<

 Resistències
 Nuclear? No gràcies
 EG i OGM
 Grup de tòxics
 Ecologisme pràctic
 Ecologisme: bases teòriques
 Ecologisme: clàssics
 Ecologisme: emergències planetàries
 Novetats
 Agenda
 e-Biblioteca
 Documentació
 La Revista
 Vincles
 Una sola terra
 Venda Llibres
 Nosaltres


Escriu el teu correu
 
Userda - Perio. Ecologista | Userda 1 | Userda 2 | Edicions |

La revista - USERDA -

ALTERNATIVA VERDA

Torna a sortir USERDA !

La presentació de la revista USERDA, en la seva nova etapa, es va realitzar el 22 de juny del 2004 a les 7 del vespre al Col·legi de Periodistes de Barcelona (Rambla de Catalunya 10, Barcelona. Van intervenir en la presentació: Jaume Reixach, director de EL TRIANGLE, Santiago Vilanova, president de l'associació UNA SOLA TERRA, Xavier Garcia (escriptor i periodista) i Xavier Borràs, coordinador de la revista USERDA.

Surt cada tercer dilluns del mes dins de la revista El Triangle!

Userda #1 (II etapa), juny 2004. El model energètic català: Sortim de les nuclears
Userda #2 (II etapa), juliol 2004. Transgènics: ni a la taula ni al camp!


     Veure la revista Userda (II etapa)>>


     Veure i llegir la portada de la revista Userda (1a etapa)>>


“Userda”, pionera de la premsa ecologista

Al maig del 1977, abans que s’iniciés la campanya electoral de les primeres legislatives després de quaranta anys de dictadura, va sortir al carrer el primer número d’“Userda”, revista d’informació, crítica i alternativa ecologista.

Va ser una aparició paral·lela a les primeres mobilitzacions en defensa de la zona volcànica de la Garrotxa, dels aiguamolls de l’Empordà i en contra de la contaminació del Ter i del funcionament de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs.

El 27 de febrer s’havia presentat el Col·lectiu de Periodistes Ecologistes de Catalunya mitjançant un manifest en el qual es denunciava la degradació ambiental que patia el territori català en el marc de la globalització econòmica i d’un model desenvolupista exacerbat que estava provocant ja desequilibris climàtics.

Proposàvem com a alternativa l’ecodesenvolupament basat en les energies renovables, l’estalvi i les tecnologies apropiades. I dèiem : “Les condicions polítiques d’un canvi real començaran a Catalunya a partir del control dels mateixos interessats en els problemes relatius a l’educació, autogestió a les empreses i ciutats, a través de lluites i mobilitzacions populars en defensa d’unes millors condicions de treball i de la qualitat de la vida”.

Aquell col·lectiu, integrat pels primers periodistes que introduïren la informació sobre el medi ambient en els diaris barcelonins i per un grup de dones ecofeministes, va ser el gestor d’“Userda”, pionera en el tractament de temes ecològics que al final s’han consolidat en l’interès de l’opinió pública. El consell de redacció el van integrar Jordi Cortadellas, Josep Català, Cristina Dòria, Xavier Garcia, Jaume Reixac, Alfons Ribera, Pilar Sentís, Amy Schwartz, Luis Miguel Gil, Teresa Rubio, Albert Xandri, Ramon Farré, Àngel Quintana i Miquel Riera. El disseny gràfic inicial va ser a càrrec dels prestigiosos Salvador Saura i Ramón Torrente i posteriorment, d’Eugènia Vidal. Més de trenta col·laboradors, deu articulistes internacionals i una dotzena de grups ecologistes ens van ajudar a fer realitat el projecte.

Tot i que la vida d’“Userda” va ser curta (el darrer número va sortir a l’abril del 1981), la seva influència va ser significativa en la majoria de grups i associacions ecologistes de l’època. La revista, que tenia un tiratge d’uns sis mil exemplars, es venia a les llibreries més progressistes de les capitals de comarca i en alguns quioscos de la Rambla de Barcelona. Els mateixos periodistes l’oferíem a la sortida dels actes polítics i en les manifestacions antinuclears.

Els fundadors del col·lectiu vam crear seccions de medi ambient en els diaris. El que més va recollir la nostra tasca fou el “Diario de Barcelona”, tant en l’època del malaurat Tristan La Rosa com en la seva darrera etapa autogestionària del 1983. Com calia preveure, no trigaren a venir les represàlies en les redaccions, la censura i els problemes professionals de tots nosaltres, orquestrats per les societats de gas i electricitat i per les grans papereres contaminants.

“Userda” va ser, també, el ferment d’Alternativa Verda i, posteriorment, ja en la dècada dels noranta, de l’Associació “Una Sola Terra”, entitats que s’han continuat basant en els principis del dret a la informació ambiental implícits en el manifest del 1977.

Ara celebrem els 25 anys d’“Userda” amb una exposició al Col·legi de Periodistes de Catalunya, que ens agradaria, posteriorment, portar a la delegació gironina. No l’hem pensat com una acció nostàlgica, sinó com una voluntat de constatar que aquells criteris radicals són avui encara vàlids, més si cal, ja que han estat ratificats pels científics independents del poder, pels nous moviments socials i pels sectors ecoempresarials emergents.

Ho dèiem en aquell primer número: “Les nostres alternatives, avalades per un grup de científics, estaran en funció de canviar la societat gràcies a una millora de quadre de vida i no de l’augment del nivell de vida. Què importarà guanyar més si ja no ens quedaran rius, platges, camps, muntanyes i felicitat per viure dignament?”

Al cap de vint-i-cinc anys, la majoria de nosaltres, amb nous companys i companyes de viatge, tot i les decepcions, volem continuar la utopia ecologista. La reaparició d’“Userda”, prevista per al 2004, serà una prova d’aquesta vitalitat renovada. La lluita continua.

Santiago VILANOVA
Fundador de l’Associació “Una Sola Terra” i exdirector d’“Userda”.


 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG