Perquè EV-AV?
 Crisi d´EV(CEC)
 Comunicats
 Campanyes
 ecologisme de debò ?
 Eleccions
 Opinió
 Conferències
 Política verda
 Resistències
 Agenda
 Vincles
 Nosaltres


Escriu el teu correu
 
2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 |

Comunicats d'EV-AV
Any 2005

- 9/10/2005: La MAT. Al servei de qui? Per a què?
- 12/05/2005: Energia, dictadura o democràcia?
- 16/04/2005: Retirada del permís d’explotació de Vandellòs i expedient al ‘Consejo de (in)Seguridad Nuclear’
- 28/02/2005: Ha entrat en vigor la Convenció Marc sobre el Control del Tabac
- 15/02/2005: Una vintena de regions de la Unió Europea es declaren lliures de transgènics !


Comunicat de premsa, 9 d’octubre del 2005
LA MAT: AL SERVEI DE QUI? PER A QUÈ?

Ja n’hi ha prou d’enganyar a la ciutadania de Catalunya, fent-li creure que la MAT servirà per solucionar els problemes d’energia elèctrica de les comarques gironines o que es necessària per alimentar el tren d’alta velocitat (TAV)!.

La MAT ni és necessària pel subministrament d’energia elèctrica al TAV, ni tampoc millorarà el subministrament d’energia elèctrica a les comarques gironines. Per resoldre aquestes dues qüestions hi ha incomptables solucions que ni el govern de l’Estat Espanyol ni la Generalitat de Catalunya s’han dignat a fer estudiar. On són els estudis de les diverses alternatives a l’abast?

Reptem públicament al Ministerio de Industria, Turismo y Comercio del Govern Espanyol i al Departament de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya per què facin públics tots aquells informes que, segons ells, justifiquen la necessitat de la MAT per veure al servei de qui estarà aquesta infraestrcutura que de forma tan insistent proposen alguns polítics de casa nostra.

Reptem públicament al Ministerio de Industria, Turismo y Comercio del Govern Espanyol i al Departament de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunyaper què facin públics tots els estudis encomanats de les diverses alternatives que s’han considerat per incrementar la capacitat d’interconnexió entre els Estats Espanyol i Francès.

Els polítics catalans han de decidir en quin bàndol estan i a qui serveixen. En el bàndol d’aquells que mercadegen globalment tot especulant amb l’electricitat per enriquir els seus consells d’administració i/o accionistes o en el bàndol dels ciutadans i ciutadanes que solament desitgen, i tenen dret a, un servei d’electricitat de qualitat i a l’abast, basat en fonts d’energia lliures, netes i renovables, que són la principal font de generació de riquesa al servei de les comunitats locals.

No és a base de fusions entre grans empreses d’electricitat i/o de gas com es va construint un mercat d’energia europeu transparent, eficient i al servei de les persones. Ni tampoc és a base de construir noves línies elèctriques de MAT que permetran la pràctica del dumping entre fronteres amb electricitat generada a base de fonts d’energia brutes i no renovables.

Actualment la competència efectiva en el mercat elèctric europeu és un mite.

El mercat de l’electricitat, al servei de qui ha d’estar? De les grans empreses o de la ciutadania?

A qui servirà la MAT?
Als interessos de les grans empreses elèctriques d’Europa: EdF, E.on, RWE, ENEL, Vattenfall, Electrabel, EnBW, Endesa, Iberdrola, British Energy, . . . .

Per què servirà la MAT?
Perquè les grans empreses elèctriques d’Europa puguin mercadejar energia elèctrica a través de les fronteres dels estats-nació.

Corregir les distorsions de l’emergent mercat elèctric europeu hauria de ser la primera prioritat política de qualsevol govern. Volem recordar que una de les moltes i més greus distorsions del mercat de l’electricitat és el manteniment del Tractat EURATOM, que dona tota mena de privilegis a l’energia nuclear. Sense l’abolició d’EURATOM no hi haurà un mercat intern d’electricitat realment efectiu, on puguin competir, en igualtat de condicions, les fonts d’energia lliures, netes i renovables.

Per l’abolició del Tractat EURATOM!

Per la democràcia energètica, diem no a la línia de MAT entre Catalunya i l’Estat Francés !

Per un sistema energètic distribuït, eficient, net i renovable, impedim la construcció d’una nova línia de MAT entre Catalunya i l’Estat Francés !

No a la MAT nuclear!

Vegeu l’informe que Els Verds – Alternativa Verda ha encomanat al Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear (GCTPFNN): La interconnexió elèctrica entre Espanya i França: per què i al servei de qui?


Els Verds – Alternativa Verda s’adhereix i dona suport a la convocatòria de manifestació "PER UNA NOVA CULTURA DE L’ENERGIA: NO A LA MAT !!" que es celebrarà el proper dissabte 15 d’octubre de 2005 a Barcelona (sortida de l’encreuament entre Passeig de Gràcia i carrer Aragó a les 17 hores)

Els Verds – Alternativa Verda convida als seus membres, als seus amics i les seves amigues a la manifestació del dissabte 15 d’octubre. Us hi esperem a tots i a totes.


.

Comunicat de premsa, 12 de maig del 2005
ENERGIA: DICTADURA O DEMOCRÀCIA?

L’autorització de la línia de MAT entre Sentmenat i Bescanó és una mostra evident que la dictadura energètica continua. Des del reinstaurat Ministerio de Indústria, amb l’afegit de Turismo y Comercio - MITC del govern de Madrid es continua fent la mateixa política d’imposicions que la que feien els funestos Ministerios de Indústria y Energia – MINER de la dictadura y de la transició.

Els MINER nuclearitzaren i fossilitzaren el país sense demanar l’opinió de ningú. I no solament això, sinó que de forma ben caciquil, feren fora l’alcalde democràtic d’Ascó, per haver tingut la gosadia de plantar cara a les nuclears i a la nucleocràcia.

El MITC manté la nuclearització i crea les condicions per expandir el sistema energètic centralitzat, ineficient i brut que hem heretat del franquisme, això si, beneït per la ignorancia energètica vigent a les institucions polítiques del país.

El MITC, incapaç com és de demostrar la necessitat real de la línia de 400 kV, incapaç com és de demostrar que és una infraestructura necessària pel TAV, incapaç com és de demostrar que és necessària per millorar els serveis energètics de la província de Girona, incapaç com és de fer qualsevol estudi d’alternatives, . . . . . acaba fent el que sempre havien fet els MINER: imposar la seva decisió de construcció del tram Sentmenat – Bescanó sense permetre cap mena de discussió ni de debat, ni amb els afectats del territori, ni amb tècnics independents que defensen opcions diferents, ni amb qualsevol persona que gosi discrepar de la seva opinió.

Per la democràcia energètica, diem no a la línia Sentmenat – Bescanó !
Per un sistema energètic distribuït, eficient, net i renovable, impedim la construcció de la línia Sentmenat – Bescanó !
Dona’t de baixa de les empreses elèctriques que volen mantenir el seu domini sobre la societat !
Sigue’s client d’empreses que ofereixen electricitat verda 100% !


.

Comunicat de premsa, 16 d’abril del 2005
RETIRADA DEL PERMÍS D’EXPLOTACIÓ DE VANDELLÒS I EXPEDIENT AL ‘CONSEJO DE (IN)SEGURIDAD NUCLEAR’

Els greus fets protagonitzats per l’empresa operadora de la Central Nuclear Vandellòs II (‘Asociación Nuclear Ascó Vandellòs II’) i per l’organisme que ha de garantir els nivells màxims de seguretat en l’operació de la central (el ‘Consejo de (In)Seguridad Nuclear – CSN’), demostren una vegada més la irresponsabilitat de la indústria nuclear i dels seus encobridors.

L’experiència demostra que la indústria nuclear sempre dona prioritat a la producció d’electricitat, davant de qualsevol altre criteri que pugui afectar negativament la producció. Aquest ha estat el cas en els fets esdevinguts a la central nuclear de Vandellòs II.

L’experiència també ens mostra que els organismes supervisors del funcionament de les nuclears, massa vegades fan els ulls clucs a esdeveniments que haurien d’haver comportat l’aturada del funcionament de les centrals. Hi ho fan per no incomodar a les empreses operadores de les centrals.

Davant d’aquests fets, àmpliament reflectits en la premsa després de les reiterades denúncies de Greenpeace, la organització política ecologista catalana Els Verds – Alternativa Verda es dirigeix als responsables polítics del govern de l’Estat Espanyol, i en especial al President del Govern i al Ministre d’Indústria i els hi demana:

- que es retiri el permís d’explotació de la central nuclear Vandellòs II atorgat a la ‘Asociación Nuclear Ascó Vandellòs II’,
- que s’obri un expedient de separació del seu càrrec a l’inspector de la central nuclear Vandellòs II, que el CSN hi té en residència permanent i que té accés a totes les instal·lacions de la central
- que s’obri un expedient de separació dels seus càrrecs tots els responsables del CSN per haver romàs inactius tot el temps en que s’han manifestat els fets i haver sigut incapaços de fet honor a la seva funció: garantir els nivells màxims de seguretat en la operació de la central.

També, Els Verds – Alternativa Verda s’adrecen al govern de la Generalitat de Catalunya i li fan notar que ara té la gran oportunitat de complir amb el seu programa de govern: iniciar immediatament el procés que meni al tancament, el més aviat possible i sense retards, de totes les centrals nuclears operatives a Catalunya. Les tres centrals nuclears en funcionament a Catalunya són propietat d’Endesa i Iberdrola (Ascó 1: 100% Endesa; Ascó 2: 85% Endesa i 15% Iberdrola; Vandellòs II: 72% Endesa i 28% Iberdrola) i són explotades per un únic operador: l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II, format per Endesa i Iberdrola.

Els Verds – Alternativa Verda volen recordar al Conseller de Medi Ambient i Habitatge que aviat farà un any, des que va rebre la proposta del Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear per a la creació d’un Consell d’Informació Electro-Nuclear i a la qual, a hores d’ara, no hi ha donat cap mena de resposta . . . . . . .


Comunicat de premsa, 28 de febrer del 2005
HA ENTRAT EN VIGOR LA CONVENCIÓ MARC SOBRE EL CONTROL DEL TABAC

El diumenge 27 de febrer del 2005 va entrar en vigor la Convenció Marc sobre el Control del Tabac que ha promogut la Organització Mundial de la Salut (OMS).

Aquest Tractat Global sobre el Tabac entra en vigor amb 57 països que s’hi han compromès. I les previsions contemplades en el Tractat són legalment obligatòries pels 40 països que van esdevenir parts contractants abans del 30 de novembre del 2004.

L’Estat Espanyol va esdevenir una de les 17 parts contractants que s’hi va afegir després del 30 de novembre del 2004. Ho va fer-ho l’11 de gener del 2005. El Tractat esdevé vinculant 90 dies després que el país hagi dipositat la seva ratificació a la seu de les Nacions Unides de Nova York. Per tant, l’11 d’abril del 2005 el Tractat serà d’obligat compliment a l’Estat Espanyol.

Les parts contractants estan obligades a transposar les provisions generals del Tractat en lleis i reglaments concrets. Per això tenen tres anys, a partir del dia en que ha esdevingut obligatori pel país, per implementar mesures per assegurar que els embalatges del tabac tingui durs advertiments pel que fa a la salut, o cinc anys per establir prohibicions ben clares pel que fa als anuncis publicitaris, a la promoció de l’ús del tabac i als patrocinis de la indústria del tabac.

Això representa un moment històric de molta importància per a la salut pública, donat que el Tractat dona als països més eines per controlar l’ús de tabac i salvar vides humanes. El tabac és la segona causa de mort al món, provocant a l’entorn de 5 milions de defuncions cada any. Es preveu que matarà 10 milions de persones l’any 2020. El tabac és l’únic producte legal que provoca la mort de la meitat dels seus usuaris habituals. Això vol dir que de les persones que fumen al món (més de 1.300 milions) moriran prematurament 650 milions.

Avui es pot afirmar que la indústria del tabac és la única indústria que mata als seus millors clients.

Els Verds – Alternativa Verda es felicita per l’entrada en vigor de la Convenció Marc sobre el Control del Tabac i felicita a les persones que han treballat per fer possible aquest nou tractat ecològic global per protegir la salut de les persones.

Els Verds – Alternativa Verda fa seves les paraules del Dr. Jonhatan Samet, principal perit en el procés antitabac als EUA: ‘A la indústria tabaquera se li està aplicant la legislació antimàfia . . . És just i necessari fer-ho. L’argument del Departament de Justícia és que el tabac és una substància que fa mal i que es consumida gràcies a crims comesos per les multinacionals tabaqueres, com ara frau, publicitat enganyosa i conspiració per amagar informació d’interès públic. Estem demostrant que les principals tabaqueres varen conspirar de forma efectiva per què no arribessin a la opinió pública els informes mèdics que demostraven que les persones fumadores passives tenien una major propensió a patir càncer de pulmó o malalties coronàries. En el procés contra les tabaqueres se’ls hi demana una indemnització de 200.000 milions de dòlars: la seva xifra de beneficis, ja que la llei antimàfia deixa ben clar que, quan hi ha conspiració per a cometre un crim, i aquest és el cas de les tabaqueres, no poden retenir l’import dels beneficis dels seus crims’.

Per celebrar l’entrada en vigor del Tractat, a la seu de la OMS s’ha fet una cerimònia, avui 28 de febrer (entre les 11 i les 12:30 h).

Es pot obtenir el text complet de la Convenció en castellà a:
Convenció Marc sobre el Control del Tabac


Comunicat de premsa, 15 de febrer del 2005
UNA VINTENA DE REGIONS DE LA UNIÓ EUROPEA ES DECLAREN LLIURES DE TRANSGÈNICS !

El passat 4 de febrer del 2005, a Florència, 17 regions de la Unió Europea van signar l’anomenada Carta de Florència, on es comprometen a defensar els seus territoris i ecosistemes i els seus conreus tradicionals i ecològics de la contaminació generada pels organismes genèticament modificats i a declarar els seus territoris lliures d’organismes genèticament modificats.

Un clar exemple i ben real de com mentre l’Europa dels Estats-Nació fomenta i/o tolera la introducció dels organismes genèticament modificats sotmetent-se a la voluntat de les grans corporacions de la indústria agoalimentaria, l’Europa dels Pobles (o de les Regions) practica la Pau amb la Natura, tot exercint el seu dret democràtic a defensar-se de la contaminació transgènica i a rebutjar els organismes genèticament modificats.

De les regions signatàries n’hi ha 6 d’Itàlia, 5 de França, 4 d’Àustria, 2 del Regne Unit, 1 l’Alemanya, 1 de l’Estat Espanyol i 1 de Grècia. De l’Estat Espanyol ha sigut Euskadi qui ha signat la Carta de Florència.

Mentrestant a casa nostra tant el tripartit que governa Catalunya com el govern de l’Estat Espanyol fan ulls clucs a la introducció massiva d’organismes genèticament modificats a casa nostra, permetent la contaminació transgènica dels nostres conreus tradicionals i ecològics.

ELS VERDS – ALTERNATIVA VERDA RECLAMEM AL GOVERN CATALÀ QUE PRENGUI LES MESURES ADDIENTS PER
- DECLARAR CATALUNYA LLIURE D’ORGANISMES GENÈTICAMENT MODIFICATS I
- IMPEDIR LA INTRODUCCIÓ D’ORGANISMES GENÈTICAMENT MODIFICATS EN TOT EL TERRITORI CATALÀ !

PER UNA EUROPA DELS POBLES EN PAU AMB LA NATURA !
NO A LA CONTAMINACIÓ GENÈTICA !
NO AL TRACTAT CONSTITUCIONAL QUE LA TOLERA !


 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG