Perquè EV-AV?
 Crisi d´EV(CEC)
 Comunicats
 Campanyes
 ecologisme de debò ?
 Eleccions
 Opinió
 Conferències
 Política verda
 Agenda
 Vincles
 Nosaltres


Escriu el teu correu
 
jpb07 | jpb06 | jpb05 | jpb04 | jpb03 | jpb02 | jpb01 |

Opinió Pep Puig

GAIA, ENVERINADA RADIOACTIVAMENT?

Publicat al diari Public el 23 de setembre de 2010

Ha estat a Barcelona James Lovelock, convidat per l’Ajuntament de la ciutat. I ha tornat fer servir l’oportunitat que li ha brindat en nostre govern municipal per dimonitzar les energies renovables i divinitzar l’energia nuclear. Lovelock, des de fa anys, empra la seva figura i el prestigi que va assolir en el passat, en tant que mentor de la hipòtesis Gaia, per posar-se una vegada més en evidència com un mercenari al servei de la nucleocràcia (la tecno-burocràcia nuclear). Per què?. Doncs perquè una persona que manifesta, de forma reiterada i des de fa temps, que la nuclear és la solució als problemes energètics del món, demostra la seva ignorància pel que fa a coneixements sobre energia i sistemes energètics (ignorància que per altra part queda ben reflectida ens els seus darrers llibres). Jo mateix vaig tenir, l’any 2004, la oportunitat de posar en evidència la falsedat de la seva posició pronuclear en un llarg escrit que es pot descarregar al web (Per què l’energia nuclear mai podrà ser la solució ecològica a l’escalfament de l’atmosfera ?. Resposta a James Lovelock)

La posició de Lovelock pel que fa a l’energia nuclear no és pas nova. Recordo perfectament la seva estada a Barcelona, el gener de 1995, on ja va manifestar-la a la premsa i en una conferència, en la qual va ser interpel·lat molt críticament per persones amb formació energètica que hi havia entre el públic que l’escoltava. No només això, sinó que li va ser lliurada una carta a l’hotel on s’hostatjava, fent-li un seguit de consideracions i de preguntes. Mai va haver-hi cap mena de resposta . . .

La fama de Lovelock li ve del passat, de quan es va començar a conèixer la hipòtesis Gaia. I li va venir a conseqüència de les trobades que organitzava Teddy Goldsmith (fundador la revista The Ecologist a començament dels anys 70 del segle passat) al Wadebridge Ecological Centre de Cornwall entorn d’aquesta suggerent idea-hipòtesi sobre la Terra com organisme viu (First Annual Camelford Conference on the Implications of the Gaia Hipotesis, 1987). El que no sap la gent és que en una reunió d’Ecoropa, realitzada a Cornualla, i on hi eren presents algunes persones de Catalunya, Lovelock, que també hi era present, va sol·licitar el suport d’aquesta associació d’intel·lectuals i activistes ecologistes, entre els que hi havia l’esmentat Teddy Goldsmith, Petra Kelly, Edouard Kressman, Jacques Grinewald, Agnes Bertrand, Diana Schumacher, . . . , per fer oposició als plans de construcció d’una central nuclear que hi havia prevista a la vora d’on Lovelock tenia la seva residència a Cornualla. Aquest aspecte de la seva vida, Lovelock mai el comenta des que va posar (o potser vendre?) la seva imatge (i les seves paraules) al servei de la indústria nuclear. Durant força temps la pàgina web de la World Nuclear Association (tot fent servir el lema ‘Energy for Sustainable Development’) s’obria amb una afirmació de James Lovelock, que es presentava com ‘eminent líder mundial en el desenvolupament de la consciència ambiental’, on deia: ‘Per reconciliar les necessitats humanes globals i la preservació ambiental, el nostre món necessita l’energia nuclear. No hi ha cap alternativa a l’energia nuclear si hem de sostenir la civilització‘. Una afirmació que Lovelock manté a capa i espasa, sense que mai hagi estat capaç de demostrar-ho amb dades concretes.

El que tampoc sap la ciutadania és el que Lovelock demana per ser present als esdeveniments que les institucions i les entitats puguin organitzar entorn de la hipòtesis Gaia i que ell habitualment utilitza per carregar contra les energies renovables i manifestar que la solució és l’energia nuclear. Fins i tot hi ha hagut entitats sense ànim de lucre catalanes que havent-lo invitat, hagueren de desistir davant les extravagants exigències econòmiques de Lovelock. En uns temps de magreses econòmiques municipals, fora bo que l’Ajuntament de Barcelona (responsable del Museu de Ciències Naturals de la ciutat) manifestés quin ha estat la quantitat pagada a Lovelock per ‘assessorar’ al Museu de Ciències Naturals i per fer proclames contra les renovables i a favor de la nuclear. És clar que tenint l’Ajuntament que tenim, es pot esperar això i coses pitjors.

Avui Lovelock ja no pot ser considerat un home de ciència, sinó més aviat un representant del cientisme, aquella casta de persones que creuen a ulls clucs que la ciència ho resoldrà tot. Fa força anys, Pierre Thuillier, un reconegut historiador de la ciència, ja ens va alertar contra la religió del cientisme i contra els seus sacerdots, els cientistes, en un extens article que duia per títol Contra el cientisme, i que va ser publicat acompanyant un interessant aplec d’articles sobre la història de la ciència en un llibre titulat La trastienda del sabio.

Avui Lovelock, amb 91 anys, continua desvariejant quan parla d’energia. El més patètic de tot plegat és que el lobby nuclear, després de més de 50 anys de fracassos tecnològics i socials s’hagi de basar en Lovelock per vèncer la resistència ciutadana a una tecnologia de la mort com és la nuclear.

 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG