Perquè EV-AV?
 Crisi d´EV(CEC)
 Comunicats
 Campanyes
 ecologisme de debò ?
 Eleccions
 Opinió
 Conferències
 Política verda
 Resistències
 Agenda
 Vincles
 Nosaltres


Escriu el teu correu
 
Stop5G | Save the Tigris | Confinem els cotxes | Cat no te rei | Tsunami Democràtic | Global Gasdawn-Frackdown | CampanyadelSI | COP21-París | MovJustClim | The Paris Pledge | Multireferèndum | PobresaEnergia | SeedFreedom | End Ecocide in Europe | Salvem Torre Mornau | Aturem el fracking | Rio+20 | Viuredelairedelcel | Desnuclearitzalatevavida | Apagalatele | CatIndependent | Al·legacions | NukesNo | 15M | EnRen | NoATC/MTC | 350 | St.Feliu de Guixols | Aturar el canvi climàtic | Imagina si . . . . | Paris-Dakar |

Campanyes d'EV-AV

Aturem el 'fracking'!

Recursos: Videos i films, Informació

El Marcellus Shale Documentary Project va començar a la tardor del 2011 i ha esdevingut un esforç col·laboratiu entre els fotògrafs Noah Addis, Nina Berman, Brian Cohen, Scott Goldsmith, Lynn Johnson i Martha Rial. El projecte rep el nom de la 'Marcellus Formation', una formació geològica que abasta centenars de milles des de la part occidental de l'estat de Virginia, passa per l'estat de Pennsylvania fins a l'estat de New York. Perforar la 'Marcellus Formation' amb la tècnica de la fracturació hidràulica ha alterat el paisatge, un aspecte que capten molt be les fotografies fetes, des de les torres de perforació i els milers de milles de gasoductes, fins la vida a les comunitats afectades per tot plegat.

- Science, Democracy, and Fracking: A Guide for Community Residents and Policy Makers Facing Decisions over Hydraulic Fracturing . Center For Science and Democracy, Union of Concerned Scientists, 10/9/2013

Un il·lustratiu film animat explicant el fracking: Fracking explained, FaunKime, 9/9/2013

- Una Conferència al Parlament Europeu, organitzada pel grup The Greens / European Free Alliance al Parlament Europeu, el 5/9/2013: Unfracked: why shale gas should stay in the ground & Gasland Part II film screening

- Un film explicatiu del fracking mitjançant una cançó: The Fracking Song (My Water's on Fire Tonight). El video de la cançó a YouTube

- Don't frack my mother. No fracturis la meva mare: cançó creada per a la lluita contra el fracking. El video de la cançó a YouTube

- Dangers of fracking: web que il·lustra gràficament que és el fracking i les conseqüències que te

- La sombra del fracking Gas no convencional: documental realitzat per Dani Amo i Rosa Martínez

- Don't frack the Law! Why BC's natural gas plans will kill our climate action targets

- Gas Rush Stories: serie de documentals curts sobre el fracking, realitzats per Kirzi Jansa

- El film ‘Gasland’ de Josh Fox per denunciar a la opinió pública el ‘fracking’
S'estrena la segona part del film Gasland: El film ‘Gasland-II’


Noticies, comentaris i opinions

- Global Frackdown 2013. Acció global contra el fracking el 10 d'octubre. Per veure el video clica aquí.
- No Fracking Way: Speaking out to protect our communities and environment.
- 'Fracking': regressió energètica, Santiago Vilanova, El Punt/avui, 14 de març de 2013
- The End of the Shale Bubble?, The Archidruid Repport: Druid perspectives on nature, culture and the future of industrial society, 27 february 2013
- Governor Cuomo: Imagine there's no fracking . . . , anunci posat al NYT per Sean Lennon i Yoko Ono
- The fracking dream which is putting Britain's future at risk, The Guardian / The Observer, 9 december 2012


Contactes

- Europa: No al fracking en Europa
- Araba: Fracking Ez Araba
- Asturies: Plataforma Asturiana Anti-Facking
- Cantabria: Fractura hidráulica No
- Catalunya: Aturem el fracking
- EUA: Americans against fracking, Artists against fracking
- Nafarroa: Nafarroako Fracking Ez


'Fracking' a Catalunya

Resistència i oposició a Catalunya

- 23/3/2013: una cinquantena de municipis de la Garrotxa, el Ripollès, Osona, el Bages i el Berguedà, juntament amb els seus respectius Consell Comarcals, signen un manifest, batejat amb el nom de 'Compromís d'Orís', reclamant una llei que prohibeixi la fractura hidràulica al territori i que s'impulsi un canvi de model energètic que deixi enrere la dependència dels hidrocarburs.
La noticia a la premsa: ACN, ACN - galeria d'imatges, El 9 Nou

- 15/1/2013: Vic es declara municipi lliure de 'fracking'

- 13 de gener de 2013: l'Ajuntament de Vic aprova per unanimitat decarar el seu terme municipal lliure de 'fracking'. Veure la noticia a El 9 Nou  i a El Triangle.
- 28 de desembre de 2012: l'Ajuntament de Balaguer es declara lliure de 'fracking'. Veure la noticia a Radio Balaguer.
- 24 de desembre de 2012: la Plataforma Aturem el Fracking es presenta a Barcelona.
- 24 de novembre de 2012 es crea a Cervera la Plataforma Aturem el Fracking - PAF , entorn del manifest fundacional de la PAF.
- Comença la resistència a Catalunya: a La Segarra i a Osona

El passat 7 de setembre de 2012, Josep Canós i Ciurana, Director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya va signar l'anunci pel qual es publicava la sol·licitud dels permisos d'investigació d'hidrocarburs en els jaciments anomenats Darwin y Leonardo.

I el 27 de setembre del 2012 es publicava en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya Núm. 6221, obrint-se un període d'al·legacions de dos mesos (que finalitzarà el 27 de novembre).

El jaciment Darwin compren una superfície de 89.683 hectàrees i afecta a 37 municipis de las comarques lleidatanes de la Segarra, l’Urgell, la Noguera i el Solsonès: Agramunt, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Balaguer, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Biosca, Cabanabona, Calonge de Segarra, Camarasa, Castellfollit de Riubregós, Castellserà, Cubells, els Plans de Sió, Foradada, Guissona, Ivorra, la Molsosa, la Sentiu de Sió, Llobera, Massoteres, Montgai, Oliola, Ossó de Sió, Penelles, Pinós, Pinell de Solsonès, Ponts, Preixens, Puigverd d’Agramunt, Sanaüja, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Tornabous, Torà, Torrefeta i Florejacs y Vilanova de l’Aguda.

El jaciment Leonardo ocupa una superfície de 76.641 hectàrees i afecta a més d’una quarantena de municipis de las comarques del Barcelonès, Osona, Bages i Berguedà: Avinyó, Borredà, Calldetenes, Folgueroles, Gaià, Gurb, la Quar, la Vall d’en Bas, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Lluçà, Manlleu, Muntanyola, Olost, Olvan, Orís, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Puig-reig, Roda de Ter, Sagàs, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d’Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Sadurní d’Osormort, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Corcó, Santa Maria de Merlès, Sobremunt, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, Torelló, Vic i Vilanova de Sau.

.

Què és el ‘fracking’ (fracturació hidràulica)?

‘Fracking’, o fracturació hidràulica, és el procés d'extracció de gas fòssil de les capes de roca d'esquist profund de la terra. El ‘fracking’ fa que sigui possible procedir a l'extracció de gas fòssil en les capes d'esquist que abans eren inassolibles amb les tecnologies convencionals. Els recents avenços en la tecnologia de perforació ha menat a fractures hidràuliques realitzades per la mà de l’home a les capes d'esquist que no estaven immediatament disponibles per a l'exploració. De fet, imatges tridimensionals ajuden als científics a determinar les ubicacions exactes per a les perforacions.

La perforació horitzontal (juntament amb la perforació vertical tradicional) permet la injecció de fluids a molt alta pressió que fracturen a les capes d'esquist. Això crea nous canals dins de la roca de la qual s'extreu el gas fòssil a ritmes més elevats que els tradicionals. Aquest procés de perforació pot trigar fins a un mes, mentre que els equips de perforació aprofundeixen més d'un quilòmetre dins de la superfície de la Terra. Després de tot això, l'esquist es va fracturant hidràulicament amb aigua i altres fluids de fracturació.

Els fets entorn del ‘fracking’

 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG