Perquè EV-AV?
 Crisi d´EV(CEC)
 Comunicats
 Campanyes
 ecologisme de debò ?
 Eleccions
 Opinió
 Conferències
 Política verda
 Resistències
 Agenda
 Vincles
 Nosaltres


Escriu el teu correu
 
2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 |

Comunicats d'EV-AV
Any 2011

- 15 novembre 2011: EV-AV davant les eleccions del 20N.
- 15 octubre 2011: EV-AV també s'indigna.
- 22 setembre 2011: EV-AV celebra les declaracions de Jim Mather contra l'energia nuclear.
- 22 agost 2011: EV-AV replica al catedràtic d'oncologia de la UB.
- 30 juliol 2011: EV-AV demana al president del govern espanyol i al ministre d'Industria, Turisme i Comerç que no renovi la llicència de funcionament d'Ascó.
- 14 juny 2011: EV-AV demana al President Mas que prengui nota del rebuig nuclear a Itàlia.
- 27 maig 2011: EV-AV demana al President Mas que destitueixi al Conseller d'Interior


Comunicat de premsa, 15 novembre 2011
LA POSICIÓ D'EV-AV DAVANT LES ELECCIONS DEL 20N

El govern de l’Estat espanyol va convocar a la ciutadania de l’Estat a eleccions generals a Las Cortes pel dia 20 de novembre (20N).

Des de la seva fundació, Alternativa Verda ha anat, sola o acompanyada, a totes les eleccions que hi ha hagut des de l’any 1986.

Però, des de fa un temps, EV-AV forma part de la coalició Solidaritat Catalana per la Independència, havent concorregut coaligada dins de SI a les eleccions catalanes i municipals passades.

Davant de les eleccions del 20N, EV-AV va decidir que en aquesta convocatòria electoral no es presentava ni sola ni acompanyada a no ser que hi hagués una gran coalició independentista aplegant les diverses sensibilitats que hi ha al país.

La coalició SI va adoptar un acord de donar llibertat de vot a les persones que formen part dels partits que integren la coalició, donat que la proposta que SI havia fet, l’estiu de 2011, a totes les formacions independentistes del país no va reeixir. Per veure la proposta i per què no va ser possible l’acord clica aqui.

Per veure el posicionament de SI sobre les eleccions del 20N clica aqui.

Si es vol veure la nota feta pública per Solidaritat Catalana per la Independència davant l’ús que fa una formació política de les sigles SI, clica aqui.

Per veure la recomanació de SI a la ciutadania de Catalunya clica aqui.

Per qui vulgui votar amb una estelada, li facilitem una de ben especial clica aquí i baixa la butlleta de vot. L’hauras d’imprimir i posar-la dins un sobre el dia de la votació.


Comunicat de premsa, 15 octubre 2011
EV-AV TAMBÉ S'INDIGNA

Solidaritat amb el moviment del 15M

Davant la multitudinària manifestació cívica del 15O pels carrers del centre de Barcelona, amb una participació de més de 400.000 persones, Els Verds – Alternativa Verda (integrant de la coalició Solidaritat per la Independència) vol manifestar la seva solidaritat al moviment dels indignats i expressar públicament les següents consideracions:

1.- El canvi del sistema econòmic dominant no es produirà a partir de les institucions econòmiques internacionals vigents i caldrà constituir nous organismes més representatius i democràtics que substitueixin als sorgits dels acords de Bretton Woods el 1944, com el Banc Mundial i el FMI, avui totalment desprestigiats.

2.-La crisi que patim és conseqüència d'un greu dèficit democràtic de les nostres institucions incapaces de reaccionar a les demandes de la societat civil pels seus lligams amb les entitats bancàries, financeres, elèctriques, etc.

3.- El moviment dels indignats de Catalunya ha de reflexionar també sobre l´impacte que l'espoliació fiscal de l´Estat central té sobre l´economia productiva catalana i les prestacions socials. L´Estat de les Autonomies ha comportat l´empobriment de la nostra economia i ha empitjorat la qualitat de vida de les nostres classes populars.

4.- Considerem molt positives les mobilitzacions impulsades pels indignats que fomenten una consciència cívica sobre els responsables de la crisi, però demanem que l´acció que volen portar a terme es concreti amb propostes polítiques alternatives i de desobediència civil que puguin ser recollides per organitzacions com la nostra que treballem per canviar aquest sistema polític i econòmic, injust per les classes populars però també per la nació catalana.


Comunicat de premsa, 22 setembre 2011
EV-AV CELEBRA LES DECLARACIONS DE JIM MATHER CONTRA L'ENERGIA NUCLEAR

Catalunya com Escòcia, per una energia verda

El partit ecologista Alternativa Verda, formació política integrada dins la coalició independentista SI, celebra les declaracions fetes per Jim Mather, ex ministre d´Empresa, Energia i Turisme del govern d´Alex Salmond contra l'energia nuclear realizadeses en una roda de premsa celebrada ahir (21 de setembre) al Parlament. Hi eren presents els diputats de SI, Alfons López Tena, Uriel Beltran i Toni Strubell, i el president d´Alternativa Verda, Santiago Vilanova.

Jim Mather, alt càrrec del Scottish National Party (SNP), va manifestar el rebuig del seu partit a l'energia nuclear, tal i com va quedar acordat en el Parlament escocès el 10 de gener de 2008 per 63 a 58 vots.

Actualment a Escòcia funcionen les centrals nuclears de Hunterston B i Torness, propietat el 100% de British Energy i del tipus AGR (Advanced gas-cooled reactor) que han de deixar de produir electricitat el 2016 i el 2023, respectivament.

Jim Mather va defensar per Escòcia un model energètic desnuclearitzat. "Volem convertir-nos en l'Aràbia Saudita de l'energia verda mitjançant fortes inversions previstes en la eòlica, la maremotriu i la solar", va dir.

L'objectiu polític de SI i d'Alternativa Verda per Catalunya, com Escòcia, és lograr un Estat lliure que gestioni un model energètic desnuclearitzat i totalment autosuficient amb les energies renovables.

- Veure el comunicat al web de solidaritat
- 24/9/2011: El Scottish National Party (SNP) es reafirma en la seva política de no nuclears a Escòcia i es felicita de la decisió presa per l'empresa elèctrica SSE d'abandonar els plans de participar en la construcció de nous reactors a Sellafield, Cumbria, UK. Veure la noticia a The ScotsmanComunicat de premsa, 22 agost 2011
EV-AV REPLICA AL CATEDRÀTIC D'ONCOLOGIA DE LA UB

Alternativa Verda replica les declaracions sobre l´accident de Fukushima fetes a la UCE pel catedràtic d’oncologia de la UB, Albert Biete

El partit ecologista Els Verds-Alternativa Verda, que forma part de la coalició SI, arran de les declaracions del catedràtic d´oncologia radioteràpica de la UB, Albert Biete, a la periodista G.A. i publicades a la web de l´Universitat Catalana d´Estiu, exercint el dret de rèplica vol puntualitzar:

- El catedràtic afirma que el “reactor de Fukushima ha resistit”, que “no hi ha hagut una explosió” i que tampoc s´ha generat “cap alliberament de material radioactiu a l´atmosfera”.
- Es pot ser favorable a l´energia nuclear, posició que respectem i combatim, però una altre cosa és falsejar la realitat.
- La central nuclear de Fukushima la integraven sis reactors, tres dels quals han quedat destruïts per la fusió del seu nucli, fenomen d´una gravetat extrema ja que un d´ells contenia combustible MOX amb presència de plutoni 239.
- El catedràtic diu que no es va produir cap explosió, quan se'n produïren quatre degut a la reacció del hidrogen (format per la reacció del zirconi dels elements combustibles amb el vapor d´aigua) amb l'oxigen. Aquest és un defecte tecnològic reconegut recentment per un informe del Massachusetts Institute of Technology (“Technical Lessons Learned from the Fukushima-Daichii Accident and Possible Corrective Actions for the nuclear industry”, MIT, agost 2011), i un risc que afecta a totes les centrals nuclears com les d´Ascó i Vandellòs,. Aquestes explosions, que es varen veure en directe per moltes cadenes de televisió del planeta, es produïren el 12 de març (en el reactor número 1), el 13 de març (en el reactor número 3), el 14 de març (per segona vegada en el reactor número 3) i el 15 de març (en el reactor número 4).
- El catedràtic afirma també que no va existir cap alliberament de material radioactiu a l´atmosfera. quan és reconegut pel Organisme Internacional de l´Energia Atòmica (OIEA) que s´han localitzat a més de 200 quilòmetres de la central isòtops radioactius, com l´estronci 90, el cesi 137 i el iode 131, en nivells superiors als tolerats per la normativa japonesa, afectant l´agricultura de diferents prefectures de la regió.

Veure la noticia a Ecodiari
Enllaç al web de Solidaritat Catalana per la Independència


Comunicat de premsa, 30 juliol 2011
EV-AV DEMANA LA NO RENOVACIÓ DE LA LLICÈNCIA DE FUNCIONAMENT DE LA NUCLEAR D'ASCÓ

Alternativa Verda denuncia “la cara dura” del CSN i demana al govern espanyol que no autoritzi el funcionament de la central nuclear d’Ascó deu anys més

“El Pleno del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) ha aprobado, por unanimidad, un informe favorable a la solicitud de renovación de autorización de explotación de las dos unidades de la central nuclear de Ascó (Tarragona) por un periodo adicional de diez años (2011-2021) que ha sido remitido al Ministerio de Industria, Turismo y Comercio (MITyC)”. Aquesta era la noticia feta pública al web del CSN, el divendres 29 de juliol de 2011, el mateix dia que el presidente del gobierno español, J.L. Rodríguez Zapatero anunciava eleccions generals pel 20N.

Per si encara alguna persona tenia dubtes de les vinculacions político-empresarials del CSN, aquest organisme, hereu d’algunes funcions de l’antiga Junta de Energía Nuclear – JEN, recomana al gobierno español l’allargament per deu anys d’una de les darreres herències del franquisme a Catalunya, les dues centrals nuclears d’Ascó. Hi ho fa el mateix dia que Zapatero anuncia eleccions generals pel 20N (si, si pel 20N, aniversari de la mort del dictador). Zapatero que va guanyar les eleccions amb un programa que incloïa el compromís d’establiment d’un calendari pel tancament de les nuclears espanyoles acaba el seu mandat (patèticament pro-nuclear i anti-renovables) havent autoritzat l’allargament per quatre anys addicionals a la nuclear de Santa María de Garoña (el 5/7/2009 fins el 4/7/2013), per deu anys addicionals les nuclears d’Almaraz (el 8/65/2010 fins el 7/6/2020) i de Vandellòs 2 (el 26/7/2010 fins el 25/7/2020). I, ara, justament ara abans de finir el seu mandat, Zapatero farà de ben segur un altre “zapaterazo” autoritzant deu anys més de funcionament els dos reactors nuclear d’Ascó (l’1/10/2011 fins el 31/9/2021).

I el CSN recomana al govern l’allargament d’Ascó dient: “La decisión adoptada por el Pleno se basa en la comprobación del funcionamiento de las dos unidades de la instalación y del mantenimiento del nivel adecuado de seguridad para continuar su operación, así como en las modificaciones introducidas o previstas para dar respuesta a requisitos normativos de mayor exigencia a los estrictamente requeridos por la reglamentación vigente”.

Pel que es veu, “el mantenimiento del nivel adecuado de seguridad para continuar su operación” inclou els nombrosos malfuncionaments experimentats per la central nuclear d’Ascó, i entre ells, la fuita de materials radioactius de l’abril del 2008, que l’empresa va amagar reiteradament. Això va donar lloc a l’anomenat Plan de Refuerzo Organizativo Cultural y Técnico (PROCURA) per a la millora de la gestió de la seguretat de la central i la correcció de deficiències posades de manifest per l’incident. Avui, més de dos anys després de l’incident, el CSN te la barra d’afirmar que la implantació del PROCURA “debe estar finalizada antes de 2012”. Per si no n’hi hagués prou, el CSN continua dient: “debiendo el titular remitir al CSN un informe final en el que se valore la eficacia de las acciones implantadas, antes del 30 de junio de 2013”. El que suposadament ha d’actuar de supervisor (CSN) diu a l’empresa (ANAV) que sigui ella qui avaluï l’eficàcia del PROCURA. Alguna persona encara pot creure en la independència del CSN? Si això no és una mostra de la conxorxa o contuberni CSN-ANAV, què ho és?

Pel que es veu, “el mantenimiento del nivel adecuado de seguridad para continuar su operación” també deu incloure la sobreacumulació d’elements combustibles irradiats a les piscines d’emmagatzematge, molt per sobre del que fora assenyat (i que a Fukushima ha estat un greu problema afegit al gravíssim problema de la fusió i pèrdua de confinament del combustible en el nucli de tres reactors). És adequat el nivell de seguretat de les piscines del combustible gastat d’Ascó?. Que no es gens adequat el nivell de seguretat ho demostra el simple fet que els dos reactors nuclears d’Ascó, disposen d’una capacitat d’emmagatzematge combustible irradiat per 1.264 elements de combustible en cadascuna de les piscines de refredament del combustible gastat gairebé plenes (contenen una quantitat de combustible irradiat d’entre 7 i 8 nuclis sencers: la piscina d’Ascó-1 ja conté 1.100 elements de combustible i la d’Ascó-2 en conté 1.080, quedant-li solament espai per allotjar 164 i 184 elements de combustible, respectivament). O dit d’una altra manera, com que cada recàrrega són uns 50 elements, a les piscines d’Ascó solament hi ha espai per permetre el funcionament dels reactors entre 3 i 4 anys. I, pel que sospitem, el govern Zapatero donarà deu anys addicionals de vida a Ascó, sense que se sàpiga què fer amb el combustible irradiat que generarà. I en el seu informe el CSN no diu ni una paraula d’aquest fet. Pot-ser per això, el passat 26 de maig de 2011, a corre-cuita, el CSN va informar favorablement “La solicitud de Autorización de Ejecución y Montaje del Almacén Temporal Individualizado (ATI) de combustible gastado de la Central Nuclear de Ascó”. Tot plegat, improvisació rera improvisació. Això si, amb la benedicció del CSN.

Tot plegat, tota aquesta comèdia, per evitar que les empreses propietàries de les centrals nuclears deixessin d’ingressar, dia a dia, any a any, els “windfall profits” (beneficis caiguts del cel), degut a com avui està regulat el mercat de l’electricitat.

Avui, donada la situació de desregulació del sistema elèctric a Espanya es dona una situació ben paradoxal. El preu de mercat diari de generació es fixa en funció del preu ofert pels darrers oferents, que actualment solen ser les centrals de cicle combinat que cremen gas fòssil. El dia 18 de febrer el mercat va fixar un preu mig de 43,72 €/MWh (això equival dir 4,372 cèntims d’Euro per cada kWh). Aquell mateix dia, segons Red Eléctrica de España, les nuclears varen generar 162.141 MWh. Com que, avui, el cost de generació nuclear és força baix (tenint tots els favors que en el passat se les hi va atorgar i donat que les centrals ja són ben amortitzades), 18 €/MWh (o 1,8 c€/MWh), en resulta per l’art del mercat elèctric que la propietat de les nuclears en rep una remuneració molt superior al seu cost de generació. Solament en una dia, per exemple el passat 18 de febrer, les nuclears varen tenir uns beneficis caiguts del cel (‘windfall profits’ en anglès) de més de 7 milions d’Euros. La mateixa Comisión Nacional de la Energía ho ha reconegut en algun dels seus informes. Fins i tot el Presidente de la Comisión Nacional de la Competencia ho ha manifestat clarament i sense embuts: “el sistema de conformación de precios en el pool eléctrico español es un escándalo y la energía producida por las centrales amortizadas, como son las hidroeléctricas y algunas nucleares, supone llenar los bolsillos de las eléctricas en detrimento del precio que pagamos los ciudadanos”.

Què representa tot això? Es pot fer una estimació per l’any 2009. Al llarg de l’any 2009 es varen contractar en el mercat 261.846 MWh i el volum de contractació va ser de 11.191 M€. D’això en resulta un preu mig de 42,74 €/MWh (4,27 c€/kWh). Aquest mateix any, les centrals nuclears espanyoles varen generar 52.761 GWh, cosa que va fer que les seves empreses propietàries ingressessin més de 2.250 milions d’Euros. Si a això li descomptem els costos de generació, inferiors a 1.000 milions d’Euros en resulta que la propietat de les nuclears es va embutxacar més de 1.200 milions d’Euros caiguts del cel, en un sol any. Si es multiplica això pels 10 anys d’allargament de vida de les nuclears s’entendrà el per què de tot plegat.

I el CSN encobrint-ho tot. Quina cara més dura!

L’organització política ecologista Els Verds – Alternativa Verda s’ha dirigit al govern español (al Presidente del gobierno i al Ministro de Industria, Turismo y Comercio) i li ha demanat que no es doni autorització a l’ANAV per que operi deu anys més els 2 reactors de la central nuclear d’Ascó, ja que posar per davant de la salut i la seguretat de la ciutadania, els beneficis caiguts del cel dels oligopolis elèctrics, és una decisió ben poc ètica per part d’unes persones d’un govern que va prometre, en el seu programa electoral, establir un calendari pel tancament de les nuclears.

Per descarregar el comunicat, clica aquí


Comunicat de premsa, 14 juny 2011
EV-AV DEMANA A MAS QUE PRENGUI NOTA DEL REBUIG NUCLEAR A ITÀLIA I OBRI EL DEBAT A CATALUNYA

La ciutadania italiana rebutja el programa nuclear de Berlusconi. I Catalunya?

El portaveu dels Verds-Alternativa Verda(partit integrant de la coalició SI), Santiago Vilanova, ha demanat aquest dilluns al president de la Generalitat, Artur Mas, que prengui nota del rebuig nuclear a Itàlia i obri el mateix debat nuclear a Catalunya.
"L'aclaparador resultat del referèndum a Itàlia, amb una participació del 57% i el 94,64% dels electors votant en contra l'energia nuclear, ha d'animar la societat civil catalana a seguir la lluita per tancar les centrals d'Ascó i Vandellòs", ha afirmat Vilanova, que ha exigit a Mas que, enlloc "d'enrocar-se" a favor de les companyies elèctriques Endesa i Iberdrola, "s'emmiralli en els resultats del referèndum i la decisió de Merkel d'abandonar l'energia nuclear a Alemanya".
Veure la nota al web de Solidaritat Catalana per a la Independència


Comunicat de premsa, 27 maig 2011
EV-AV ES DIRIGEIX AL PRESIDENT DE LA GENERALITAT I LI DEMANA LA DESTITUCIÓ DEL CONSELLER D'INTERIOR

Destitució del Conseller Puig, ara mateix!

Després dels actes de violència gratuïta, practicada pels Mossos d'Esquadra aquest mati a la Plaça de Catalunya, contra les persones de l'Acampada de Barcelona i després d'haver escoltat les explicacions del Conseller, l'organització cívico-política Els Verds - Alternativa Verda s'ha dirigit al President de la Generalitat de Catalunya i li ha demanat la destitució del Conseller Puig per mentir sobre els fets i per haver demostrat la seva palesa incompetència al davant del cossos de la policia de Catalunya.

 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG