Perquè EV-AV?
 Crisi d´EV(CEC)
 Comunicats
 Campanyes
 ecologisme de debò ?
 Eleccions
 Opinió
 Conferències
 Política verda
 Resistències
 Agenda
 Vincles
 Nosaltres


Escriu el teu correu
 
2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 |

Comunicats d'EV-AV
Any 2015

- 25 de juliol de 2015: AV dona suport a Junts pel Si
- 25 de març de 2015: AV contradiu les manifestacions pro-nuclears de M.Coderch, assessor del govern del President Mas
- 20 de febrer de 2015: La MAT, un engany i un acte de colonialisme
- 10 de febrer de 2015: Alternativa Verda i Una Sola Terra denuncien el projecte de canal transoceànic de Nicaragua
- 15 de gener de 2015: Montserrat Batllori, descansa en pau
- 7 de gener de 2015: Alternativa Verda s'uneix a la Crida Constituent

Comunicat de premsa, 25 de juliol de 2015
ALTERNATIVA VERDA DONA SUPORT A JUNTS PEL SI
Els Verds no estem ni a Iniciativa per Catalunya ni a Catalunya si que es pot

El Consell polític d’Els Verds - Alternativa Verda vol manifestar que

- La organització cívica-política ecologista catalana Els Verds – Alternativa Verda dona suport a la proposta de candidatura Junts pel si, oberta a la societat civil, doncs considera que és la via més directa per l’assoliment de la República Catalana. I ho fa des de la vessant ecologista que defensa que, a Europa, s’han de trencar els grans estats-nació, heretats del passat, i que s’han convertit en un instrument de domini sobre les persones i la natura (i conseqüentment, de destrucció ecològica i social). Per tant, la proposta de l’ecologia política és que s’han de constituir nous estats, més petits adaptats a les cultures que encara romanen vives, que respectin les persones i la natura i col·laborin amb elles.

- Els Verds – Alternativa Verda (EV-AV) és la re-fundació, l’any 1999, de la pionera organització cívica-política ecologista catalana Alternativa Verda – Moviment Ecologista de Catalunya (AV-MEC), nascuda l’any 1983, i que va ser dissolta, l’any 1994, en fundar-se, Els Verds – Confederació Ecologista de Catalunya (EV-CEC). Avui es manté activa a Catalunya.

- La organització cívica-política ecologista catalana, Els Verds – Alternativa Verda, no forma part ni d’Iniciativa per Catalunya Verds ni de Catalunya si que es pot.

- Iniciativa per Catalunya Verds està usurpant, des de l’any 1999, el nom de Verds. I ho fa després d’haver acordat fer una coalició electoral amb Els Verds – Confederació Ecologista de Catalunya, l’any 1994. Aquesta coalició, que es va denominar Iniciativa per Catalunya – Els Verds, que les seves sigles van ser IC-EV i que el seu logotip va ser la ‘i’ d’iniciativa i el ‘sol’ d’Els Verds-CEC, va ser activa entre 1995 i 1999. L’any 1999, Iniciativa va constatar que la coalició havia contribuït a frenar la davallada electoral que patia i va concloure que ja no necessitava els socis de coalició, amb lo qual va procedir unilateralment, sense ni tan sols informar-ho a la organització amb la qual formava coalició, a canviar el seu nom, passant-se a denominar Iniciativa per Catalunya Verds, fent servir les sigles ICV, i emprant el logotip de la ‘I’ i el ‘sol’. Es consumava així , l’acte de pirateria política més gran que mai s’ha fet a la Catalunya moderna, sense que cap altre formació política parlamentària ho denunciés. Des d’aleshores, Iniciativa actua com una força política que pirateja el nom d’Els Verds, fent veure que te ‘Verds’ al seu si, quan la realitat ens ha mostrat, i continua mostrant, que mai han estat a l’altura de fer cap praxi de l’ecologia política o de política verda.

- Catalunya si que es pot, continua amb la usurpació del nom de Verds, tot fent veure que te Verds al seu si. Aquest és el paper que fa Iniciativa per Catalunya Verds dins de Catalunya si que es pot. Fent això, Catalunya si que es pot dona plena cobertura a l’acte de pirateria política perpetrat per Iniciativa l’any 1999.

- La organització cívica-política ecologista catalana Els Verds – Alternativa Verda es va integrar a la Crida Constituent, des dels seus inicis, a finals de 2014. Per això va formar part de la candidatura CUP – Capgirem Barcelona i ha participat en tot el procés que ha menat a bastir la candidatura .

- La participació directa d’EV-AV en el procés citat en l’apartat anterior, li ha permès constatar que dins la CUP – Crida Constituent hi ha una gran manca de sensibilitat ecologista. Aquest procés encara està immers en la dicotomia ‘esquerra-dreta’, tot i que des de la vessant independentista, quan, tal com va deixar escrit Wolfgang Sachs “el món mai més estarà dividit entre les ideologies d’esquerra’ i de ‘dreta’, sinó entre aquelles persones que accepten límits ecològics i aquelles que no els accepten”. Tot plegat ha portat a EV-AV a mantenir-se dins de la CUP-Crida Constituent, però des d’una posició crítica, no participant a les eleccions primàries que determinen les persones que constituiran la llista que es presentarà a les eleccions plebiscitàries del 27S.

Per descarregar el comunicat en formt .pdf, clica aquí

.

Per què EV-AV dona suport a Junts pel Si i dona suport crític a la CUP-Crida Constituent?
- A banda de la raó política expressada en el comunicat (la necessitat de trencament dels grans estats-nació i el surgiment de petits estats-nació) hi ha una altra raó per defensat Junts pel Si. I aquesta no és altra que les propostes de política energètica, que, per primera vegada, aborden clarament la problemàtica oligopolística del sistema energètic espanyol.
- La crítica a la CUP-Crida Constituent es deguda, a banda del que està escrit al comunicat de 25/5/2015, en el fet del seu silenci entorn de les centrals nuclears existents a Catalunya. No es comprensible que una candidatura que es considera de ruptura, no digui res pel que fa a les centrals nuclears que va imposar el franquisme i que els governs de la 'transición' han mantingut intocables.

.

Comunicat de premsa, 25 de març de 2015
ALTERNATIVA VERDA CONTRADIU LES MANIFESTACIONS PRONUCLEARS DE MARCEL CODERCH, ASSESSOR DEL GOVERN DEL PRESIDENT MAS

Marcel Coderch (Olot, 1953), enginyer de telecomunicacions per la UPC, que és un dels tres assessors recentment nomenats pel Govern Mas, en concertació amb ERC, s´ha declarat obertament pro nuclear. Responent a unes preguntes del diari "Ara" arran del quart aniversari de Fukushima, ha dit: "L´energia nuclear és la única font que coneixem capaç de produir prou electricitat per suplir el petroli, que emet molt CO2 per culpa del transport. Ara, això haurà de passar amb un altre sistema de reactors, més segurs i competitius. Actualment no hi ha cap tecnologia nuclear al món capaç de generar ni el 20% de l´electricitat que es necessitaria per a tot el transport per carretera. L´equilibri entre seguretat i competivitat no és fàcil" (Ara, Tema del dia, 11-3-2015).

Marcel Coderch, que s´havia manifestat sempre ambigu respecte al futur de l´energia nuclear, opta ara clarament per una renovació del sector i entra a formar part de l’expertocràcia nuclear, altrament dita nucleocràcia. "Experts" que es manifesten partidaris d´invertir en el reactors de les anomenades tercera i quarta generació, com la tecnologia EPR que ha portat a l´empresa pública francesa Areva pràcticament a la fallida.

El Govern pronuclear de CiU es busca, doncs, un aliat republicà per mantenir la situació energètica heretada del franquisme i conservada al llarg del post-franquisme. Fer la transició cap a l´Estat propi es pot fer mantenint el statu quo energètic vigent (conservant el domini dels oligopolis elèctrics formalment ‘espanyols’ - en realitat són propietat de grups estrangers) o trencant amb ells, tot treballant per tancar les nuclears (abans no ens n’hàgim de penedir) i anar abandonant els combustibles fòssils, tot ajudant a fer néixer un sistema energÈTIC, net, eficient i democràtic, on hagin desaparegut els privilegis dels oligopolis (heretats de quan eren monopolis, però mantinguts fins a l’actualitat) i on la ciutadania es vagi convertint en actora de la transició cap a un sistema energètic 100% renovable.

Els Verds-Alternativa Verda lamentem que l´autor de "El espejismo nuclear", que es presentava com a crític amb aquesta forma d´energia, incompatible amb un Estat català energèticament autosuficient i desmilitaritzat, acabi donant suport a una entelèquia, com és la renovació de l’obsolet i perillós parc nuclear.

Els Verds – Alternativa Verda lamentem que Marcel Coderch faci afirmacions que no tenen cap base que les sustenti:

- “L´energia nuclear és la única font que coneixem capaç de produir prou electricitat per suplir el petroli”. Al món, i també a Catalunya, hi ha estudis que demostren que les energies renovables tenen la potencialitat (i les tecnologies associades la capacitat) de poder alimentar en energia una societat moderna i eficient, per poder viure bé sense fer malbé. Li proposem que llegeixi l’obra ‘El col·lapse és evitable: la Transició energètica del segle XXI – TE21, publicada per Octaedro. Pot-ser si l’hagués llegit no diria el que va manifestar al diari Ara.

- “el petroli, que emet molt CO2 per culpa del transport”. Les emissions de CO2, no són només culpa del transport. Són culpa de cremar petroli, carbó i gas, en molts altres usos, a banda del transport. Els combustibles fòssils han caracteritzat l’era del foc, en la que s’obté energia a base de cremar materials que contenen carboni fòssil en ginys molt ineficients. El resultat en són les emissions de CO2 i el malbaratament d’energia.

- “Actualment no hi ha cap tecnologia nuclear al món capaç de generar ni el 20% de l´electricitat que es necessitaria per a tot el transport per carretera”. Segur que no hi ha tecnologia nuclear, però el que si és segur és que hi ha tecnologies energètiques renovables que permeten alimentar les necessitats de desplaçament. L’afirmació feta per en Marcel Coderch parteix d’un desconeixement profund de l’energia aplicada al transport. Per exemple, a Catalunya, l’any 2007 (abans de la crisi), el transport (a base de cremar gasolina, GO, GLP i GN) necessitava 5289 ktep (milers de tones equivalents de petroli). Això vol dir gairebé 64 TWh d’energia tèrmica. Fent la hipòtesi que 1/3a part d’aquesta energia (21 TWh) fos pel transport en camió, en quedaria 42 TWh d’energia tèrmica per cotxes. Si voléssim fer anar aquests cotxes amb electricitat d’origen renovable (sol, vent, aigua), no es necessitarien pas 42 TWh, sinó solament 1/4a part, o sia 10,5 TWh d’electricitat, donat que els cotxes amb motor tèrmic transformen en moviment només d’un 20-25% de l’energia generada per la combustió del carburant. I per alimentar aquesta flota de cotxes (fent una mitjana de 12000 km/any) caldrien menys de 1500 aerogeneradors del model Alstom Eco122, de 2,7 MW de potència (dissenyat a Barcelona), situats en emplaçaments on el vent fes funcionar els aerogeneradors 2670 hores/any. Si els aerogeneradors estesin situats en emplaçaments menys ventosos, amb 2200 hores/any, aleshores es necessitarien gairebé 1800 aerogeneradors.

Per descarregar el comunicat en format .pdf, clica aquí

.

Comunicat de premsa, 20 de febrer de 2015
LA MAT: UN ENGANY I UN ACTE DE COLONIALISME

Fa 10 anys, EV-AV ja denunciavem l'engany de la construcció de la línia de Molt Alta Tensió entre Sentmenat i Baixàs. Enllaç al comunicat de l'any 2005

Avui podem afirmar que és un acte del més pur colonialisme español sobre Catalunya:
- Catalunya ja compleix els criteris de la UE pel que fa al nivell d'inteconnexió necessari entre territoris (nivell d'interconnexió del 10% de la potència instal·lada). Amb dades de maig 2014, la potència instal·lada a Catalunya era 11.113 MW i les interconnexions eren: pel Nord, Vic-Baixàs (670 MW); pel Sud, Vandellòs-La Plana (370 MW); per l'Oest, Mequinensa-Rubi (200 MW) i Aragó-Ascó (2*275 MW); totalitzant una potència d'interconnexió de Catalunya amb els territoris veïns de 1.790 MW, superior el 10% requerit (1.111 MW) per la UE.
- Qui no ho compleix el criteri de la UE és l'Estat espanyol. I per apropar-se al seu compliment, imposen sobre Catalunya una nova interconnexió a 400 kV, quan Catalunya ja en tenia una (la linia de 400 kV de Vic-Baixas).

I . . . . . el President de la Generalitat assisteix a un nou acte de vassallatge als Estats espanyol i francès.

A més a més, la, avui ja materialitzada, MAT Sentmenat-Baixàs podria ser una inversió imprudent, doncs podria ser una feixuga llosa al desenvolupament d'una xarxa distribuïda, intel·ligent que es basi en la interconnexió de milers de generadors d'electricitat, que de ben segur serà la xarxa que s'acabarà fent arreu d'Europa i a altres regions del món.

En indrets com ara els estats de New York i Califòrnia ja estan fent els primers passos per a la implementació d'una xarxa d'aquestes característiques.

Es pot veure més informació a la presentació Catalunya necessita la MAT?
Web de No a la MAT Girona

.

Comunicat de premsa, 10 de febrer de 2015
ALTERNATIVA VERDA I UNA SOLA TERRA DENUNCIEN EL PROJECTE DE CANAL TRANSOCEÀNIC DE NICARAGUA

Demanen a "Podemos/Podem" que també rebutgi el projecte impulsat pels presidents Daniel Ortega i Nicolás Maduro

L´ associació Una Sola Terra i el partit ecologista Els Verds-Alternativa Verda són les primeres organitzacions ecologistes catalanes que s´han solidaritzat amb la carta signada pel poeta Ernesto Cardenal i el president de la Red Internacional de “Escritores por la Tierra”, Ángel Juárez, denunciant a l´opinió pública internacional el macroprojecte de Canal Transoceànic de Nicaragua.

El president de Nicaragua, Daniel Ortega, ha fet una concessió de l´obra per cent anys a l´empresa HKND, propietat del magnat Wang Jing, fundador de la companyia xinesa de telecomunicacions Xin Wei, que vulnera vint principis de la Constitució de Nicaragua i que amenaça el llac Cocibolca (el més gran de Llatinoamèrica i una reserva estratègica d´aigua potable per el poble de Nicaragua). L´obra , d´un cost real de 100 mil milions de dòlars, destruirà 400.000 hectàrees de selva tropical i afectarà terrenys de les tribus Rama, Garifuna, Mayangua, Miskitu i Ulwa.

El projecte ,que ha rebut el suport de Nicolás Maduro, president de Veneçuela, ha provocat un gran moviment de protesta de les principals organitzacions ecologistes i indigenistes del país i de Llatinoamèrica.

Una Sola Terra i Alternativa Verda demana al partit "Podemos-Podem", amb qui Ortega i Maduro tenen bones relacions polítiques, que també rebutgin aquest macro-projecte pel seu impacte ecològic i social, totalment contradictori amb els objectius de la revolució sandinista i bolivariana.

.

Comunicat de premsa, 5 de gener de 2015
MONTSERRAT BATLLORI, DESCANSA EN PAU

L’11 de gener de 2015 va morir Montserrat Batllori a l´edat de 80 anys. Nascuda al barri de Sant Andreu. Va ser, juntament amb el seu marit Miquel Niño, una de les primeres militants de la nostra organització política, Els Verds-Alternativa Verda, fundada l’any 1983. Sempre solidària amb totes les nostres accions reivindicatives, va formar part de les llistes ecologistes al Parlament de Catalunya. També va ser combativa amb els principals problemes ecològics que han afectat al municipi de Santa Eulàlia de Ronçana on el matrimoni hi tenia una llar. La tindrem sempre en el nostre record. Descansi en pau.

.

Comunicat de premsa, 7 de gener de 2015
ALTERNATIVA VERDA S´UNEIX A LA CRIDA CONSTITUENT IMPULSADA PER LA CUP

El consell de l´històric partit ecologista Els Verds-Alternativa Verda (EV-AV), fundat el 1983, ha decidit integrar-se a la coalició de partits i organitzacions sobiranistes de la Crida Constituent impulsada per la CUP amb l´objectiu de configurar una llista rupturista de l´esquerra independentista i alternativa.

EV-AV havia format part en les darreres eleccions al Parlament català de la coalició Solidaritat (SI). Ens trobem en una cruïlla de la nostra història i considerem que els ecologistes sobiranistes han de participar en l'única candidatura que reivindica un Estat desnuclearitzat, sense Exèrcit i que defensa una economia justa i un model energètic basat en les energies renovables.

EV-AV participarà el proper dissabte en l´acte "Per la ruptura" que tindrà lloc al Casino l´Aliança del Poble Nou al que convidem a tots els grups i entitats ecologistes que proposen un Estat propi.

Per descarregar el comunicat en format .pdf, clica aquí

 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG