Perquè EV-AV?
 Crisi d´EV(CEC)
 Comunicats
 Campanyes
 ecologisme de debò ?
 Eleccions
 Opinió
 Conferències
 Política verda
 Agenda
 Vincles
 Nosaltres


Escriu el teu correu
 
Canadà-Catalunya | La ciutat com sistema viu | Comunalisme | President verd a Austria | Petit i liure | Jill Stein for President! | 11 setembre | Green New Deal | PEC 2006-2015 | L´Europa dels Pobles | Agenda Residu Zero | Letter to the European Green Parties | El discurs del President de la Generalitat | Un exemple | 20 anys | Municipi lliure i verd | Una altra Barcelona és possible! | Insubmissió al petroli! | Energies lliures | Aigua per a la vida | La pax economica, és realment la Pau? | La bici a les ciutats |

Política verda

11s2012: 2.000.000 de persones es manifesten a Barcelona

Imatges de l'ANC:
Imatges prèvies a la manifestació - 1
Imatges prèvies a la manifestació - 2
Imatges prèvies a la manifestació - 3
La manifestació - 1
La manifestació - 2
La manifestació - 3
La manifestació - 4
La manifestació - 5
La manifestació - 6
La manifestació - 7
Interviews
Les millors imatges
El video final de l'ANC

Imatges del CCN:
A day to change the History of Catalonia 11s2012

Fotografia panoràmica manifestació, publicada a La Vanguardia

.

11s2012: Marxem sobre Barcelona

Crida de l'Assemblea Nacional Catalana - ANC

l'11s2012, l'Assemblea Nacional Catalana ens crida a marxar sobre Barcelona reclamant la independència del nostre país, Catalunya.

EV-AV dona suport a la crida de l'ANC i encotaja als seus militants(es), simpatitzants(es), amics i amigues a marxar sobre Barcelona i concentar-se al Passeig de Gràcia - Gran Via de les Corts Catalanes, a les 6 de la tarda, de la Diada Nacional de Catalunya, per manifestar-se seguint l'itinerari fixat per l'ANC (Pssg. de Gràcia, Garn Via, Via Laietana, Marques d'Argentera fins arribar al Pssg. Picasso).

Clams de llibertat: què vol aquesta tropa?

Video oficial de la manifestació de l'11s2012

Marxa per la independència de Catalunya

.

Parlament de Santiago Vilanova per l´acte independentista de l'Onze de Setembre al Fossar de les Moreres. Barcelona, 11 de setembre de 2011.

Companyes i companys:

Els organitzadors d´aquest acte m´han demanat que us parli breument sobre el per què hem de vincular l´independència dels Països Catalans amb la desnuclearització del territori.

Els ecologistes independentistes portem més de tres dècades explicant i documentant que l´autodeterminació èticament no pot acceptar l´herència nuclear imposada pel franquisme.

Les centrals de Cofrents, Vandellòs i Ascó varen ser la punta de llança de la colonització financera i energètica de la Dictadura sobre els Països Catalans, amb el suport de Wall Street; de les multinacionals Westinghouse i General Electric; de l´oligarquia elèctrica; dels ministres de l´Opus Dei i de la cúpula militar que controlava la Junta de Energía Nuclear que maldava per obtenir plutoni amb l´objectiu d´introduir Espanya en el Club Atòmic.

Franco, i sectors de la burgesia catalana col·laboracionista, varen convertir Catalunya en una de les nacions més densament nuclearitzades del planeta; sense consultar als pobles afectats, enganyant i manipulant; no respectant la legislació i els plans d´emergència de l´Organització Internacional d´Energia Atòmica. Que els nostres historiadors no s´oblidin que aquests faraónics edificis on avui es genera el perill radioactiu són el nostre Valle de los Caídos, i que els residus que heretaran els nostre fills i néts formen part de memòria del franquisme.

Les oligarquies militar, elèctrica i financera associades varen impedir la ruptura democràtica i encara avui són la causa de la nostra supeditació. L´anomenada "transició democràtica" (aquells "Pactos de la Moncloa", pels que alguns polítics catalans són honorats) ens ha empobrit i endeutat mitjançant formidables disbauxes, grans estafes i evasions fiscals.

No ens fem il·lusions respecta a que un futur Estat català pogués gestionar democràticament l´herència nuclear. És L'Exèrcit espanyol que hauria de resoldre el problema dels residus que es varen enviar als centres francesos de retractament per obtenir plutoni i que ara -després que Espanya es veiés obligada a signar el Tractat de No Proliferació Nuclear i que França deixés de fer explosions atòmiques a la Polinèsia -han de retornar a les terres de l´Ebre. És l´Empresa Nacional de Residuos (ENRESA) que ha de pagar el cost d´amagatzemar els residus generats a Cofrents, Vandellòs i Ascó. És l´Estat espanyol que ha de desmantellar amb garanties les centrals nuclears després que els catalans decidim el seu tancament. I tot això ho hem d´exigir a l´Estat espanyol abans que siguem independents!

Mireu, acabo de visitar el que ha quedat les restes de central nuclear de Lemoiz en la que havia estat la preciosa Cala Basordas, l´antiga platja de Mungia, a Biscaia. És impressionant veure el fantasmagòric edifici de contenció rovellat, convertit en un enorme sepulcre de l´energia atòmica.

La pressió popular a favor d'una costa basca no nuclear durant el franquisme va impedir una Euskal Herria nuclearitzada. El moviment ecologista, nacionalista i abertzale tenia consciència del que significava pel futur del país que L'elèctrica franquista Iberduero logrés fer funcionar Lemoiz. I ho va impedir.

Gràcies a aquell moviment, quan Euskadi sigui un dia lliure ho serà també energèticament amb l'electricitat que produirà el mar i els parcs eòlics de Nafarroa.

A Catalunya, però, hem de lamentar que els nostres governants, que es diuen nacionalistes i alguns sobiranistes, es declarin a favor d´allargar la vida de les centrals nuclears d´Ascó i Vandellòs fins el 2030, regalant a les elèctriques, un fabulós negoci de, pel cap baix, 26.000 milions d´euros, doncs les centrals ja fa temps que estan amortitzades.

La nostra pàtria s´ha convertit en la cova d´Ali Babà de les empreses elèctriques.

No podem tolerar aquesta barbaritat ens segueixen espoliant fiscalment 22.000 milions d´euros anuals; mentre ens sotmeten a una degradació de la nostra sanitat, del nostre sistema educatiu, del finançament dels ajuntaments, dels serveis socials i de l´agricultura.

Denunciem també del risc biològic al que ens sotmet la nuclearització. Si un dia es produís la fusió del nucli d´un dels reactors d´aquestes centrals amb emissions a l´exterior, com ha passat amb tres dels reactors de la central de Fukushima, Catalunya quedaria contaminada per terra, mar i aire durant dècades. El somni d´un Estat català s´hauria acabat per sempre!. La possibitat d´un accident greu existeix i estadísticament podria succeir a Catalunya o a València en els propers deu anys.

Hem calculat que si ens allarguen la vida de las centrals nuclears d´Ascó i Vandellòs es produiran 1.300 tones més de residus nuclears que trigaran centenars d´anys en perdre la seva radioactivitat! Un volum de residus que ens ens ocasionarà un problema encara més greu del que ja tenim.

Polítics irresponsables juguen a la ruleta russa allargant la vida de les centrals nuclears instal·lades a València i a Catalunya.

Respecte a les centrals franceses més properes, que també són un perill, serà un ampli moviment internacional, al que ens haurem d´associar, el que proposi al Parlament Europeu un referèndum per tancar-les.

En aquest 11 de setembre, entrats en la segona dècada del segle XXI, que hauria de ser el segle de l´ecologia popular, reivindiquem una pàtria desnuclearitzada.

Hem de reconstruir i fer habitable la casa que amenaça ruïna. Hem de pensar un Estat català energéticament descentralitzat i autosuficient mitjançant les energies del mar, del vent i del sol; l´estalvi i l´eficiència; una alternativa a la crisi del sistema que és tecnològicament possible. Podem tancar les nuclears i el progrés de Catalunya no s´aturarà. Ara bé, s´han de crear noves empreses energètiques catalanes, públiques o mixtes. No ens deixem entabanar per les mateixes societats espanyoles i multinacionals que ens han colonitzat amb les nuclears i que ara volen controlar les energies renovables.

Unim-nos amb un front patriòtic compacte, perseverant, d´una voluntat inflexible, com el que reclamava el nostre poeta nacional Joan Oliver abans de morir, fa 25 anys; un front, deia, lliure de pressions espúries, oligarquies corruptes i lluites caïnistes.

Tots ens adonem del divorci que s´ha obert entre els nostres governants en actiu i la realitat del carrer. Estan administrant un poder que ja ha deixat de ser democràtic.

Companys i companyes, el vaixell es troba en perill imminent de naufragi i ens volen entretenir fent-nos repintar els llautons de les baranes.

Ens neguem a més reformismes, més “peix al cove” i a més claudicacions. Ara és l´urgència i la necessitat la que mana. Unim-nos amb un ampli moviment independentista en defensa de la nostra terra.

VISCA CATALUNYA LLIURE!!

VISCA LA TERRA DESNUCLEARITZADA!!

Enllaç al web de Solidaritat Catalana per la Independència

 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG