Perquè EV-AV?
 Crisi d´EV(CEC)
 Comunicats
 Campanyes
 ecologisme de debò ?
 Eleccions
 Opinió
 Conferències
 Política verda
 Resistències
 Agenda
 Vincles
 Nosaltres


Escriu el teu correu
 
2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 |

Comunicats d'EV-AV
Any 2013

- 25 de juliol de 2013: EV-AV i Una Sola Terra denuncien la instrumentalització del Premi Catalunya atorgat a Gro H. Brundtland
- 26 de maig de 2013: EV-AV demana a les representants del PSOE en el CSN que l'abandonin
- 9 de maig de 2013: Deixeu l'Urani sota terra

Comunicat de premsa, 25 de juliol de 2013
ALTERNATIVA VERDA I UNA SOLA TERRA DENUNCIEN LA INSTRUMENTALITZACIÓ DEL PREMI CATALUNYA ATORGAT A GRO H. BRUNDTLAND

L’organització cívico-política ecologista Els Verds-Alternativa Verda, fundada l’any 1983, i l´associació Una Sola Terra denuncien la instrumentalització del Premi Internacional Catalunya 2013 que el govern de la Generalitat entregarà el 26 de juliol a l´exprimera ministra de Noruega, la socialdemòcrata Gro Harlem Brundtland i exdirectora de l´Organització Mundial de la Salut (OMS) per la seva contribució a la defensa de la salud y el medi ambient del planeta.

La cerimònia, a la que no s´ha convidat a cap organització ecologista representativa de Catalunya, esdevé un acte d´encobriment (“greenwashing”) del govern de CiU per ocultar la seva claudicació en la gestió ecològica del territori tot i fomentant un model energètic a favor del lobby nuclear i de les energies fòssils. El mateix govern que honora a la senyora Brundtland permet la fallida de la gestió dels espais naturals protegits, menysté el desenvolupament de les energies renovables i la democratització de l’energia.

L´OMS, que va regentar la premiada, ha jugat un paper clau en menystenir l´impacte radiològic sobre la població afectada i els treballadors que varen intervenir en les tasques d´emergència dels accidents nuclears de Three Mile Island (1979), Txernòbil (1986) i Fukushima (2011).

L´atorgament d´aquest premi coincideix amb un informe fet públic per la ONG Global Witness que revela que cada setmana són assassinats dos activistes ecologistes al món per lluitar contra projectes impulsats per multinacionals energètiques i agroforestals que destrueixen les seves formes tradicionals de supervivència. Amnistia Internacional ha declarat que totes les cultures i pobles indígenes, “guardians de la terra”, que defensen les selves i rius dels seus territoris es troben en perill: a Brasil, Colòmbia, India, Costa Rica, Indonèsia, Mèxic, Honduras, Filipinas, Tailàndia, Camerun… A Rússia les ONG ecologistes son considerades “agents estrangers” i perseguides (Veure “Le Monde”, 21-22 de juliol, 2013).

En aquestes circumstàncies considerem fracasades les propostes i expectatives reformistes d´aquell informe Our Commun Future (El nostre futur comú), presentat a l´Assemblea General de les Nacions Unides el 1987, que amb un equip d´experts va liderar la senyora Brundtland junt amb Maurice Strong, impulsor de la Cimera de Rio 92.

El capitalisme global i el socialisme de creixement han utilitzat el concepte de “desenvolupament sostenible”, que va introduir l´informe, per “pintar de verd” un nou procés de centralisme tecnocràtic mundial basat en el control dels recursos naturals estratègics i el domini de les energies del Sol.

La senyora Brundtland, lamentem dir-ho, simbolitza avui la claudicació de la classe política dominant a favor del creixement econòmic, l’industrialisme ecocida i la nuclearització en detriment de la salut dels sistemes naturals i les poblacions. El govern Mas otorgant-li aquest permi realitza una operació de màrqueting i d´ecoblanquejament polític de la seva inoperant gestió ecològica a Catalunya.

Entenem que la única alternativa viable, democràtica i ética a la crisi que patim és un nou model de desenvolupament basat en les lleis de la Naturalesa, el control democràtic dels recursos naturals i de les energies renovables, un decreixement del consumisme i acabar amb l´actual colonialisme energètic.

Baixa el comunicat en format .pdf

.

Comunicat de premsa, 26 de maig de 2013
ALTERNATIVA VERDA DEMANA A LES REPRESENTANTS DEL PSOE EN EL CSN QUE L’ABANDONIN

AV denuncia el vot favorable a la pròrroga de la central nuclear de Garoña del conseller de CiU

El partit ecologista Els Verds-Alternativa Verda, pioner de l´ecologia política a Catalunya, demana que les representants del PSOE en el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), Rosario Velasco y Cristina Narbona, abandonin el seu càrrec arran de la pròrroga donada pel CSN a Nucleonor (50% Iberdrola i 50% Endesa) per no tancar definitivament la central nuclear de Garoña. Aquest òrgan consultiu ha aprovat per un estret marge (tres consellers a favor i dos en contra) la sol·licitud del Ministerio de Industria; Energía y Turismo, perquè pugui renovar la llicència d´explotació per un any (sense produir electricitat).

"Entenem que el CSN és un òrgan consultiu al servei de la patronal elèctrica i que s´ha convertit en un instrument del pacte del Govern Rajoy amb Nucleonor. És un escàndol que es vulgui donar encara més oxigen a les elèctriques i als bancs a costa de sotmetre tota la conca de l´Ebre a un risc radioactiu inacceptable", ha declarat Santiago Vilanova, portaveu d´Alternativa Verda i autor de "Fukushima, el declive nuclear".

La central nuclear de Garoña, te un reactor que és bessó dels reactors de la central nuclear de Fukushima. Garoña va ser inaugurada pel dictador Francisco Franco el 21 de setembre de 1971 i és la central que ha tingut més incidents entre 2010 i 2012 de tot el parc nuclear espanyol i hauria d’haver tancat el proper 6 de juny. La llum verda del CSN permet a Nucleonor guanyar temps perquè s´aprovi la contra-reforma energètica que prepara el Govern Rajoy i veure si li compensa econòmicament seguir operant tot i les modificacions (amb un cost superior als 100 milions d´euros) que li reclamen el tests "stress" establerts per la Unió Europea després de l´accident de Fukushima. El Govern proposarà allargar el període de vida de les nuclears fins a 60 o 80 anys i nous beneficis fiscals pel sector.

Alternativa Verda també denuncia el vot decisiu favorable del conseller Antonio Gurgui de CiU (els altres dos vots favorables a la pròrroga varen ser dels consellers del PP, Fernando Castelló i Fernando Marí, president del CSN).

"Amb el seu vot el representant de CiU deixa la porta oberta a un nou funcionament de Garoña, amb el que s´augmentaria la probabilitat d´un accident greu que podria deixar tota la conca de l´Ebre, fins el delta, contaminada per la radioactividad", ha dit Vilanova.

Alternativa Verda demana el tancament dels reactors d´Ascó i Vandellòs, per considerar que són un greu risc biològic per a la població i els sistemes naturals, i que són incompatibles en un escenari d’independència energètica en el marc d’un futur Estat català.

Baixa el comunicat en format .pdf

.

Comunicat de premsa, 9 maig 2013
DEIXEU L’URANI SOTA TERRA! DEIXEU D’ENVERINAR LA TERRA!
ALTERNATIVA VERDA DENUNCIA EL SILENCI DEL GOVERN MAS SOBRE ELS PERMISOS DE BUSCAR URANI A L´ANOIA

Reclama que el Govern i el Parlament declarin el territori català lliure de l´extracció de combustibles fòssils i radioactius.

L'organització cívica-política ecologista Els Verds-Alternativa Verda, pionera de l´ecologia política a Catalunya, davant de la notícia de que la multinacional australiana Berkeley Resources, vinculada al lobby nuclear internacional, ha sol·licitat a la Generalitat permís per fer prospeccions a la recerca d´urani a l´Alta Anoia, vol fer pública la seva posició:

1.- Berkeley Resources i la seva filial espanyola Minera del Río Alagón, ja va fracassar al intentar fer prospeccions d´urani a Salamanca i Extremadura per la forta oposició dels ajuntaments afectats i del grups antinuclears i ecologistes.

2.- Trenta sis anys després es repeteix l´agressió a l´Anoia, quan la Junta de Energía Nuclear (JEN), el setembre de 1977, va sol·licitar una gran extensió de la comarca per l´exploració i explotació de minerals radioactius.

El 17 de març de 1979 el BOE va publicar quatre decrets pels quals es declaraven zones de reserva provisional a favor de l´Estat per a la investigació de minerals radioactius en territori català en una extensió total de 777.330 hectàrees; la Zona 46 de Calaf amb 339.660 ha., la més gran; la Zona 51-Olot, amb 286.470 ha.; la Zona 52-Centelles, amb 75.600 ha. i la Zona 67-Terrassa amb 75.600 ha.

El 7 de juny de 1979 es varen constituir dos consorcis internacionals per l´exploració i explotació de minerals radioactius negociats amb les multinacionals nord-americanes Chevron i Exxon. El de Catalunya estava configurat per la JEN i la Empresa Nacional del Uranio (ENUSA) en un 40%; la Promotora de Recursos Naturales en un 20% i la Chevron Resources en un 40%.

El 26 de maig es va crear la Coordinadora d´Ajuntament per una Moratòria Nuclear (CAMON), integrada per tots els ajuntaments afectats per aquests decrets. Es varen organitzar manifestacions amb la presència de dotzenes de milers de persones; actes informatius i suport de personalitats com els del poeta Joan Oliver/Pere Quart, Comitè Antinuclear de Catalunya, revista "Userda" i comitès anti-urani organitzats a cada comarca. Una comissió de científics independents va assessorar a la CAMON i documentà els perills de les mines d´urani (veure ‘Catalunya sota el perill de l´urani’, Oriol Cabré, Pere Carbonell, Josep Puig i Santiago Vilanova, Edicions 62, 1981. Edició retirada del mercat!).

El febrer de 1981 la Chevron Exploration va abandonar el consorci i les prospeccions a Catalunya degut a la movilització i les campanyes en contra. L´Estat espanyol sense cap mena d'explicació oficial desistí de fer mines d'urani al nostre territori. Va ser una victòria lograda per l'organització democràtica de la societat civil.

3.- L´Estat espanyol no ha retirat aquestes reserves i durant la transició el Parlament català no ha exigit el seu derogament.

4.- Els estudis efectuats per la comissió científica de la CAMON va demostrar els greus efectes que les prospeccions i les futures explotacions d´urani tindrien per l´entorn i la salut de la població, especialment per la contaminació radioactiva de les aigües i de l´atmosfera provocades pel radó, gas radioactiu, que es produeix en la trituració de la pechblenda i la uranita, associades a materials carbonífers, i la utilització d´agents àcids per la concentració de l´urani.

5.- El Departament de Territori i Sostenibilitat i la seva Direcció General de Qualitat Ambiental davant la sol·licitud de Minera del Río Alagón no manté cap posicionament i guarda silenci. Com en el cas del "fracking" el Govern Mas amaga el cap sota l´ala. Deixar que multinacionals energètiques hipotequin el territori català seria fer un flac servei al futur Estat català. Si s´autoritzen aquestes prospeccions d´urani serà com retornar al franquisme i a les accions autoritàries dels militars de la JEN i dels seus aliats.

En conseqüència:

1.- Denunciem el silenci del Govern Mas sobre les intencions de l´Estat espanyol i de la multinacional Berkeley Resources, vinculada al lobby nuclear internacional, de introduir la mineria de l´urani a Catalunya.

2.- Aquesta complicitat té clara relació amb la postura de CiU a favor d´un Estat català nuclearitzat i d´acceptar que les elèctriques Endesa i Iberdrola allarguin la vida útil de les centrals d´Ascó i Vandellòs a més de 40 anys.

3.- Exigim que el Govern i el Parlament declarin el territori català lliure de l´extracció de combustibles radioactius i fòssils.

Aquest comunicat el subscriuen també: el Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear; la sectorial 3E (Ecologia, Entorn i Energia) de l´Assemblea Nacional Catalana; l’Associació Una Sola Terra i l´Associació Dia de la Terra.

Baixa el comunicat en format .pdf

La noticia a l'ecodiari

 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG