<

 Resistències
 Nuclear? No gràcies
 EG i OGM
 Grup de tòxics
 Ecologisme pràctic
 Ecologisme: bases teòriques
 Ecologisme: clàssics
 Ecologisme: emergències planetàries
 Novetats
 Agenda
 e-Biblioteca
 Documentació
 La Revista
 Vincles
 Una sola terra
 Venda Llibres
 Nosaltres


Escriu el teu correu
 
Arxiu SVT a Filmoteca | Dates significatives | Cronologia MEC | Cronologia MEM | Cronologia Eco-Nacionalista |

Centre de Documentació

CRONOLOGIA DE LA DIVULGACIÓ DEL CONCEPTE "ECONACIONALISME" 1975-1999

1975
- Denis de Rougemont publica en català el seu assaig "Lettre ouverte aux européens" amb el títol "Salvació: Europa" (Editorial Proa)

1977
- Denis de Rougemont publica "L'avenir est notre affaire" on explica la seva idea d'una Europa regionalista, federada i ecologista. Moviments ecologistes, camperols i pacifistes inicien les campanyes "Gardarem lo Larzac" i "Volem viure al país" a Occitània.

1978
- 27/28 DE SETEMBRE. Reunió d'ECOROPA (Acció Ecològica Europea) al Centre Europeu de la Cultura de Ginebra on Santi Vilanova coneix a Denis de Rougemont i Edouard Kressmann.
- 11 DE DESEMBRE. Santiago Vilanova, Xavier Garcia i Jaume Reixac guanyen el 2º Premi "Xarxa" d'assaig en la 28ª Festa de les Lletres Catalanes celebrada a Badalona amb l'obra "El combat ecologista a Catalunya" (Edicions 62)

1979
- Declaració de l'Associació ECOROPA (Acció Ecològica Europea), integrada per intel·lectuals de l'ecologisme europeu, abans de les primeres eleccions al Parlament Europeu defensant el projecte d'una Europa de les regions, federada i ecològica. El manifest està encapçalat per Denis de Rougemont que fou el primer pensador europeista que introduí el terme "ecoregionalisme".
- Denis de Rougemont proposa una Assamblea Europea de Regions.VV - Catherine Decouan publica "La dimension écologique de l'Europe" (Editions Entente).
- 16/26 D'AGOST. Debat a Prada de Conflent en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu sobre ecologia i nacionalisme amb els periodistes Santiago Vilanova i Xavier Garcia. Una manifestació de participants al grup de treball acaba al castell de Rià, símbol de la identitat catalana, on el llegeix un manifest antinuclear i econacionalista.
- 9 DE SETEMBRE. Joan Oliver escriu el poema "Democràcia i urani" a Taradell (Osona)
- Mobilització contra les mines d'urani a Illa de Tet al Rosselló amb la presència d'ecologistes catalans.

1980
- FEBRER. Article d'Oriol Pi de Cabanyes a "Serra d'Or" titulat "Econacionalisme".
- 1 DE MARÇ. Entrevista d'en Josep Català a Santiago Vilanova, candidat al Parlament català per la coalició "Nacionalistes d'Esquerra" a Girona, al diari "El Noticiero Universal" ("El econacionalismo no casa con el productivismo actual")
- 17 DE MARÇ. Miting final de "Nacionalistes d'Esquerra" al Pavelló d'Esports de la Devesa amb Jordi Carbonell, Magda Oranich, Lluís Llach i Santi Vilanova.
- MARÇ. Maurice Girodias, l'editor francès de la revista "Écorégions" i un grup d'intel·lectuals entre els que hi ha René Dubois, Edward Goldsmith i Pierre Samuel fan pública la declaració "Aliança per la unió de les minories". El 9 d'abril el diari "Le Monde" informa del manifest.
- 18/28 D'AGOST. Santi Vilanova i Xavier Garcia fan un nou curs sobre "Ecologia i Nacionalisme" a la Universitat d'Estiu de Prada de Conflent.
- 11 DE SETEMBRE. Miting de "Nacionalistes d'Esquerra" a la Plaça del Rei amb intervenció d'en Santi Vilanova que parla d'ecologia i nacionalisme.
- 19/20 DE SETEMBRE. Col·loqui d'ECOROPA a la Universitat de Kassel (Alemanya) on Santi Vilanova exposa la tesis "econacionalista". En l'acte s'hi troben Ivan Illich, Nicholas Georgescu-Roegen, Teddy Goldsmith, Denis de Rougemont, entre d'altres pensadors ecologistes.
- Article en el nº 6 (Primavera) de la revista ecologista de Catalunya "USERDA", editada pel Col·lectiu de Periodistes Ecologistes, amb el títol "L'econacionalisme troba el seu espai polític".
- Article de Denis de Rougemont en el nº 7 (Estiu) de la revista "USERDA" amb el títol "L'econacionalisme europeu".
- 14/15 D'OCTUBRE. Articles de Xavier Garcia al diari "Avui" sobre el col·loqui d'ECOROPA a Kassel i sobre la tesis "econacionalista".

1981
- ABRIL. Apareix el llibre "L'econacionalisme. Una alternativa catalana dins d'una Europa ecològica" (Editorial Blume) d'en Santi Vilanova amb pròleg del poeta Joan Oliver.
- 29 D'ABRIL. Article d'en Santi Vilanova al "Punt Diari" titulat "Moviment ecologista i nacionalisme".
- 22 DE JULIOL. Article d'en Xavier Garcia a l' "Avui" titulat: "L'econacionalisme, una estratègia d'alliberament".
- Article d'en Santi Vilanova sobre "L'econacionalisme" en el nº 1 de la revista "Altrament" editada pel Centre d'Estudis Nacionals impulsat per Eduard Vinyamata i Imma Tubella.
- OCTUBRE. Publicació de l'assaig "Catalunya sota el perill de l'urani" (Edicions 62), de Josep Puig, Oriol Cabré, Pere Carbonell i Santi Vilanova.
- La revista nordamericana "Coevolution", del moviment alternatiu, dedica un número a les "Bioregions".
- NOVEMBRE. Campanya de mobilització contra les mines d'urani a diferents comarques catalanes que enforteix el discurs econacionalista. Actes a Calaf, Vic, Arbúcies, Anglès, Santa Coloma de Farners, Sant Hilari i Olot, entre d'altres poblacions.
- Presentació a l'Ajuntament d'Olot del llibre "Catalunya sota el perill de l'urani" amb la presència de Josep Puig, Santi Vilanova i Pere Carbonell.
- 4 DE DESEMBRE. El diari "Avui" publica una entrevista a Denis de Rougemont d'en Xavier Garcia.

1982
- 9 DE GENER. Número de la revista "Canigó" dedicat a l' "econacionalisme" amb una llarga entrevista a Santi Vilanova.
- 6 DE JUNY. Article titulat "L'econacionalisme" al diari "Le Monde" i signat per Janine Delaunay, on es parla del llibre d'en Santi Vilanova.
- El dibuixant Cesc publica el llibre "Desfer país" editat per la revista "Userda".
- 11 DE SETEMBRE. Intervenció d'en Santi Vilanova en un acte independentista a la Sagrada Família junt amb Eva Serra i Joan Martínez Alier.
- La revista "The Ecologist" comença a publicar una sèrie d'articles sobre el bioregionalisme a França, Bèlgica i Gran Bretanya.

1983
- 12 DE GENER. Santi Vilanova presenta el llibre "Matins de l'Aran" de Teresa Pàmies al Centre Excursionista de Catalunya amb la presència de l'ex-president de la Generalitat, Josep Tarradellas i del president del Centre, Lluís Puntis.
- MAIG. Cicle de conferències "Dia d'Europa", organitzades per la Generalitat sota el lema "La natura: una responsabilitat".
- Santi Vilanova parla de l'econacionalisme a l'Ateneu Barcelonès i a la Sala d'Actes de l'Ateneu de Cultura Popular a l'Hospitalet de Llobregat. Entre altres ponents hi ha Ramon Margalef i Ramon Folch.

1984
- MARÇ. Conferència d'en Santi Vilanova sobre "L'econacionalisme, un projecte de solidaritat europea" en l'Àmbit d'Investigació i Difusió Maria Corral de Barcelona.

1985
- GENER. Proposta d'estudi feta al grup GRAEL (Green Alternative European Link) del Parlament Europeu sobre "L'Europa de les ecoregions/econacions" elaborat per Santi Vilanova i Alfred Horn (Die Grünen)
- 22 D'AGOST. Mor Edouard Kressmann, secretari general i fundador d'ECOROPA; un dels dinamitzadors junt amb Denis de Rougemont i Bernard Charbonneau del projecte ecoregionalista.
- 13 DE SETEMBRE. Article d'OIKOS, un grup d'intel·lectuals propers a Alternativa Verda amb el títol "L'Ecologisme, la pàtria i la nació" a la revista "El Món".
- 6 DE DESEMBRE. Mor Denis de Rougemont. Articles de Xavier Garcia a l' "Avui" (7/12/85) i de Salvador Pániker a "El País" (7/12/85)

1986
- 19 DE JUNY. Article d'en Santi Vilanova al diari "Avui" titulat "L'alternativa econacionalista"
- 22 DE JUNY. Santi Vilanova candidat per Alternativa Verda a les eleccions legislatives per la circumscripció de Barcelona defensant un programa econacionalista.

1987
- 20 DE MARÇ. Article d'en Santi Vilanova al diari "Avui" titulat "L'Europa de les econacions"
- 8 DE JUNY. Santi Vilanova és candidat de la Confederació dels Verds de l'Estat espanyol al Parlament Europeu defensant el projecte ecoregionalista.

1988
- 14 D'ABRIL. Article de Santi Vilanova al "Punt-Diari" titulat "Les raons de l'ecologisme nacionalista".
- 21 D'ABRIL. Santi Vilanova escriu un article a l' "Avui" titulat "Recuperació nacional i ecologia".
- 29 DE MAIG. Santi Vilanova candidat d'Alternativa Verda per Girona a les eleccions al Parlament català.
- 21/26 DE SETEMBRE. Josep Puig presenta la ponència titulada "Bioregionalism in the Mediterranean basin: The Catalonia Bioregion" en el North American Bioregional Congress III.
- OCTUBRE. "Quaderns d'Alliberament" publica un número sobre Europa amb un article d'en Santi Vilanova sobre "El futur de les ecoregions/econacions europees".

1989
- 25 DE SETEMBRE. Entrevista de Jordi Vendrell a Santi Vilanova al diari "Avui" ("Volem una confederació de partits econacionalistes").

1990
- 13 DE DESEMBRE. Santi Vilanova guanya de nou el XVI Premi "Xarxa" d'assaig a la 41 Festa de les Lletres Catalanes celebrada a Torelló amb "L'onada ecològica. El repte ambiental català a l'Europa de l'Acta Única" (Edicions 62). A l'acte de lliurament llegeix el poema d'en Joan Oliver sobre l'urani.

1991
- Bernard Charbonneau publica "Sauver nos Régions. Écologie et societés locales".
- 1 DE MARÇ. Article de Santi Vilanova a "Set Dies" amb el títol "Econacionalisme? Som-hi".
- 13 DE MAIG. Presentació de "L'onada ecològica" al Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona a càrrec del Conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Guitart; Josep Ainaud, historiador i Jaume Terrades, catedràtic d'Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
- 14 DE MAIG. "Diari de Barcelona" publica una nota amb el següent titular: "Vist-i-plau institucional al nou ecologisme de Vilanova".
- 9 DE JUNY. Intervenció de Santi Vilanova a la Festa de la Mare de Deu de l'Ecologia al castell de Gallifa amb el lema "Elogi a la naturalesa i a Catalunya", amb la presència de Joan Vallvé, conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.
- 4 DE JULIOL. Debat organitzat per la revista "Debat Nacionalista" sobre "Medi Ambient: La nació i els continguts" al Col·legi de Periodistes amb les intervencions d'en Santi Vilanova, Xavier Garcia, Ramon Folch i Jordi Portabella.

1993
- 13 DE DESEMBRE. Santi Vilanova obra el Cicle de Conferències "Europa 99: Per un projecte de civilització (Nació, Ecologia i Federalisme) a l'Ateneu Barcelonès. Hi participen Mark Dubrulle d'ECOROPA i l'ecologista Mario Gaviria.

1994 - 11 DE SETEMBRE. Discurs de Santi Vilanova a Olot amb el títol "Per un nacionalisme ecològic cap al segle XXI" al local del Consell Comarcal i amb la presència d'alcaldes i polítics de la Garrotxa.
- Manifest de DEPANA "Diada nacional d'una Catalunya cremada"
- Edició del llibre "Future european environmental policy and subsidiarity" a Presses Interuniversitaires Européennes de Brusel.les amb un article d'en Santi Vilanova sobre la subsidiarietat regional.
- La fundació Planet Drum de Califòrnia, dinamitzada per Peter Berg, publica un directori Bioregional.
- NOVEMBRE. S'inicia el 2n Cicle "Europa 99" a l'Ateneu Barcelonès amb el lema "Per una Catalunya Ecològica" i es tracten els principals problemes ambientals.
- DESEMBRE. Article d'en Santi Vilanova a la revista "Valors per fer un país" (nº 33) titulat "Nacionalisme i ètica ecològica".
- 28 DE DESEMBRE. Article d'en Santi Vilanova al diari "Punt" de Girona: "La regeneració del nacionalisme"

1995
- Publicació del llibre "Nacionalisme y ecologia. Conflicto e institucionalización en el movimiento ecologista vasco" de Iñaki Barcena, Pedro Ibarra i Mario Zubiaga de la Universidad del País Vasco.
- OCTUBRE. Article d'en Santi Vilanova titulat "L'econacionalisme de demà" al diari "Avui"
- 18/19 DE DESEMBRE. S’organitza a Barcelona un homenatge al pensador ecologista suïs Denis de Rougemont (1906-1985), fundador d’ECOROPA. L’homenatge s’organitza entorn del Col·loqui Internacional "Regionalisme/Federalisme/Ecologisme" (Hotel Arts). L’acte té el suport de la Comissió Europea, del Comitè de Regions i de les principals institucions catalanes. Com a conclusió es redacta la Declaració de Barcelona. Al Palau de la Generalitat, té lloc un acte acadèmic amb la presència d'alts càrrecs polítics europeus i amb intervencions del president Jordi Pujol i l'alcalde Pasqual Maragall. Parlaments d'en Mark Dubrulle i Santiago Vilanova. Presència a Barcelona de membres fundadors d'ECOROPA.

1996
- Apareix l'article "The Century of Bioregionalism", de Santi Vilanova a la revista bioregionalista californiana "The Planet Drum Review"
- 8 DE FEBRER. S'inaugura l'exposició "Homo Ecologicus" a la Fundació Miró. En la sala 8 Imatges i paraules. "Evolució de la comunicació ambiental", realitzada per Santi Vilanova es parla de la vinculació del moviment ecologista amb el "nacionalisme" i de la conveniència de crear un màrqueting "econacional".
- 7 DE FEBRER. Acte d'homenatge a Denis de Rougemont a l'Ateneu Barcelonès amb en Xavier Garcia i en Santi Vilanova, presentat per l'Eduard Moreno, vice-president de l'Ateneu.
- 14 DE FEBRER. Acte d'homenatge a l'Esteve Albert, a la llibreria Proa-Espais. Presentació del llibre d'en Xavier Garcia "Esteve Albert i Joan Lluís, dos homes de cultura pirinenca" amb Santi Vilanova i Víctor Torres, ex-diputat d'ERC.
- 28 ABRIL. Mor Bernard Charbonneau
- 14/15 DE MAIG. Col·loqui Internacional sobre l'obra de Bernard Charbonneau, Universitat de Toulouse Le Mirail – Sciences Economiques et Gestion-. Amb Serge Latouche, Santi Vilanova, Noël Mamère, Matthias i Andrea Finger, Edward Goldsmith, Mark Dubrulle, entre d'altres.
- 6 D'AGOST. Article d'en Santi Vilanova al diari "Punt": "Repensar el nacionalise".

1997
- Article de Francisco Garrido Peña i Manuel González, professors de les Universitats de Jaén i Granada, de Molina a la revista "Ecología política", nº 13. "La cuestión nacional desde la ecología política. Algunos elementos de análisis".
- En el nº 14 de la revista apareix una carta de Santi Vilanova denunciant la marginació que l’article de Garrido i González fa de l’econacionalisme català.
- 19 i 20 DE SETEMBRE. Col·loqui Internacional sobre Medi Ambient i Regionalisme a Tolosa amb la presència de Rober Lafont. Recital de cançons catalano-occitanes, amb Rafael Subirachs, Gisele Bellsolà i Gérard Zuchetto.
- Edició del llibre "Bernard Charbonneau: une vie entière à dénoncer la gran imposture", Editions Erès, amb un article d'en Santi Vilanova titulat "Réforme écologique en chaos: le fin du productivisme?"
- Edició del llibre sobre el col·loqui d'homenatge a Denis de Rougemont. "Régionalisme, fédéralisme, écologisme", Presses Interuniversitaires Européennes, amb articles del president Jordi Pujol, Pasqual Maragall, Bernard Charbonneau i Santiago Vilanova, entre d'altres.
- 19 i 20 D'AGOST. Col.loqui a la Catalana d'Estiu de Prada de Conflent de l'Associació "Una Sola Terra" sobre cultura catalana i ecologisme amb en Santi Vilanova, Xavier Garcia, Josep Puig, Lluís Paluzie, Rafael Subirachs, Joandomènec Ros, Purificació Canals i Miquel Servià.
- 20 DE DESEMBRE. Acte d'Ecofòrum la Garrotxa a l'Orfeó Popular Olotí amb el títol: "Ecologia, Cultura i Nacionalisme" amb Josep Puig, Rafael Subirachs, Mossèn Josep Dalmau i Santi Vilanova.

1998
- 10 DE MARÇ. Ramon Folch, Jaume Terrades, Lluís Paluzie, Jordi Sargatal i Santi Vilanova, entre d’altres experts, s’entrevisten amb el president de la Generalitat Jordi Pujol per exposar-li les conclusions del grup de treball de medi ambient del fòrum "Catalunya, demà".
- ABRIL: Article de Santi Vilanova a la "Revista del Sur" (Uruguay, Montevideo) núm.78 amb el títol "El ecoregionalismo, puente de solidaridad".
- 29 DE NOVEMBRE: Inter-reunió a Tolosa de Llenguadoc sobre "Desenvolupament sostenible i identitat cultural". Preparació del Congrés Nikkan-2000 (Aplicacions territorials del desenvolupament sostenible).

1999
- 16 DE JULIOL: Creació del partit ecologista català Els Verds-Alternativa Verda, seguint la petja del partit creat el 1983.

 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG