<

 Nuclear? No gràcies
 EG i OGM
 Grup de tòxics
 Ecologisme pràctic
 Ecologisme: bases teòriques
 Ecologisme: clàssics
 Ecologisme: emergències planetàries
 Novetats
 Agenda
 e-Biblioteca
 Documentació
 La Revista
 Vincles
 Una sola terra
 Venda Llibres
 Nosaltres


Escriu el teu correu
 
Arxiu SVT a Filmoteca | Dates significatives | Cronologia MEC | Cronologia MEM | Cronologia Eco-Nacionalista |

Centre de Documentació

APUNTS PER UNA CRONOLOGIA DEL MOVIMENT ECOLOGISTA AL MON

1730, el maharajah de Jodphur dóna l'ordre de talar els pocs arbres que romanien a la zona. Els Bishnois del Rajastan (pels quals la protecció dels arbres i dels animals salvatges és un deure religiós) ho impedeixen abraçant-se als arbres. Segons la llegenda, 363 dones moren en executar-se l'ordre del maharajah.

1851, H.D.Thoreau fa una aferrisada defensa de la "natura salvatge".

1854, el cap Seattle de la tribu Duwamish pronuncia el seu famós discurs ‘La Terra no pertany a l'home, és l'home qui pertany a la Terra’.

1892, John Muir funda una de les primeres i més antigues organitzacions conservacionistes del món: el Sierra Club. Controvèrsia entorn la conveniència o no de construir un embassament a la rodalia del Yosemite National Park per al subministrament d'aigua a l'àrea de San Francisco.

1922, es funda el Consell Internacional per a la Preservació de les Aus (ICPB).

1930, es comença a aplicar massivament el DDT als EUA.

1930, s'introdueixen al mercat els PCB's (6 anys més tard es descobreixen els seus efectes tòxics),

1933, Londres. Signatura del Conveni per a la Protecció de la Fauna i Flora Africanes.

1934, Lewis Mumford publica Technics and Civilization, obra clàssica del pensament crític vers l'industrialisme (no es tradueix al castellà fins l'any 1971).

1941-1950, la biòloga marina Rachel Carson escriu The sea around us i Under the sea wind alarmada per l'explotació del mar com a recurs natural.

1944, Conveni per a la Protecció de la Flora, la Fauna i les Belleses Escèniques d'Amèrica.

1945, es realitza la primera explosió nuclear a l'atmosfera al desert de New Mexico, al paratge anomenat "La jornada del muerto". Era la prova Trinitat.

1946, Washington. Conveni per a la reglamentació de la caça de la balena.

1946-1948, primera serie d'explosions nuclears a l'atmosfera a les illes Bikini (Micronesia) realitzades pels americans.

1949, Aldo Leopold escriu Sand County Almanac on fa una crida a la ‘consciència ecològica’ i popularitza l'expressió "thinking like a mountain" (pensant com si fossis una muntanya).

1949, neix la Comissió Balenera Internacional.

1951-1958, més de 100 explosions nuclears a l'atmosfera foren realitzades al desert de Nevada, a 120 km al nord-oest de Las Vegas.

1952, primer accident major a un reactor nuclear experimental (Chalk River, Ontario).

1952-1958, 21 explosions nuclears atmosfèriques realitzades pels anglesos a les illes Monte Bello i Christmas.

1953, es manifesten els primers símptomes de malalties del sistema nerviós a Minamata, a causa de les dietes de peix contaminat amb metil-mercuri abocat per una planta química a la badia.

1954, Londres. Conveni per a la prevenció de la contaminació de la mar per hidrocarburs - OILPOL. Avui reemplaçat pel Protocol MARPOL per a la prevenció de la pol·lució procedent de vaixells (Londres, 1978).

1954-1958, tercera sèrie d'explosions nuclears americanes realitzades a Bikini.

1956, un bombarder nord-americà B-47 s'estavella a la base Lakenheath de la RAF contra un dipòsit subterrani de bombes atòmiques.

1956, Viena, es funda la IAEA-International Atomic Energy Agency.

1957, Leopold Kohr publica The Breakdown of Nations, on posa en aguait sobre els perills de tot lo massa gran, siguin Estats-Nació, sistemes econòmics, ciutats, etc.

1957, accident a la planta d'armament atòmic de Rocky Flatts, on un núvol radioactiu contenint pols de Plutoni s'escampa.

1957, accident a la planta de producció de Plutoni a Windscale, Sellafield amb alliberament de radioactivitat.

1957-1958, accident a la planta de producció de Plutoni Cheylabinks-40, contaminant milers de km2 als Urals.

1958, Alan Watts publica Nature, Man and Woman.

1959, per primera vegada un grup ecologista ("Massachusetts Lower Cape Committee on Radioactive Waste Disposal") aconsegueix que la "U.S.Atomic Energy Commission" aturi els abocaments il·legals de residus radioactius a l'Atlàntic, just a 12 milles de Boston.

1960, la biòloga marina Rachel Carson publica Silent Spring (Primavera silenciosa), on fa un crit d'alerta sobre el perill dels productes químics tòxics que l'industrialisme produeix i que enverinen els sistemes naturals (fins vint anys més tard no es traduïda al castellà).

1960-1968, primera sèrie d'explosions nuclears franceses a l'atmosfera a Argelia i a la Polinesia.

1961, es crea a Ginebra el World Wildlife Fund - WWF o Fons Mundial per la Conservació.

1961, A.Huxley publica la novel·la Island, considerada una visió ecotopiana de la societat.

1962, l'oposició popular al projecte de construcció d'un reactor nuclear obliga a la gegantina Consolidated Edison a cancel·lar el projecte Ravenswood.

1962, es funda a Estrasburg el Comitè Europeu per a la Protecció de la Natura i dels Recursos Naturals (Consell d'Europa).

1963, acord per a la protecció del Rhin contra la pol·lució.

1963, Moscou. Conveni per a la prohibició d'assaigs nuclears a l'atmosfera i dessota de l'aigua.

1964, Lewis Mumford publica l'obra The Myth of the Machine.

1965, es constitueix a New York el Comitè Consultiu sobre Recursos Naturals entre la FAO i la OMS.

1965, surt la revista Nature and Resources de la UNESCO que, a partir de 1971 serà el portaveu del Programa MAB ("Man and Biosphere").

1966, un bombarder B-52 de la USAF xoca en una operació de càrrega de combustible en vol i perd dues bombes atòmiques sobre Palomares, contaminant amb Plutoni una extensa àrea. Unes 750 tones de sòl radioactiu foren enviades als EUA.

1966, es fon part del combustible del reactor de neutrons ràpids Enrico Fermi (Detroit).

1967, el vaixell petroler Torrey Canyon embarranca i perd 117.000 tones de petroli al Mar del Nord, a les rodalies de Cornwall (Regne Unit). La gran contaminació de la zona fa que es produeixin canvis en la legislació de manera que els propietaris de vaixells es considerin responsables pels danys ocasionats pels abocaments de petroli.

1968, Conferència Intergovernamental sobre bases Científiques de l'Ús Racional i Conservació dels Recursos de la Biosfera.

1968, l'Assemblea General de l'ONU acorda convocar una Conferència Internacional sobre Medi Ambient (proposada per Suècia).

1968, Paul Ehrlich publica The Population Bomb, on descriu els perills ecològics d’un ràpid increment de la població.

1968, un grup d’economistes, científics i homes de negocis funda a Roma l'anomenat Club de Roma, presidit per Aurelio Peccei.

1968, experts d’arreu del món es troben per primera vegada en la Conferència de les Nacions Unides sobre la Biosfera, per discutir els problemes globals de l’entorn: la pol·lució, la pèrdua de recursos i la destrucció de zones humides.

1968, es crea la Asociación para la Defensa de la Naturaleza - ADENA que esdevindrà la secció espanyola de WWF.

1968-1978, més de 27.000 Ci d'emissors alfa són abocats als mar d'Irlanda des la planta de reprocessament nuclear de Sellafield.

1969, David Brower es apartat del càrrec de secretari general de Sierra Club (càrrec que havia exercit des de 1959) a causa del seu radicalisme (proposava que el Sierra Club es manifestés contra l'energia nuclear). Aquesta entitat finalment va fer l'opció antinuclear l'any 1975) i funda Friends of the Earth, la qual presidirà fins l'any 1979. Ja l'any 1969 fa una crida a la creació d'una àmplia coalició de grups de defensa del medi ambient.

1969, Gary Snyder publica Four Changes, una crítica de les formes de producció i consum de les societats modernes.

1969, als Estats Units d'Amèrica s'aprova la National Environmental Policy Act, que farà néixer la Environment Protection Agency - EPA (Agència del Medi Ambient).

1969, Murray Bookchin redacta el manifest The Power to Destroy, The Power to Create pel grup Ecology Action East.

1969, John i Nancy Jack Todd funden el New Alchemy Institute amb el lema ‘Restaurar les terres, protegir els cels i informar als administradors de la Terra’.

1970, es crea a Cuernavaca el CIDOC (Centro Intercultural de Documentación) coordinat per Ivan Illich.

1970, Edward Goldsmith, Peter Bunyard, Michael Alaby i Robert Allan editen el primer número de la revista The Ecologist (avui anomenada revista degana de la premsa ecologista). Goldsmith hi manifesta: ‘el planeta Terra és únic en el sistema solar . . . i els efectes de l’home sobre el planeta son com un cataclisme’.

1970, Dennis Hayes organitza per primera vegada als Estats Units el Earth Day (Dia de la Terra). Milions de persones es manifesten a Nord-america contra els abusos al medi ambient, fent que es comencin a adoptar lleis com ara la d’espècies protegides i la d’aigua segura per beure.

1970, el president egipci Nasser inaugura la gran presa de Assuan al riu Nil, construïda amb ajut soviètic.

1970-1979, 16 explosions nuclears atmosfèriques a la Polinèsia francesa entre 1970 i 1972. A partir de 1972 es comencen a fer explosions nuclears subterrànies.

1971, 2.200 científics, reunits en una conferència a Menton (França), presenten un missatge per a les Nacions Unides, i manifesten la necessitat de l’acció ambiental: ‘les solucions als actuals problemes de pol·lució, fam, excés de població i guerra podrien ser més simples de trobar que la formula pel comú esforç a través del qual la cerca de solucions ocorre, però hem de fer possible que es comenci’.

1971, Barry Commoner publica The Closing Circle.

1971, Conveni de Ramsar per a la Protecció de les Zones Humides (entra en vigor l'any 1976).

1971, es deixa d’utilitzar al Vietnam el defoliant ‘agent taronja’, desprès que uns estudis mostressin els seus efectes sobre la salut dels militars nord-americans (i sense fer cap referència als efectes sobre la població vietnamita i cambotjana que en patien les conseqüències). És una de les primeres evidències de les prediccions fetes per Rachel Carson en la seva obra Primavera Silenciosa, sobre els contaminats orgànics persistents.

1971, es prohibeix l'ús del DDT als EUA.

1971, neix Greenpeace a partir del grup Don’t Make a Wave Committee de Vancouver (Canadà), quan un grup de canadencs i nord-americans fleten un vaixell per impedir una prova nuclear a les illes Aleutianes.

1972, E.Goldsmith publica A Blueprint for Survival (Manifest per la Sobrevivència), al número del mes de gener de la revista ‘The Ecologist’. Esdevindrà una de les publicacions ecologistes més importants (120.000 còpies en 17 idiomes) i influenciarà la formació de Partits Verds arreu del món.

1972, Gregory Bateson publica Steps to an Ecology of Mind.

1972, Paris. Conveni per a la Protecció del Patrimoni Mundial (natural i cultural) patrocinat pel l'UNESCO.

1972, Londres. Conveni per a la protecció de les foques de l'Antàrtida.

1972, T.Roszak publica Where the Wasteland Ends.

1972, l’economista Barbara Bard i el microbiòleg René Dubos publiquen Only One Earth per a la Conferència d’Estocolm. El llibre adverteix que les accions humanes minven la capacitat de la Terra de donar-nos suport.

1972, participants procedents de 114 països es troben a la Conferència de les NNUU sobre el Medi Humà, Estocolm. La Primera Cimera de la Terra assoleix un gran impacte mediàtic, però només hi participa un ministre de medi ambient, ja que molts països encara no han creat ni agències ni ministeris de medi ambient. Els delegats adopten un conjunt de 109 recomanacions específiques pel l’acció dels governs. En ella es realitza la primera crida per a una moratòria en la caça de balenes. Neix aquí el Programa de les NNUU pel Medi Ambient (PNUMA-UNEP). Els seus advertiments són abastament ignorats.

1972, Londres, Mexic, Moscou, Washington. Conveni per a la prevenció de la pol·lució dels mars com a conseqüència de l'immersió de residus.

1972, es publica el Primer Informe al Club de Roma, amb el títol Limits to Growth. Els seus autors, Dennis i Donnella Meadows, realitzen les primeres simulacions amb ordinador sobre les tendències globals en la població, la contaminació i les matèries primeres. Prediu que en 100 anys s’assoliran els límits físics de la Terra si continuen les tendències d’augment de població, esgotament de recursos i generació de pol·lució.

1972, es funda a Nova Zelanda el primer partit verd del món, el Values Party.

1972, amb la participació dels editors de la revista ‘The Ecologist’ es funda al Regne Unit el People's Party inspirat en el Manifest per a la Sobrevivència (posteriorment s’anomenarà ‘Green Party’).

1972, els científics informen que tres quartes parts de la pluja àcida que cau sobre Suècia té el seu orígen en altres països.

1972-1976, Bill Mollison i David Holmgren inicien el desenvolupament d'una ciència interdisciplinaria de la Terra, que agafarà el nom de Permacultura.

1973, Oslo. Conveni per a la Conservació de l'Os Blanc.

1973, Conveni de Washington, referent al Comerç d'Espècies Amenaçades, Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - CITES (entra en vigor l'any 1975). El Conveni prohibeix el comerç de productes animals com ara les pells de tigre o les closques de tortuga. També imposa controls i restringeix el comerç sobre 5.000 espècies animals i 25.000 espècies vegetals.

1973, el Conveni per a la prevenció de la contaminació procedent de vaixells, Convention for the Prevention of Pollution from Ships – MARPOL, restringeix els alliberaments de contaminants des de vaixells a alta mar i regula els abocaments i fuites accidentals de petroli, escombraries, plàstics i aigües residuals.

1973, Dantzig. Conveni per a la conservació dels recursos vius a la mar Bàltica.

1973, E.F.Schumacher publica Small is Beautiful amb el subtítol ‘Un estudi de l’economia com si la gent importés’. Aquesta visionària obra, popularment coneguda com la bíblia dels ecologistes, vincula el pensament ecologista amb la oposició a la globalització (assentant les bases del moviment antiglobalització que esclatarà 26 anys més tard a Seattle).

1973, Arnae Ness fa públic el seu assaig The Shallow and the Deep, Long-Range Ecology Movements: A Summary, que servirà d'inspiració al moviment de l'Ecologisme Profund.

1973, es funda el Farallones Institute que crearà la Integral Urban House a Berkeley, demostrant que es pot viure amb els recursos locals i sense produir contaminació de cap mena.

1973, un estudi de la USNavy posa en evidència significatius efectes biològics sobre les persones exposades a camps electromagnètics.

1973, el més gran complex nuclear de l'estat de Washington té una fuita de 500.000 litres de residus d'alt nivell de radioactivitat, abocant més de 50.000 Curies al riu Colúmbia.

1973, els països àrabs membres de la Organization of Petroleum Exporting Countries – OPEC redueixen les exportacions de petroli a Europa i inicien un embargament de petroli contra els EUA pel seu suport a Israel en la guerra amb Egipte i Siria.

1973. s’acaba la construcció de l’autovia Transamazònica, que inicia una orgia en la destrucció dels boscos pluvials que són la seu de la meitat de les espècies del planeta, tot permetent l’accés als fustaners, ramaders i gent pobre en recerca de terres de conreu.

1973. sequera al Sahel. La fam mata a milions de persones. Tothom està d’acord en que la seva causa és la destrucció ecològica (desertificació).

1973. la seu de la revista The Ecologist es trasllada des de Londres a Cornwall on els editors creen el Wadebridge Ecological Centre per posar en pràctica les idees sobre els estils de vida sostenibles.

1973-1974, la Planet Drum Foundation inicia la publicació d'escrits de Peter Berg, Raymond Dasmann i Gary Snyder, fent néixer el que serà el moviment bioregional.

1973-1980, neix i s'estén el moviment Chipko Andolan d'oposició a la desforestació de les valls de l'Himalaia, quan Ghandi Prasad Bhatt, exhorta al poble de Gopeshwar a abraçar-se als arbres del seu bosc, adquirit per una empresa d'articles esportius per a la fabricació de raquetes de tenis. En idioma Hindi, Chipko vol dir ‘abraçar’, ja que per impedir la tala d'arbres les dones s'abraçaven als arbres. Sunderlal Bahaguna, un dels seus líders diu: ‘un arbre equival a deu fills, doncs dóna deu coses valuoses: oxígen, aigua, energia, aliment, roba, fusta, medecines, farratge, flors i ombra’. El lema del moviment Chipko és: ‘Que fan els boscos?: sòl fèrtil, aigua neta i aire pur’.

1974, Ralph Nader organitza la primera trobada antinuclear a Washington, sota el nom Critical Mass '74.

1974, els químics Sherwood Rowland i Mario Molina descubreixen que els clor-fluor-carbonis o CFC poden destruir les molècules d’ozó i podrien erosionar la capa d’ozó que protegeix la Terra dels raigs ultraviolats.

1974, M.Bookchin publica Towards an Ecological Society.

1974, el Portola Institute publica Energy Primer: Solar, Water, Wind and Biofuels, un dels primers manuals per a l'aprofitament de les fonts d'energia renovables.

1974, es comença a publicar la revista Rain, on hi veuen la llum molts treballs sobre ecologisme, entès com una nova concepció del món.

1974, s'inicia la publicació de la revista Undercurrents - the magazine of radical science and peoples’ technology.

1974, mor en un accident provocat Karen Silkwood quan anava a entrevistar-se amb un periodista del New York Times per donar-li proves que a la planta de combustible nuclear de la Kerr-McGee es manufacturaven defectuosament.

1975, fotografies fetes des de satèl·lits mostren que la desforestació a l'Amazonia arriba a 30.000 km2/any.

1975. Greenpeace organitza la primera campanya per salvar les balenes en base a Vancouver: amb un vaixell, fotògrafs i posant els seus cossos entre els arpons i les balenes assoleixen convertir-se en herois ecologistes.

1975, 28.000 oponents a l'energia nuclear procedents de Alemanya, França i Suïssa es manifesten contra la nuclear de Wyhl (RFA).

1975, una espelma està a punt de causar un greu accident a la central nuclear de Browns Ferry, quan en una reparació al llarg d'una reparació s'inicia un incendi que inutilitza nombrosos cables elèctrics. Es tarda 7 hores en apagar el foc. La nuclear romandrà tancada 18 mesos.

1975, E.Callenbach publica Ecotopia, la famosa novel·la esdevinguda Best Seller a molts països.

1975, es publica el Mapa de les Provincies Biogeogràfiques del Món sota l'encàrrec de la IUCN i la UNESCO

. 1975, Peter Berg publica la crida ‘Anant cap un Congrés Continental’, que serà la llavor del moviment bioregionalista.

1975, el Worldwatch Institute inicia la publicació dels Worldwatch Papers.

1975. Teddy Goldsmith retorna d’una estada de 5 mesos a la ‘Gandhi Peace Foundation’ (Índia) i publica un número extra de la revista ‘The Ecologist’ dedicat a la vigència de les idees del Mahatma.

1975. Conferència Atlanta 2000 sobre la construcció d’un futur verd i com a resposta de la crisis de l’energia. Hi participen, entre d’altres persones vinculades al moviment verd, Teddy Goldsmith i David Brower.

1976, la Conferència de les Nacions Unides sobre Assentaments Humans, U.N Conference on Human Settlements (Vancouver, British Columbia, Canadà), redacta 65 recomanacions pels països sobre com millor proveir aixopluc. Els participants acorden que un aixopluc adequat és un dret humà bàsic.

1976, es funda a França ECOROPA – European Network for Ecological Action, grup d’infuència intel·lectual de l’ecologisme europeu, presidit pel pensador i escriptor suïs Denis de Rougemont i de la que són co-fundadors Paul Blau, Bernard Charbonneau, Solange Fernex, Edward Golsmith, Ivan Illich, Petra Kelly, Edouard Kressmann, Brice Lalonde, Armand Petitjean, Christian i Diana Schumacher, Wolfgang Sachs, entre d’altres. De l’estat espanyol s’hi incorporen Santiago Vilanova (Catalunya) i, posteriorment, José Allende (Euskadi) i Josep Puig (Catalunya). La Ville Moynier, seu del Centre Européen de la Culture (Ginebra) esdevé l’oficina central d’ECOROPA al llarg de la dècada dels anys 70 i 80.

1976, manifestacions antinuclears a Seabrook i a Diablo Canyon.

1976, quan encara no feia un any de l'inici de la construcció del reactor nuclear Super Phenix, es produeix una gran manifestació internacional de rebuig. Les CRS carreguen i maten una persona.

1976, Conveni per a la Conservació de la Natura al Pacífic Sud.

1976, Barcelona. Conveni per a la protecció de la mar Mediterrània contra la pol·lució.

1976, Accident a Seveso: un núvol de dioxina procedent d’una planta industrial de plaguicides contamina 186 km2 a la ciutat italiana de Seveso. Les dioxines, un dels components del tristament famós ‘agent taronja’, esdevenen abastament conegudes com un dels productes més letals pels humans.

1976, es prohibeix l'ús de dieldrin i aldrin (insecticides) als EUA.

1976, Godfrey Boyle i Peter Harper editen Radical Technology que esdevindrà una mena de bíblia del moviment de la tecnologia alternativa.

1976, neix a la Open University anglesa el Alternative Technology Group, que impulsarà la Network for Alternative Technology and Technology Assessment - NATTA.

1977. Love Canal. La creixent preocupació sobre les dioxines i altres contaminants orgànics persistents està en la base del descobriment de fuites químiques en els soterranis de les cases construïdes sobre antics abocadors de productes químics. Això fa que s’hagi de crear el Programa anomenat ‘Superfund’ per descontaminar els indrets utilitzats com abocadors de productes químics.

1977, Wendell Berry publica The Unsettling of America, una crítica de l'agricultura industrial.

1977, Ginebra. Conveni per a la prohibició de la utilització militar de tècniques que alterin el medi ambient.

1977, les protestes dels indígenes a les Filipines força al Banc Mundial a retirar el finançament a la construcció de 4 grans embassaments al llarg del riu Chico. L’esforç per bloquejar els projectes dona empenta al moviment global per protegir els rius i resistir la construcció de nous embassaments.

1977, Comença l’audiència pública sobre la planta de reprocessament nuclear a Windscale – Shellafield (UK), sol·licitada per Friends of the Earth. La seva oposició es basa en criteris econòmics i de seguretat. Finalment perden l’audiència però guanyen l’argumentació de cara a la opinió pública.

1977, més de 50.000 ecologistes procedents d’arreu d’Europa participen en una manifestació antinuclear contra el reactor Super-Phénix a Creys-Malville (Isère, França). Els violents enforntaments entre les cossos de les CRS acaben amb una víctima mortal, l’ecologista Vital Michelon, dos manifestants mutilats i més d’un centenar de ferits.

1977, Amory B.Lovins publica Soft Energy Paths, la base de tots els plans energètics alternatius basats en energies renovables.

1977, el president Carter encomana un estudi sobre les tendències ambientals globals. Es dirigit pel Dr.G.O.Barney i serà el famós Global 2000. La revista ‘The Ecologist’ publica un número dedicat al President Carter, titulat ‘El Futur d’Amèrica’ i que és un manifest per a una futura Amèrica Sostenible.

1977, Wangari Maathai funda el Green Belt Movement a Kenya, la primera ONG ecologista del continent africà. El seu objectiu: donar feina a les dones per plantar arbres arreu del país per protegir les seves terres de l’erosió. En 20 anys planten més de 20 milions d’arbres.

1978, el satèl·lit soviètic Cosmos 954, equipat amb un reactor nuclear amb U-235 s'estavella als territoris del nord-oest del Canadà, escampant materials radioactius.

1978, manifestacions antinuclears contra la planta d'armament i dipòsit de residus de Barnwell-Savannah River, la planta de plutoni de Rocky Flats i el reactor de Seabrook i acampada davant l'edifici de la USNRC (Comissió Reguladora Nuclear). La NRC suspèn la construcció del reactor de Seabrook.

1978, Peter Berg, ànima de la Planet Drum Foundation edita Reinhabiting a Separate Country una antologia bioregional del Nord de Califòrnia.

1978, fotografies de satèl·lit mostren que la desforestació de l'Amazònia arriba a 77.000 km2/any.

1978, l'accident al complex nuclear de Beloyarks (URRS) va estar a punt de destruir el complex equipat amb dos reactors RMBK i un BM600 (reactor de neutrons ràpids).

1978, Masanobu Fukuoka publica The One-Straw Revolution, un clàssic de l'agricultura ecològica.

1978, Bill Mollison i David Holmgren publiquen Permaculture-One: a perennial agriculture for human settlements.

1978, la gent que viu a prop de Love Canal mor de malalties misterioses i neixen infants amb defectes físics diversos. Entre 1940 i 1950 s'hi varen abocar 22.000 tones de residus químics. Després es varen cobrir i s'hi edificaren cases.

1979, Lois Gibbs agafa com hostatges a funcionaris de la USEPA per cridar l'atenció en l'afer de la contaminació a Love Canal.

1979, accident a un reactor nuclear (unitat 2) de Three Mile Island, Harrisburg. El sistema de refrigeració falla després d’una aturada d’emergència del reactor. Hi ha emissions radioactives a l’atmosfera i la credibilitat de l’energia nuclear queda seriosament danyada als EUA.

1979, James Lovelock fa pública la seva hipòtesi Gaia a la publicació Gaia: A New Look At Life On Earth, on considera que la Terra és un organisme viu.

1979, Conveni de Bonn sobre Espècies Migradores (vigent des de 1983).

1979, ECOROPA publica el manifest per una Europa ecològica i desnuclearitzada abans de les primeres eleccions al Parlament Europeu, que és abastament divulgat arreu. 1979, Es funda el partit ecopacifista Die Grünen a Alemanya, a partir d’activistes estudiantils dels anys 60, d’activistes antinuclears dels anys 70 i dissidents del SPD.

1979, el New Alchemy Institute organitza la Conferència The Village As Solar Ecology: A Generic Design Conference.

1979, Bill Mollison crea el Permaculture Institute i publica Permaculture-Two: practical design for town and country in permanent agriculture.

1979, Anna Gyorgy publica No Nukes: Everyones's Guide to Nuclear Power, una obra clàssica de la literatura antinuclear.

1979, concert per un futur no nuclear al Madison Square Garden amb el lema No Nukes, organitzat per MUSE - Musicians for a Safe Energy, amb la participació de Jackson Browne, Crosby, Stills and Nash, Bruce Springsteen, ....

1979, es celebra a Milton Keynes l'anomenat Comtek 79, el Festival de la Tecnologia Comunitària.

1979, el Conveni sobre contaminació transfronterera, Convention on Long-Range Transboundary Air Pollution, ajuda a combatre la pluja àcida i regula la pol·lució a través de les fronteres. Diversos protocols complementen el Conveni: el de les emissions d’òxids de sofre i de nitrogen, metalls pesats, contaminants orgànics persistents i altres contaminants.

1979, neix el Club del 30 %, amb els països disposats a reduir les emissions de SO2 en un 30 % entre 1980 i 1993.

1980, Canberra. Conveni per a la conservació de la flora i la fauna marines de l'Antàrtida.

1980, presentació del primer esquema de l'Estratègia Mundial per a la Conservació, elaborat per l'IUCN a petició de United Nations Environment Programe - UNEP (Programa de les NNUU pel Medi Ambient - PNUMA) i el WWF.

1980- ?, nova sèrie d'explosions nuclears franceses a Muroroa.

1980, es fa públic el Global 2000: Report to the President. És el primer informe adreçat a un govern que contempla previsions ecològiques.

1980, es reuneix la 1ª trobada bioregional a la regió d'Ozarkia. Es l'anomenat Ozark Area Community Congress.

1980, Dave Foreman i quatre persones més funden Earth First! amb el lema ‘Cap Compromís en la Defensa de la Mare Terra’.

1980, M.Bookchin publica la Open Letter to the Ecological Movement a la revista Rain.

1980, amb la venda de la seva valuosa col·lecció de segells, Jacob von Uexkull fa possible que es comencin a atorgar els Rigth Livelihood Awards, també coneguts com els premis Nobel alternatius.

1980, La revista The Ecologist publica un número especial que conté un detallat Pla per Salvar els Boscos Tropicals i rep el suport d’eminents ecologistes i conservacionistes d’arreu del món.

1980, Col·loqui internacional d’ECOROPA a la Universitat de Kassel. El català Santiago Vilanova hi presenta la seva tesi sobre l’eco-nacionalisme, per una organització confederal de l’ecologisme europeu.

1980, Es crea el Polish Ecology Club i esdevé un nucli d’oposició al règim comunista de Polònia.

1981, a Bèlgica el partit ecologista Ecolo arriba al Parlament.

1981, John O'Connor escriu Neighborhood Health and Safety Guide que més endavant esdevindrà, amb l'ajut de Gary Cohen, Fighting Toxics: A Manual for Protecting Your Family, Community and Workplace (1990).

1981, The Ecologist crea el Committee on the Future of Nuclear Energy, que elabora un informe exposant les fal·làcies econòmiques de l’energia nuclear. L’informe es presentat al Parlament britànic pel l’antic ministre Tony Benn.

1981-1982, 2.500.000 veterans de la guerra del Vietnam es querellen contra el govern nordamericà i contra set empreses fabricants de l'agent taronja (un herbicida utilitzat per defoliar la selva vietnamita).

1982, La pluja àcida esdevé el tema estrella a Europa: la gran superfície de boscos amb arbres que han perdut les fulles a Alemanya fa que els Die Grünen assoleixin èxits electorals i fa que la majoria de països europeus entrin a formar part del Club del 30%.

1982, el U.N Environment Program – PNUMA organitza a Nairobi una conferència especial Stockholm+10, on es reuneix la comunitat mundial d'Estats per commemorar el 10è aniversari de la Conferència d'Estocolm i fan públic un balanç crític conegut com la Declaració de Nairobi, on s’expressa un seriós concerniment sobre el present estat de l’entorn’ i on es proposa l’establiment d’una comissió independent per redactar una agenda global pel canvi. Obrint la porta al que serà l’informe Our Common Future.

1982, l'Assemblea General de les NNUU adopta la Carta Mundial de la Natura.

1982, la Llei del Mar, Law of the Sea, estableix un marc comprensiu per l’ús dels oceans i contempla previcions per a la conservació dels oceans, la prevenció de la contaminació i la protecció i restauració de les espècies que habiten als mars i oceans.

1982, Murray Bookchin publica el llibre The Ecology of Freedom en el que s'inspira el moviment de l'Ecologisme Social.

1982, el diari francès Le Monde es fa ressó de la tesi sobre l’econacionalisme del català Santiago Vilanova.

1982, la Comissió Balenera Mundial decideix la suspensió de totes les captures de balenes amb finalitats comercials. Era el resultat de 10 anys d'accions de Greenpeace.

1982, Mèxic i altres països en desenvolupament i de l’est d’Europa arriben gairebé a fer fallida, a causa de la seva dificultat en retornar els 250 milions de dòlars en crèdits, el que s’anomena la crisi del deute. Els organismes prestadors els hi donen nous crèdits per evitar la seva fallida, obrint la porta a nous episodis de crisi.

1983, l'Assemblea General de les NNUU crea la Comissió Mundial sobre Medi Ambient i Desenvolupament.

1983, la U.S. Environmental Protection Agency i la U.S. National Academy of Sciences publiquen informes dient que l’augment de la concentració de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera pot menar a l’escalfament global.

1983, es funda la National Toxics Campaign, una coalició per a resoldre la crisi de productes tòxics produïts als EUA. Avui agrupa milers de ciutadans, grups ecologistes, organitzacions de consumidors, camperols, advocats, educadors, experts en salut, científics, .....

1983, els Die Grünen alemanys superen la barrera del 5 % que els dona accés al Bundestag (Parlament Alemany).

1984, la planta de fabricació de pesticides de la Union Carbide a Bophal (India) escampa 30 tones de gas metilisocianat (un compost altament tòxic) en una àrea on hi viuen 1.000.000 habitants. Es l'anomenat desastre de Bophal (més de 2.000 morts i uns 20.000 lesionats permanentment).

1984, es reuneix el primer Congrés Bioregional Nordamericà.

1984, s'inicia la publicació anual dels Informes del Worldwatch Institute sobre els progressos vers una societat sostenible. Són els famosos informes anuals del State of the World.

1984, Es crea el Danube Circle a Hongria, el més potent grup verd de l’est d’Europa, per fer oposició al projecte d’embassament de Nagymaros al riu Danubi.

1984, Teddy Goldsmith i Nicholas Hildyard publiquen el primer volum de la seva obra (tres volums) sobre els efectes dels grans embassaments, que inspiraran les protestes contra aquesta mena de projectes arreu del món.

1984, Fam a Etiòpia. El segon gran episodi de fam a l’Àfrica en tan sols una dècada fa augmentar la preocupació sobre el canvi climàtic.

1985, Dave Foreman i Bill Haywood publiquen Ecodefense: A Field Guide to Monkeywrenching, considerat el manual dels ecotatges (sabotatges ecològics).

1985, els serveis secrets de l'Estat Francés dinamiten i enfonsen el Rainbow Warrior, un vaixell de Greenpeace anclat al moll d’Auckland (Nova Zelanda) per preparar la oposició a les proves nuclears franceses a Muroroa.

1985, Kirkpatrik Sale publica Dwellers in the Land: The Bioregional Vision, un compendi del pensament bioregional.

1985, Norman Myers edita The Gaia Atlas of Planet Management for Today's Caretakers of Tomorrow's World, on en forma gràfica (mapes i taules) es sintetitzen els problemes globals del planeta.

1985, S’observa un forat d’ozó a l’Antàrtida, a partir del treball de científics britànics que detecten una minva del 10% de la capa que protegeix la Terra de les radiacions ultraviolades del Sol. Es confirma que la causa en són el CFC tal com s’havia pronosticat als anys 70.

1985, la revista The Ecologist comença una campanya contra les polítiques del Banc Mundial.

1986, una explosió a l'interior de la unitat 4 del complex nuclear de Txernobil (Ucraïna) s'emporta la coberta del reactor de 1.000 tones de pes i escampa radioactivitat per arreu d'Europa. La revista The Ecologist publica un número especial dedicat a les conseqüències de l’accident.

1986, a despit de l'oposició del governador i de les indústries, els electors de Califòrnia aproven (per 2 a 1) en referèndum la "proposició 65" o Safe Drinking Water and Enforcement Act, la qual obliga al govern de l'estat a publicar la llista de productes químics que poden causar càncer o mutacions genètiques.

1986, es declara un incendi a la factoria Sandoz de Basilea, fent que 30 tones de pesticides, fungicides, .... vagin a parar al riu, acabant amb la vida al seu si al llarg de desenes de km.

1986, es signa una moratòria en la caça de balenes, sota la supervisió de la Comissió Balenera Internacional, després d’una llarga campanya liderada per diversos grups ecologistes internacionals.

1987, es presenta l'informe final de la Comissió Mundial sobre Medi Ambient i Desenvolupament, amb el títol de Our Common Future - El Nostre Futur Comú, també conegut com Informe Brudtland en honor a la persona que la va presidir, Gro Harlem Brundtland, i en el que es dona a conèixer el concepte de ‘desenvolupament sostenible’, sentant les bases per a la Cimera de la Terra a Rio de Janeiro, l’any 1992. L’informe conclou que la preservació de l’entorn, fer front a les desigualtats i lluitar contra la pobresa podria alimentar el creixement econòmic; i que els intents de mantenir l’estabilitat social i ecològica a través dels vells mètodes de desenvolupament i de protecció de l’entorn incrementarà la inestabilitat.

1987, es signa el Protocol de Montreal, per aturar la fabricació de productes químics que perjudiquin la capa d’ozó (els països industrialitzats han d’aturar la producció l’any 1996 i els països en vies de desenvolupament l’any 2010).

1987, el Conveni de Bassel controla el moviment de residus perillosos a través de les fronteres i prohibeix les exportacions des dels països desenvolupats als països en vies de desenvolupament.

1987, John Seymour i Herbert Girardet publiquen Blueprint for a Green Planet: How you can take practical action today to figth pollution.

1987, l’associació ECOROPA publica The Green Alternative: Guide to Good Living, editada per Peter Bunyard i Fern Morgan-Grenville.

1988, el biòleg E.O.Wilson publica Biodiversity, una col·lecció d’informes del National Forum on BioDiversity als EUA. El llibre detalla com els humans estan ràpidament minant la capacitat de la Terra per suportar la seva diversitat d’espècies.

1988, sicaris a sou de grans ramaders assassinen Chico Mendes, creador de l'Aliança dels Pobles de la Selva (entre serigueiros i indis) per a fer front a la destrucció dels boscos amazònics. Mendes defensava l’ús sostenible dels boscos pluvials com reserves d’extracció de materials i productes, en comptes d’extreure’n fusta o de talar-los per criar-hi bestiar.

1988, mortaldat de foques al mar del Nord: una misteriosa epidèmia mata 18.000 foques al mar Bàltic i al mar del Nord. S’arriba ala conclusió que es deguda al deteriorament del sistema immunològic dels animals per causa dels contaminats orgànics persistents.

1988, John Elkington i Julia Hailes publiquen a la Gran Bretanya la Guia del Consumidor Verd, The Green Consumer Guide.

1989, cau el mur de Berlín i col·lapse dels règims comunistes. Entre els grups opositors a molts països de l’est d’Europa s’hi troben nombrosos grups verds i ecologistes.

1989, el petroler Exxon Valdez ocasiona un desastre ecològic a Prince William Sound (Alaska) en embarrancar i perdre 76.000 tones de petroli cru, una bona part de la seva càrrega. L’abocament, el més gran mai ocorregut als EUA, cobreix més de 5.100 km de costes verges amb petroli i mata més de 250.000 aus.

1989, reunió de pobles indígenes de l’Amazonia a Altimira (Brasil) per protestar contra la destrucció de l’Amazonia.

1989, els editors de la revista The Ecologist entren a la sessió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides amb 3 milions de signatures demanant que s’actuï urgentment per evitar la destrucció dels boscos.

1989, el Green Party anglès assoleix un 15% a les eleccions al Parlament Europeu i, d’acord amb el sistema electoral vigent al Regne Unit, no obté cap escó.

1990, primer informe del U.N. Intergovernamental Panel on Climate Change - IPCC manifesta que l’efecte hivernacle farà pujar les temperatures i que la tendència actual a la pujada de les mateixes podria ser deguda a l’activitat humana.

1990, Teddy Goldsmith, Nick Hildyard, Peter Bunyard i Patrick McCully publiquen el llibre 500 Days to Save the Planet, del qual se’n venen 350.000 exemplars.

1990, la revista The Ecologist publica un número especial dedicat al GATT i als perills de la globalització.

1991, la guerra del Golf fa que es bombardegin i es sabotegin els pous de petroli de Kuwait i el foc s’apodera d’ells durant molts mesos, produint un enorme impacte ambiental. En resulta un abocament de 1.25 milions de tones de petroli, el més gran de tota la història.

1991, es signa el Protocol de protecció ambiental de l’Antàrtida, fent que s’hi prohibeixin les activitats econòmiques i declarant-lo de-facto Parc Mundial. És el resultat d’intenses campanyes liderades per Greenpeace.

1991, Teddy Goldsmith publica l’obra The Way: An Ecological Worldview (El Tao de la ecología, és el títol de la traducció castellana).

1992, es descobreix un forat d’ozó a l’Àrtic.

1992, es reuneix a Rio de Janeiro la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament, també coneguda com la Cimera de la Terra, on 117 caps d’estat acorden el Conveni Marc sobre Canvi Climàtic, el Conveni sobre Diversitat Biològica i adopten l’Agenda 21, un voluminós manifest per a l’acció que fa una crida per millorar la qualitat de vida a la Terra emprant més eficientment els recursos naturals, protegint els comuns globals, manegant millor els assentaments urbans i reduint la contaminació i els residus químics. També es fa pública la Declaració de Rio. Dotzenes de milers d’activistes d’ONG d’arreu del planeta es reuneixen al Fòrum Global’92 i acorden una quarentena de Tractats.

1992, el Conveni sobre Diversitat Biològica obliga als països a formular estratègies per protegir la biodiversitat i que els països industrialitzats ajudin als països en vies de desenvolupament en la implementació d’aquestes estratègies

1992, el Conveni sobre Canvi Climàtic estableix objectius no vinculants de reducció de CO2 pels països industrialitzats (per l’any 2000 referits als nivells de l’any 1990). El tractat final crida a evitar les alteracions humanes del clima, però es queda curt pel que fa a les espectatives, degut a la manca de suports dels EUA.

1992, el 19 d’octubre, la policia alemanya troba els cossos sense vida de l’ecologista Petra Kelly, la dirigent més carismàtica dels Die Grünen, i del seu company Gerd Bastian, ambdós diputats verds al Bundestag de 1983 a 1990. Mentre la policia confirma el suicidi com causa de la seva mort, sectors ecologistes parlen d’assassinat planificat (per un agent soviètic – de nom Chechenko - al servei de les màfies nuclears).

1992, neix la campanya contra les autopistes a la Gran Bretanya.

1992, la revista The Ecologist publica un número especial sota el títol Whose Common Future? cridant a rebutjar el desenvolupament i a reclamar els comuns.

1994, es signa el Conveni sobre Desertificació.

1994, finalitza la Ronda Uruguay fent néixer la Organització Mundial del Comerç, organisme al que se li atorga un gran poder, a despit que no ha sigut elegit democràticament.

1994, 183 països es reuneixen a El Cairo en la Conferència de les Nacions Unides sobre Població i Desenvolupament, on es redefineix la població com una temàtica de drets humans i reforça els drets de les dones a la salut reproductiva i al control sobre els seus cossos.

1994, la World Conservation Union – IUCN publica la Red List of endangered and threatened species, creant un marc estandar per fer front a la pèrdua de biodiversitat. Llista 11.000 espècies en perill d’extinció d’un total de 1.750.000 espècies documentades (estima que a la Terra hi poden haver entre 13 i 14 milions d’espècies).

1995, l’escriptor i activista Ken Saro-Wiwa és penjat a la forca a Nigèria per liderar les protestes del poble Ogoni contra la destrucció ambiental de les seves terres per part de les petroleres Royal Dutch/Shell, Chevron i altres.

1995, es descobreix a Bangladesh i a Bengala Occidental un enverinament massiu amb arsènic degut al bombeig d’aigua de pous promogut per les agències d’ajut al desenvolupament.

1995, Greenpeace promou un boicot a la petrolera Shell per la seva intenció d’enfonsar al mar la plataforma Brent Spar. La gran resposta del públic fa que Shell abandoni el projecte d’enfonsament.

1995, el Intergovernamental Panel on Climate Change – IPCC, un grup de centenars de prominents científics del clima, reunits per les Nacions Unides l’any 1988, fa públic un informe on conclou que ‘el balanç de les evidències suggereix que hi ha una discernible influència humana en el clima global’.

1995, representants de 180 països es reuneixen a la Conference on Women a Beijing (Xina), per redactar l’agenda per millorar les vides de les dones i les noies. La resolució inclou una crida per a l’acció en reduir l’erosió del sòl, la desforestació i altres formes de degradació ambiental que freqüentment empobreixen a les dones i a les seves families.

1995, S’organitza a Barcelona un homenatge al pensador ecologista suïs Denis de Rougemont (1906-1985), fundador d’ECOROPA. L’homenatge s’organitza entorn del Col·loqui Internacional "Regionalisme/Federalisme/Ecologisme" i té el suport de la Comissió Europea, del Comitè de Regions i de les principals institucions catalanes. Com a conclusió es redacta la Declaració de Barcelona. Al Palau de la Generalitat, té lloc un acte acadèmic amb la presència d'alts càrrecs polítics europeus i amb intervencions del president Jordi Pujol i l'alcalde Pasqual Maragall. Parlaments de Mark Dubrulle i Santiago Vilanova. Presència a Barcelona de membres fundadors d'ECOROPA.

1996, Theo Colborn, John Myers i Dianne Dumanoski publiquen Our Stolen Future, que adverteix dels perills sobre la reproducció d’animals i humans, que tenen els alliberaments de grans quantitats de productes químics de síntesi en l’entorn, molts dels quals són disruptors hormonals.

1997, focs forestals arreu del món cremen més de 5 milions d’hectàrees de boscos. És l’any en que s’han cremat més boscos tropicals de tota la història.

1997, es signa el Protocol de Kyoto al llarg de la 3ª Conferència de les Parts signatàries del Conveni Marc sobre Canvi Climàtic, per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle entre un 6 i un 8% entre els anys 2008 i 2012 pels països industrialitzats.

1998, el forat d’ozó sobre l’Antàrtida creix fins a 25 milions de km2, quan l’any 1993 era de tan sols 3 milions.

1998, la Terra arriba a la seva temperatura més elevada de tot el mil·leni, posant en evidència el fenomen del canvi climàtic.

1998, grans incendis als boscos de Borneo, fent que cremin sense control degut a la sequera causada per l’anomalia climàtica de El Niño.

1998, la revista The Ecologist publica un número especial titulat The Monsanto Files dedicat a la biotecnologia i a l’enginyeria genètica, assolit vendes de més de 400.000 exemplars en 12 idiomes, a despit de l’intent de Monsanto de destruir una primera edició de la revista.

1999, esclaten protestes a Europa i als EUA contra els aliments modificats genèticament.

1999, grans protestes a Seattle durant la reunió de la Organització Mundial del Comerç, que impedeixen la realització de la reunió, posant sobre la taula les mancances ambientals i socials de l’OMC.

2000, es signa el Protocol de Bioseguretat, que per primera vegada incorpora en un tractat internacional el principi de precaució, reconeixent el dret dels països a refusar l’entrada de organismes genèticament modificats i obliga que qui n’exporti a obtenir el consentiment previ del país receptor.

2002, el Tractat sobre Contaminants Orgànics Persistents requereix la retirada total de 9 pesticides persistents i altament tòxics i limita l’ús d’altres productes químics, incloent les dioxines, els furans i els PCB.

2001, el president G.W. Bush anuncia que els EUA no ratificaran el Protocol de Kyoto, amb l’argument que el país no es pot permetre reduir les emissions de CO2.

2001, el projecte multimilionari (3.000 milions de dòlars) sobre el Genoma Humà informa que l’espècie humana té entorn de 30.000 gens, més o menys els mateixos que una mala herba o que una rata, i no 100.000 com s’havia pronosticat. La novetat de la troballa s’afegeix al concerniment sobre la saviesa dels esforços entorn la manipulació genètica, incloent la inserció de gens en conreus alimentaris i la re-enginyeria dels gens humans i animals.

2001, el IPCC fa públic un nou informe citant ‘noves i més reforçades evidències que la major part de l’escalfament observat en els darrers 50 anys és atribuïble a les activitats humanes’. El nou estudi preveu que les temperatures s’incrementaran entre 1,4 i 5,8 oC l’any 2100.

2002, es reuneix la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible a Johannesburg. El Fòrum Global dels Pobles reuneix a dotzenes de milers d’activistes d’ONG d’arreu del planeta.

Cronologia elaborada per en Josep Puig i Boix. © És propietat de l'autor

 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG