<

 Independència de Catalunya
 Resistències
 Nuclear? No gràcies
 EG i OGM
 Grup de tòxics
 Ecologisme pràctic
 Ecologisme: bases teòriques
 Ecologisme: clàssics
 Ecologisme: emergències planetàries
 Novetats
 Agenda
 e-Biblioteca
 Documentació
 La Revista
 Vincles
 Una sola terra
 Venda Llibres
 Nosaltres
 Cercs


Escriu el teu correu
 
IV Jornades literàries Una Sola Terra | X Simposi Internacional Una Sola Terra | Trobada pel decreixement | Al Gore | IX Simposi Internacional Una Sola Terra | IV Jornades d´Ecologia Marina |

Una Sola Terra - IX Simposi Internacional

El decreixement per salvar la Terra

13, 14 i 15 de desembre de 2006
Centre de Cultura Contemporània - Aula 3
C/.Montalegre 5, Barcelona

- Si vols veure el programa del IX Simposi Una Sola Terra, dedicat al decreixement, només cal que cliquis a continuació
(Descarregar triptic informatiu)CONCLUSIONS DEL IX SIMPOSI INTERNACIONAL UNA SOLA TERRA

ES PROPOSA AL MOVIMENT ECOLOGISTA UN DEBAT SOBRE EL “DECREIXEMENT” I ES DENUNCIA LA MANIPULACIO MERCANTIL DEL “DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE”

En un manifest redactat per l´associació Una Sola Terra a la cloenda del seu IX Simposi Internacional “El decreixement per salvar la Terra”, celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona els dies 13, 14 i 15 de desembre de 2006, s'insta al moviment ecologista català i a les ONG a deixar d´utilitzar el concepte de “desenvolupament sostenible” com a proposta alternativa al model de creixement. Al mateix temps es proposa un debat democràtic sobre el “decreixement”. Aquest nou paradigma es presenta com una darrera proposta davant la instrumentalització que institucions, societats i empreses estan fent del concepte “sostenible” , que fou impulsat l´any 1992 per la Cimera de Rio sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament.

MANIFEST PEL “DECREIXEMENT”.

El model de creixement i de desenvolupament tal i com l´entenen els governs, institucions financeres internacionals i les que organitzen el comerç mundial, són incompatibles amb la conservació dels recursos naturals i acceleren la degradació entròpica del planeta.

Les reformes experimentades a partir de la Cimera de Rio sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament basades en impulsar l´anomenat “desenvolupament sostenible” han acabat fracassant, com es va comprovar en la darrera Cimera de Johannesburg. El concepte de “desenvolupament o creixement sostenible” és avui manipulat al servei del marketing comercial i polític de societats, empreses, partits i institucions que ni el respecten ni l´apliquen.

El nou paradigma del “decreixement” que ara defensem és fruit d´un debat sorgit del desencís del moviment ecologista i antiglobalització. Entenem el “decreixement” com un post-desenvolupament, una nova manera d´entendre el sistema productiu i l´economia; una proposta final i definitiva per intentar salvar la Humanitat de la inconsciència desenvolupista. El “decreixement” és un model basat en l´estalvi energètic i l´ús equilibrat dels recursos naturals; el comerç just, el consum responsable, les inversions ètiques i una demografia democràticament acceptada en funció de la capacitat que en dona la Terra per tenir una subsistència justa. L´increment anual del PNB ja no serveix com a termòmetre del progrés ja que no internalitza la degradació de l´entorn i la destrucció ecològica que provoca el sistema productiu.

Exportar l´actual model de desenvolupament, fins i tot l´anomenat “sostenible”, als països pobres es treure’ls-hi la seva subsistència i la capacitat d’autogovernar-se.

Instem, doncs, al moviment ecologista català i a las ONG que deixin d´utilitzar el concepte de “desenvolupament sostenible” com a reivindicació alternativa i proposen el començament d´un debat democràtic i transversal sobre el concepte de “decreixement” (Veure el llibre editat per Leqtor “Objectiu Decreixement” escrit per un grup d´intel•lectual i experts).

Per fer avançar aquesta nova consciència seria convenient que a Catalunya s´organitzi una “xarxa sinèrgica” entre totes les entitats i associacions partidàries del “decreixement” i que es dialogui amb partits, empreses, sindicats, organitzacions de consumidors i centres universitaris.

Ens imaginem una ciència i una tecnologia desvinculades dels macroprojectes energívors que fomenten el creixement il•limitat. També ens agradaria veure uns mitjans de comunicació públics que evitessin la propaganda consumista en els seus informatius i la publicitat que incentiva la desmesura i la alienació.

Entenem que és urgent que fem servir tots els mitjans alternatius de comunicació per impulsar el debat sobre el “decreixement”.

Tot i que aquest camí pugui semblar “utòpic”, els difícils temps que s´apropen el faran inevitable. El “decreixement” (que podria significar tornar als nivells de consum dels anys 60 sense perdre qualitat de vida) acabarà essent una estratègia global i nacional per defensar la nostra pròpia supervivència i per evitar que el caos climàtic faci la Humanitat ingovernable.

ASSOCIACIÓ UNA SOLA TERRA

3 de gener de 2007

 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG