<

 Independència de Catalunya
 Resistències
 Nuclear? No gràcies
 EG i OGM
 Grup de tòxics
 Ecologisme pràctic
 Ecologisme: bases teòriques
 Ecologisme: clàssics
 Ecologisme: emergències planetàries
 Novetats
 Agenda
 e-Biblioteca
 Documentació
 La Revista
 Vincles
 Una sola terra
 Venda Llibres
 Nosaltres
 Cercs


Escriu el teu correu
 
Jerry Mander | Herman Daly | Hazel Henderson | Gustavo Esteva | Pierre Rabhi | Humberto Maturana | John Papworth | Elinor Ostrom | Manfred Max Neef | Godfrey Boyle | Polly Higgins | Pioners humanisme ecològic | Bill Mollison | Freda Meissner-Blau | Barry Commoner | Wendell E. Berry | Rachel Carson | Ernest Callenbach | Lynn Margulis | Jean Liedloff | Peter Berg | Wangari Maathai | E.F. Schumacher | Thomas Berry | Edward Goldsmith | Ugo Sasso | Andre Gorz | Anita Roddick | Ivan Illich | Murray Bookchin | Starhawk |

Ecologisme: clàssics

EDWARD 'Teddy' GOLDSMITH (1928-2009)Edward Goldsmith, pioner de l'ecologisme

El passat 21 d´agost de 2009 va morir a Castellina in Chianti, prop de Siena, l´ecologista Edward Goldsmith (Paris, 1928). “Teddy”, pels amics, va ser fundador del Ecology Party anglès i de la revista “The Ecologist” (1969). De pare britànic, Frank Goldsmith, i mare francesa, Marcelle Mouiller, va gaudir d´una privilegiada educació al Magdalen College d´Oxford. El 1967 va morir el seu pare deixant una fortuna generada per una societat d´hotels que va constituir a França. El seu germà, James Goldsmith (Paris,1931-Benahavis, Málaga, 1997) va esdevenir un magnat de la premsa i un empresari i financer que va adquirir el 1977 el setmanari “L´Express”. “Jimmy”, impulsat pels seu germà ecologista, va crear la reserva i fundació de Cuixmala, a Mèxic.

Vaig conèixer a Teddy Goldsmith en una reunió d´Ecoropa (Acció Ecologista Europa), fundada pel pensador europeista Armand Petitjean, celebrada al Centre Européen de la Culture de Ginebra el 1978. Des de llavors el vaig presentar en diverses ocasions a la societat civil i científica catalana. Fou una de les personalitats que inauguraren el nostre primer Simposi Internacional Una Sola Terra l´octubre de 1989 al Museu de la Ciència de Barcelona essent presentat pel malguanyat ecòleg Ramon Margalef que el qualificà com “un dels portaveus més respectables del pensament ecologista”.

El 8 de febrer de 1999 va tornar a Catalunya per l´edició en castellà d´un número segrestat de “The Ecologist” dedicat a la multinacional d´enginyeria genètica Monsanto. “Aquests consorcis farmacèutics i agroquímics, com Monsanto i Novartis (la de les vacunes de la grip A per situar-nos), fomenten les seves inversions en el secret i la manipulació informativa”, declarà en roda de premsa.

El 5 de juny de 2000, Dia Mundial del Medi Ambient, i a proposta nostra, va donar una conferència al Saló de Cent de l´Ajuntament de Barcelona sobre “Una visió ecologista del món”.

El record més entranyable d´ell, però, el tinc quan el maig de 1992 i amb el suport de l´Ajuntament de Tossa fou convidat a unes jornades ambientalistes. Varem aprofitar un dia solejat per barquejar fins trobar un racó encantador resguardat dels embats del nord per la punta de Pola. Es tractava de Cala Bona on varem banyar-nos i a la que sovint i retorno. La Costa Brava acabaria essent visitada anys després pel seu fill Benedict.

El vitalisme i el romanticisme d´en Teddy s´encomanava. Era un gran viatger enamorat de les cultures primitives i amb ell compartíem la passió per la Polinèsia i la cultura maori. Va vincular el seu pensament holístic (durant l´època que vivia a Cornualla es feu amic de James Lovelock l´autor de la teoria Gaia i abans que aquest es declarés pronuclear) amb el budisme i el taoisme. Així ho va reflectir en un dels seus millors llibres “The Way”, traduït al castellà com “El Tao de la ecologia”. Estudià la filosofia dels Vedas, la Xina de Lao-Tse i l´antiga Grècia. També va recolzar l´ecoregionalisme i l´Europa dels Pobles.

El 1973 edità el “Manifest per la Supervivència” (“A Blueprint for Survival”) que s´avançà als actuals informes sobre la crisi planetària provocada pel canvi climàtic. Aquest document abonava l´informe “Els límits del creixement” (“The Limits to Growth”) del Club de Roma però s’hi deia que sense una nova filosofia de la vida i del consum la humanitat no podria sortir de l´atzucac. Tesi que també defensava el seu amic Nicholas Georgescu-Roegen (1906-1994), l´economista romanès que va teoritzar sobre el decreixement.

Va rebre un dels Premis Nobel Alternatiu (“Livelihood Award”) el 1991 pel seu activisme internacional, pel seu compromís antinuclear i especialment per la campanya de recollida de tres milions de signatures contra la desforestació i la política “ambiental”del Banc Mundial i el FMI. Les entregà en nom d´Ecoropa, junt amb altres col·laboradors, el 19 de setembre de 1989 a la seu de les Nacions Unides de Nova Yotk.

Teddy havia fundat en els anys 70 “Survival Internacional” en defensa de les tribus amazòniques i donà suport al moviment Chipko que repoblava amb especies autòctones d´arbres les valls de l´Himalaia, proposta mobilitzadora que Wangari Maathai introduiria també a l´Africa.

El pioner de l´ecologia política ha mort dolçament a la seva Toscana on solia passar els estius, en la biblioteca i rodejat de la família. La seva companya Kathy cuidarà a partir d´ara del seu llegat ideològic i de que la seva imatge no pateixi manipulacions.

La gent d´Alternativa Verda i l´associació Una Sola Terra intentarem divulgar la seva obra i el seu pensament. Ell va trobar finalment el Tao, el camí de la Naturalesa, on solia dir que es troba la veritable felicitat. Ara s´ha reunit en un lloc de l´Univers amb René Dumont, Ivan Illich, José Lutzenberger, Michel Bosquet, Solange Fernex, Petra Kelly i Ernst Friedrich Schumacher, entre d´altres mestres desapareguts combatents en defensa del planeta.

SANTIAGO VILANOVA
President de l´associació Una Sola Terra i membre d´Ecoropa
Portaveu d’Alternativa Verda

Aquest escrit de'n Santi Vilanova va ser publicat a El Punt (30 d’agost de 2009)
Baixa el document

Per coneixer l’obra de Teddy Goldsmith, clica a continuació:
Edward Goldsmith

Si es vol llegir una entrevista que li va fer Paul Kingsnorth a principis de l’any 2007 (i publicada a The Ecologist, March 2007), clica aquí

Teddy Goldsmith durant una intervanció en el Primer Simposi Internacional Una Sola Terra celebrat a Barcelona l´octubre de 1989. (Foto S. Vilanova)

Edward Goldsmith, in memoriam

The Ecologist, 26 agost 2009
Ecologist founder Edward Goldsmith dies at age 80
veure el text

International Forum on Globalisation – IFG, sense data
Jerry Mander: Global Movement Mourns the Death of Edward Goldsmith, and Celebrates His Life
veure el text

The Times, 26 agost 2009
Edward Goldsmith: environmentalist
veure el text

La Republica, 26 agost 2009
Carlo Petrini: Farewell, Teddy
veure el text

Le Monde, 27 d’agost de 2009
Hervé Kempf, Teddy Goldsmith
veure el text
Baixa el document

The Guardian, 27 agost 2009
Walter Schwarz: Edward Goldsmith, Environmental campaigner and writer who founded The Ecologist magazine
veure el text

The Green Party, 27 agost 2009
Tribute to Teddy Goldsmith, a Green pioneer
veure el text

The Green Party, 27 agost 2009
Colin Hines: Sad death of a Green pioneer
veure el text

Ecodiari, 28 agost 2009 Xavier Borràs, Ha mort Teddy Goldsmith, fundador de The Ecologist i un dels pares de l’ecologia política
veure el text

The Ecologist, 31 agost 2009
Peter Bunyard: Teddy Goldsmith, A Tribute
veure el text

Institute of Science in Society – science – society – sustainability, 1 setembre 2009
veure el text

La Vanguardia, 2 setembre 2009 Pep Puig i Boix: Gentleman del ecologismo
veure LV
Baixa el document

 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG