitaris (CAPS) presenta el llibre "Les Radiacions Ionitzants i la Salut", coordinat pel Dr. Pere Carbonell. En aquest acte es fa públic que més de 130 metges, físics i economistes es manifesten perl tancament definitiu de Vandellós I.

23 de novembre de 1989. Acte antinuclear a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona amb el lema "TANQUEM LES NUCLEARS, LA PRIMERA VANDELLOS !", organitzat per l'Assemblea de Grups Alternatius.

26 de novembre de 1989. Milers de manifestants exigeixen a Barcelona la paralització definitiva de Vandellós I.

8/9/10 de desembre de 1989. VI Trobada de Joves Naturalistes de Catalunya, a Balaguer.

23 de desembre de 1989. Acte de la campanya "PER UN NADAL MES ECOLOGIC" organitzda per Alternativa Verda, el Col.lectiu Agudells i el Grup Ecologista de Bellvitge


1990

22 de gener de 1990. El Consell Rector de la Junta de Residus aprovà el Pla Director per a la Gestió dels Residus Industrials a Catalunya (PDGRI).

Febrer de 1990. Neix a Catalunya la Comissió Catalana del dia de la Terra. amb l'objectiu d'impulsar la realització de diversos actes en ocasió del 22 d'abril (20è aniversari de la primera vegada que es va celebrar el Dia de la Terra).

Febrer de 1990. Alternativa Verda, el Col.lectiu Agudells i diverses Associacions de Veïns del Dte. Horta -Guinardó assoleixen que l'Ajuntament de Barcelona es comprometi a enderrocar els Esfèrics d'Horta, popularment coneguts com els "Ous d'en Porcioles", a despit que la Mancomunitat de Municipis de l'Area Metropolitana ho havia adjudicat per fer-hi una macrodiscoteca , restaurant, bar, etc.

1 de febrer de 1990. El Tribunal Superior de Justícia suspèn el Pla general de Pals per protegir els aiguamolls del baix empordà. . La sentència era fruit d’un contenciós administratiu en aplicació de la llei d'Espais naturals.

10 de febrer de 1990. 64 grups ecologistes fan públic un manifest sobre la Necessitat d'un Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN), per descongelar el PEIN.

14 de febrer de 1990. Es presenta el llibre "La transició apassionada 1975-1980" del periodista Xavier García.

23 de febrer de 1990. Cop de Natura a Tarragona. Manifestació davant els Serveis Territorials del Medi Natural per demanar la dimissió del seu cap Sr. Ramon Clopès, responsable de la destrucció dels boscos de la Serra de Prades i en general de la natura de les comarques tarragonines. L'acte l'organitza la recent fundada Coordinadora per a la Protecció de la Natura a les Comarques Tarragonines (CONTA).

Barcelona març de 1990

Cronologia elaborada per en Josep Puig i Boix amb la col·laboració d'en Manel Cunill i d'en Jordi Miralles. © És propietat dels autors.

 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG